Сергій Танчинець: Повернись живим — це наше спільне побажання і молитва

Сергій Танчинець: Повернись живим — це наше спільне побажання і молитва

Гурт "Без Обмежень" видав другу з початку повномасштабного вторгнення пісню — "Повернись живим". Презентуючи новий сингл в ефірі шоу "Вікенд нової музики" на "Радіо Промінь", фронтмен “Без Обмежень" Сергій Танчинець розповів Ксенії Івась, як створювався новий трек, як відбувається тур "Вільні люди", чи можна вважати теперішні концерти безпечними та з якої пісні почалася група "Без Обмежень" 24 роки тому.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Пресслужба "Без обмежень"

Кліп "Повернись живим" — це в хорошому розумінні військовий фан

Групі "Без Обмежень" виповнилося 24 роки. Ти створив свій гурт у  Мукачево, коли тобі було 16 років. Ти пам’ятаєш свою першу репетицію і цілі, що ти ставив перед собою? 

Я з хлопцями випадково зустрівся. Ігор Рибар, Влад Горобець і Михайло Янута. Я прийшов в їхній колектив, який і назви тоді ще не мав. Прийшов туди барабанщиком. Потім все переросло в гурт "Без Обмежень", в якому я став вокалістом. Першу репетицію я, напевно, не згадаю, але часи були хороші. 

А пам’ятаєш першу пісню, яку ти написав? І не здається вона тобі тепер наївною? 

До цього в мене вже був гурт, ми грали важку музику. А перша моя пісня для "Без Обмежень" називалась "Сонце". І мене наш гітарист Ігор Рибар (який і сьогодні грає в групі), постійно вмовляє, щоб ми її зараз записали — а я поки не погоджуюсь. І вона не є наївною. Вона схожа на "Без неї ніяк" по музичному настрою. Можливо, колись ми її зробимо. Можливо, на 25-річчя. 

Сьогодні ти презентуєш нам другу пісню за час повномасштабного вторгнення. Розкажи, що то за історія. 

Історія сьогодення. "Повернись живим" — мені здається тут все зрозуміло. Це досить сумна пісня, але в тексті є надія і сподівання на те, що наші хлопці і дівчата повертатимуться додому живими. Якщо хочете — це заклик. Або молитва. Це наше спільне побажання. Заклик до Всесвіту до повернення українських захисників, українських військових. Повернення з перемогою. 

Коли ти прем’єрив у нас попередню пісню "24.02", ти наголошував на тому, що пісню треба сприймати в парі з відео. На "Повернись живим" ви теж випустили відео. Чи є воно таким нагальним, як попереднє? 

Абсолютно так. В цьому відео ми теж показуємо військових. Але цього разу ми хотіли показати якісь теплі і позитивні емоції. Радість від зустрічі з людьми, родиною. Від спілкування з побратимами. Такий в хорошому розумінні військовий фан. Це пісня про надії і позитивні емоції українців. 

Фото:  пресслужба "Без Обмежень"

Ми пристосовуємося до обставин і всі робимо свою справу

Під час пандемії ви дуже оригінально розв’язали питання з концертами. Ви зробили Автотур – Безпечний автомобільний концерт. Зараз триває війна. Але не дивлячись на це, ви вирушили в тур "Вільні люди". Ви навіть встигли погастролювати Північною Америкою і Європою. Якого унікального концертного досвіду ви набули під час війни? 

Окрім турових концертів повноцінним складом, ми ще їздимо до військових. Граємо для них акустичні концерти на дві гітари. Але ми це почали робити десь у 2015-му році. Нічого не змінилося, окрім інтенсивності і кількості цих концертів. Їхня кількість збільшилась. І ми продовжимо це робити. І їздити Європою і Україною — і, звісно, ми продовжимо їздити до військових з концертами. До самісінької нашої перемоги. 

В пандемію у вас були безпечні автомобільні концерти. Чи назвав би ти свої концерти безпечними тепер? 

Ми зараз усі з вами живемо у відносній безпеці. На жаль, відбуваються прильоти, ракетні обстріли — тому безпечним наше життя назвати важко. Війна. Безпечно себе почувають тільки люди, які виїхали з країни. Плюс вимкнення світла та інші дискомфортні штуки. Але українці сильні люди, ми пристосовуємося до обставин і всі робимо свою справу. Всі українці. 

На концертах не тільки ти щось розповідаєш людям. Які історії приносять тобі твої слухачі? 

Тут справа не в словах, а в емоціях. Не артист створює концерт. Це роблять артист разом зі своїм слухачем. Не було б такого рівня задоволення на цих концертах, якби люди не приносили свою енергетику та свої емоції у концертний зал. Історія в нас зараз одна — ми боремося за своє виживання. Навіть концерти українських артистів — це також боротьба. Це ще і фінансова допомога військовим. Тому купуйте квиточки не тільки на "Без Обмежень", а і до інших українських артистів. Я абсолютно переконаний, що зараз не відбувається комерційних концертів. 

Але концерти ще повертають людей до життя. Я бачила у соцмережах, як на одному з ваших концертів освідчився військовий. 

Нас часто люди про таке просять. Ми завжди це дозволяємо робити на наших концертах. Допомагаємо це зробити. І от військовий хлопчина після поранення і реабілітації прийшов зі своїм командиром, побратимами і попросив вийти на сцену. Звісно, ми погодилися. Було дуже емоційно, щемливо. Гарно вийшло, усі задоволені. 

Скільки ще триватиме тур "Вільні люди" і як він має закінчитися? 

Українська частина триватиме до березня. Потім знов Європа. В Японії буде декілька концертів. І буде Америка. Сподіваюсь, цей тур буде називатися переможним. 

Редакторки текстової версії  Світлана Берестовська і Міла Кравчук

Слухайте епізод подкасту з Сергієм Танчинцем на SoundCloud тут.

Підписуйтеся на подкаст "Вікенд Нової Музики" на найбільших подкаст-платформах, щоб першими дізнаватися про найяскравіші музичні новинки від українських артистів.

Фото: пресслужба "Без Обмежень"