"14 млн українців потребують через війну психологічної допомоги" — Віктор Ляшко

"14 млн українців потребують через війну психологічної допомоги" — Віктор Ляшко

Внаслідок розв'язаної Росією війни 14 млн українців потребують психологічної допомоги. Про це розповів сьогодні 11 січня в ексклюзивному інтерв'ю Українському радіо міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. За його словами, через те, що чимало населених пунктів опинилися неподалік бойових дій, доступ до психологічної підтримки погіршився. Тому Міністерство запустило курс навчання сімейних лікарів, які теж надаватимуть відповідну допомогу.

0:00 0:00
10
1x

Сімейний лікар – психолог

"Війна має значний вплив на психоемоційний стан і ми розцінюємо, що десь близько 14 млн українців відчувають вплив війни на свій психоемоційний стан. Велика кількість з них потребуватиме психологічної підтримки. Й найперше, що ми хотіли б, аби люди не шукали психологів. Адже не завжди їх можна знайти в населеному пункті, де вони проживають. Не шукали б, а мали доступ до психологічної підтримки. Її можна буде отримати через команду сімейного лікаря. Зараз запущений курс навчання для сімейних лікарів за стандартом Всесвітньої організації охорони здоров'я, який чітко описує всі проблеми психоемоційного стану, на які може звернути увагу сімейний лікар", — розповів Віктор Ляшко. 

Читати також: "88 % військових, які повернуться з бойових подій або на ротацію, будуть мати порушення сну" — сомнолог про небезпеку безсоння

На самолікування не покладатися

Міністр додав, що ключовою річчю як при інших хворобах, так і при зміні психологічного стану є не нашкодити. Тому, коли людина відчуває, що з нею щось не так, не варто займатися самолікуванням та, тим більше, самому собі призначати лікарські засоби, зокрема фармацевтичні препарати. "В кожному стані спочатку мають бути пройдені всі етапи діагностики, виявлена проблема, слід спробувати вирішити її без медикаментозного лікування. І лише в певних випадках кваліфікований спеціаліст-психіатр може призначити лікарський засіб, який можна отримати в аптеці через програму "Доступні ліки". Або, якщо програма не його не покриває, купити в аптечному закладі".

 

Фото: Українське радіо