Не Медведчуком єдиним – крім "кума Путіна" ще групу нардепів позбавлять українського громадянства

Не Медведчуком єдиним – крім "кума Путіна" ще групу нардепів позбавлять українського громадянства

До Верховної Ради надійшов указ Президента України Володимира Зеленського про позбавлення українського громадянства народних депутатів Віктора Медведчука, Андрія Деркача, Тараса Козака і Рената Кузьміна. Спікер парламенту Руслан Стефанчук обіцяє, що "це лише початок шляху з очищення". Генерал-майор запасу, колишній заступник голови СБУ Віктор Ягун заявив Українському радіо, що за його даними "ще навколо 8 депутатів тривають такі самі процеси". Водночас генерал Ягун, підтримуючи позбавлення українського громадянства названим діячам, говорить про виникнення труднощів із їх потенційною екстрадицією.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"Не свавільні забаганки тих чи інших груп парламенту"

"Можу пообіцяти, що це лише початок шляху з очищення. Продовження незабаром". Таким чином спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив сьогодні, 11 січня про надходження до парламенту указу Президента України Володимира Зеленського про позбавлення громадянства чотирьох нардепів. Серед них – Віктор Медведчук, який після перших поразок Росії у розв'язаній нею 24 лютого минулого року війні спробував утекти з України, однак його затримали українські правоохоронці. 21 вересня під час обміну із російського полону повернули 215 захисників України. Серед звільнених були оборонці Маріуполя, зокрема командири полку "Азов". При цьому Росії повернули Медведчука і 55 російських окупантів. 2004 року президент Росії Володимир Путін і дружина тодішнього прем'єра Дмитра Медведєва хрестили доньку Медведчука у Санкт-Петербурзі. "Це висока честь для мене і моєї родини", – таким чином коментував Медведчук це кумівство.

Крім Медведчука українського громадянства позбавлені, за інформацією спікера Стефанчука, екснардеп Андрій Деркач, парламентар від партії ОПЗЖ, колишній заступник Генпрокурора України Ренат Кузьмін, а також ще один депутат від ОПЗЖ Тарас Козак. Усі вони втекли з України.

Руслан Стефанчук наголосив, що позбавлення громадянства здійснено "відповідно до вимог пункту 4 частини 2 статті 81 Конституції України, а не свавільних забаганок тих чи інших груп в межах парламенту. Прийняття рішень єдиним законодавчим органом у повній відповідності до Конституції України є не тільки обов'язком Ради, але й запобіжником від їх оскарження в суді".

Фото: Фейсбук-сторінка Віктора Ягуна

"Очищення українського парламенту від непотребу"

Генерал-майор запасу СБУ, колишній заступник голови СБУ Віктор Ягун підтримує рішення стосовно цих чотирьох діячів, включно з Медведчуком. Віктор Ягун називає це "очищенням українського парламенту від непотребу". На думку генерала, якщо такі процеси триватимуть, це піде на користь парламенту України. "Наскільки мені відомо, ще навколо восьми депутатів Верховної Ради точаться такі самі процеси", – заявив Віктор Ягун в ефірі Українського радіо. При цьому Віктор Ягун не уточнив, кого саме з нардепів він має на увазі.

"В Україні, напевно, ми їх уже не побачимо"

Водночас Ягун говорить про виникнення труднощів із потенційною екстрадицією позбавлених громадянства. "Тепер, позбавивши цих осіб українського громадянства, не можемо вимагати їхньої екстрадиції до України, якщо вони перебуватимуть на території інших держав. Ми можемо провести зараз заочне розслідування, винести заочний вирок і поставити їх на контроль як людей, які здійснили злочин на території України. Можливо це не дозволить їм перебувати на території інших держав, окрім Росії. Ми можемо наголошувати потім іншим державам на тому, що ці люди у нас є кримінальними злочинцями. В Україні, напевно, ми їх уже не побачимо. І покарання за нашою системою, напевно, вони не понесуть", – каже Віктор Ягун. Вони лише нестимуть моральне покарання, що вони не є громадянами України. Після завершення судових процесів вони будуть засуджені заочно в Україні, припускає колишній заступник голови СБУ.

                                       Віктор Медведчук Фото: Галінфо