Черник: "В Херсоні намагаються затягнути ЗСУ у пастку. Вуличні бої будуть дуже кровопролитними"

Черник: "В Херсоні намагаються затягнути ЗСУ у пастку. Вуличні бої будуть дуже кровопролитними"

Росія заявила, що нібито відводить з правого берега Херсонської області свої війська. У своєму вечірньому зверненні Володимир Зеленський зазначив: "Потрібно розуміти, що ніхто нізвідки просто так не йде, якщо не відчуває сили. Ворог не робить нам подарунків, не робить "жестів доброї волі", ми все це виборюємо." Що зараз відбувається на Херсонському напрямку? Що означає стратегічна пауза? Які чинники впливають зараз на характер бойових дій? Про все це слухачам Українського радіо розповів військовий експерт Петро Черник.

0:00 0:00
10
1x

Що відбувається на Херсонському напрямку

"Кримські татари кажуть: "Не опирайся на воду, і не вір росіянам".

Бісмарк свого часу зазначав: "Не можна вірити росіянам, бо вони самі собі не вірять". 

Те, що там відбувається, не є нічим іншим, як величезною димовою завісою. Доки наш Генеральний штаб не підтвердить офіційно про взяття Херсона і підняття там прапора, не треба піднімати планку очікування. Це підвищує вимоги до ЗСУ. А ЗСУ робить дуже багато на межі своїх можливостей. 

Цікава деталь, що Шойгу за 8 місяців повномасштабного вторгнення Росії до України робить офіційно заяву щодо переходу 2 армії світу в оборону щодо 22 армії світу. Такими, принаймні, ми були в рейтингах перед 24 лютим. Вони розуміють, що програють Херсонщину. І намагаються нас затягнути у пастку. 

У 1995 році, коли росіяни штурмували Грозний, вони самі потрапили у таку ж пастку. Чеченці зняли блокпости, зробили вигляд, що місто вільне. І росіяни зайшли туди, взяли палац Джохара Дудаєва, а потім чеченці невеличкими групами "покришли" їх до нуля. Втрати були неймовірно великими: 2000 вбитими, 5000 пораненими, до 100 людей здалися в полон, понад 220 одиниць техніки було знищено. Зараз росіяни намагаються і нас у таку пастку затягнути. Бо вуличні бої неймовірно кровопролитні. Хто наступає і штурмує місто завжди несе величезні втрати. 

Висновок: не можна вірити росіянам. Наші військові роблять усе, що можуть. Росіяни прораховують багато сценаріїв, і ми також прораховуємо багато сценаріїв. Віримо у наші ЗСУ. Наше керівництво правильно і адекватно оцінює ситуацію, що є на правому березі, і рано чи пізно Херсон буде наш. Життя нашого солдата безцінне. Не можна піднімати планку очікування, мовляв давайте кинемо туди угрупування і негайно окупантів звідти виб'ємо. Жуковщина нам не потрібна". 

Що варто знати всім нам про Херсонський напрямок

"Це тактика малих кроків. Логістично вогневий зашморг на шию противника закинуто. Дякуємо нашим союзникам за артилерію і реактивні системи залпового вогню. Робота йде, вона важка, скрупульозна, неймовірно точна, і противник саме тому вкидає такі інформаційні заяви. Бо усвідомлює, що там він програє. Але перед тим, як програти, він спробує нанести нам якомога більше втрат у живій силі. Тим, хто наступає, доведеться нести більше втрат ніж тим, хто обороняється у місті. Потрібна облога і ще раз облога. Вона може тривати від кількох тижнів до кількох місяців. В стратегічному напрямку все рухається за нашим сценарієм".

Читати також: Чи повернуться з "евакуації" експонати Херсонського художнього музею –– коментують Аліна Доценко та Діана Клочко

Каховська ГЕС

"Це буде постріл собі в ногу. Вони дуже суттєво підтоплять власні бойові порядки. А потім будуть звинувачувати в цьому українців. Будь-який тиранічний режим тримається на лояльності свого населення. Немає лояльності, немає тиранічного режиму. Згадаймо, що сталося з Каддафі та Хусейном. Їх фізично знищили. Якщо Путін потерпить поразку, його також знищать. Тому треба демонізувати українців. І щоб їхній солдат не здавався у полон".

Нова зброя

"Якщо кажуть, що нам дадуть зброю, то це означає, що вже дали. Все вже працює. Треба сплутувати карти противнику. Бо інформаційну війну ніхто не відміняв. 

Системи є якісними у частині середніх радіусів дії. Aspide є іспанською розробкою на основі американської ракети. А NASAMS у другому ешелоні прикривають Вашингтон. Одна батарея — це три вогневі машини з 18 ракетами. 

Наше ППО прикриває небо у 80-90%. І цей коефіцієнт зростає. Небо не можна закрити на 100%. Такого не буває. Прориви є. Навіть ізраїльські куполи пропускають ракети. 

Які правила безпеки? Чуємо шахіди і звуки повітряної тривоги —  дбаємо про свою безпеку. Є правило двох стін. І пам'ятаємо, що стояча людина менше захищена, ніж лежача". 

Бахмутський та Авдіївський напрямки 

"Їм необхідно посунути нашу вогневу лінію ураження. Для них там проходить важлива залізнична нитка Дебальцево-Волноваха-Каховка. Треба нею возити боєприпаси. Один вагон перевозить  до 1000 снарядів. Ми ж тримаємо вогневий контроль над цими нитками. 

Навіть на глибину до 1 км не можуть прориватися противники. Але не можна недооцінювати росіян. Скоро 300 тисяч прийде мобілізованих з Росії, яких також нам треба перемолоти." 

 Фото: Уніан 

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
Це добре для України. Лисянський про заклик Папи Римського до обміну всіма полоненими
КАБи в окупантів є, а бойових пілотів усе менше — Нарожний
"Такий сценарій цілком імовірний ", – Краєв про війська НАТО в Україні
Генерал Романенко про "сушкопад" — асиметричну відповідь агресорам з боку ЗСУ
Це не призведе до обвалу фронту — Гетьман про відхід ЗСУ з Авдіївки