Заступниця Міністра культури: "Нам не вдасться найближчими роками прибрати зі світового репертуару російських композиторів. Це неможливо"

Заступниця Міністра культури: "Нам не вдасться найближчими роками прибрати зі світового репертуару російських композиторів. Це неможливо"

Про використання Росією мистецтва як пропаганди, співпрацю зі світовими театрами, які грають російських композиторів та силування до "примирення через мистецтво" у ефірі радіо "Культура" розповіла заступниця Міністра культури та інформаційної політики України Галина Григоренко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Як співпрацювати зі світовими театрами, які грають російських композиторів

"Культурна критикиня Катерина Ботанова сказала, що нас часто силують до примирення через мистецтво. Для мене це важлива історія, яку ми повинні відстояти і залишитися суб'єктними. Нас ніхто не примусить до співпраці з росіянами. 

А діалог буде досить важким, бо російська музика ввійшла в репертуари оперних театрів каменем. Сказати, що ми можемо зараз звідти її прибрати…. Ми можемо її прибрати десь до 40%. 

У представників світової культури немає розуміння, чому для нас може бути болісною музика Шостаковича або Чайковського. Вони не розуміють, чому на сцені  La Scala не повинно бути поряд з нами Нетребко. І коли ми закликаємо відмовитися їм від співпраці з нею, з іншими росіянами, то там нам кажуть, що провели багато благодійних заходів. Зібрали багато євро, "а от в програмну політику нашого театру не втручайтеся". Розуміння з того боку немає жодного. Ми пояснюємо, що мистецтво в Росії використовується, як пропаганда. 

Ми можемо переконувати їх тільки тоді, коли постійно говоримо. Нам потрібні і майданчики, і люди, які можуть про це говорити. Музичні критики повинні говорити доступною світові мовою. Є в нас одиниці людей, які можуть говорити багато, з прикладами і доводити, чому це (російська культура — ред.) повинно затихнути на світових сценах. 

Читати також: Мінкульт: "Ще один шанс нагадати про себе". Українська сучасна опера в The Metropolitan opera. Ім'я композитора назвуть наприкінці року

Шостакович для них є таким собі сигналом того, що він, перебуваючи в тоталітарному режимі, написав таку музику. І що прослухавши її, ви зрозумієте, як ця система ламає людину. І це з їхнього боку і є засудженням тоталітарного російського режиму. Вони не спримають це як підтримку Росії та продовження пропаганди. 

Переверот їхнього уявлення щодо російської культури потребуватиме десятиліть. Ми тільки на початку цього шляху. Нам не вдасться найближчими роками прибрати з репертуару російських композиторів. Це неможливо. Це є усталеність і звиклість смаків публіки". 

Чи запропонує Metropolitan opera тему дружніх стосунків між Росією та Україною? 

"Якщо це станеться, то ми просто відмовимося від цього проєкту.

Вони кажуть: "Те, що Ви говорите нам, ліберальним європейцям, нагадує націоналізм. Ви примушуєте якусь культуру замовкнути. А ми повинні давати голос всім".

Ми відповідаємо: "Але не на одних майданчиках. І не миріть нас із ними. Польща зняла весь російський репертуар. Це повинен бути знак для вас. Люди, які живуть поруч з Росією знають, для чого вони це зробили". 

Польща також набула з точки зору європейців націоналістичного забарвлення. Бо свобода вибору в мистецтві в розумінні світу має бути збереженою. Примушувати когось щось знімати з репертуару є недемократичним." 

Фото: Афіша. Ліссабон bol.pt