"Роби донат й отримай трофей ЗСУ": на "Прозорро.Продажі" відбудеться благодійний аукціон

"Роби донат й отримай трофей ЗСУ": на "Прозорро.Продажі" відбудеться благодійний аукціон

2 листопада в системі "Прозорро.Продажі" стартував спеціальний аукціон воєнних трофеїв. Їх виставили провідні українські благодійні фонди. Поки діють три аукціони, але пізніше будуть і нові. Нині кожен охочий може придбати собі трофей наших військових з фронту, якщо перевершить ставки інших учасників. Перший аукціон відбудеться 9 листопада. Серед виставлених лотів штатна радіостанція (від 50 тис грн), уламок російського зенітно-ракетного комплексу "Тор" (від 120 тис грн) та військовий прилад хімічної розвідки (від 10 тис грн). Більше про це в ефірі Українського радіо розповів директор ДП "Прозорро.Продажі" Олексій Соболев.

0:00 0:00
10
1x

Про аукціон

Ми робили благодійні аукціони для підтримки ЗСУ, але продавали не військові трофеї, а, наприклад, марку "Укрпошти" з відомим кораблем або дорожній знак "Укравтодору", який показував, куди Росія має піти. Таким чином ми зібрали близько 6 мільйонів гривень. І вони всі вже на рахунках ЗСУ. Тож такий аукціон військових трофеїв відбудеться вперше.

Ці лоти належать благодійним фондам. Водночас не можу сказати, що штатна радіостанція, тубус від гранатомета, двигун збитого "Калібру" тощо — важливі докази щодо російських злочинів. Тому вони можуть зберігатися у приватних колекціях.

Зараз це пілотний аукціон для того, аби подивитися, що продається краще і де є більший попит. Окрім перших трьох, будуть виставлятися ще лоти. Ідея полягає в тому, щоб монетизувати речі, які зберігаються на складах фондів, і купити за ці кошти, наприклад, дрони, щоб допомогти армії ще більше. Тому головна мета — щоб на аукціони прийшло багато людей, вони конкурували між собою і давали багато грошей за ці лоти.

Про походження лотів

Лоти мають свою історію. Наприклад, штатна радіостанція була знята з підбитої машини "БМП" наприкінці квітня в Миколаївській області. Водночас практично ніхто не документує, де військові або фонди взяли той чи інший лот. Але по одному лоту є навіть відео щодо його збиття.

Читайте також  "Подбайте про свою безпеку ― засвітіться у темряві!" ― поради фахівця і патрульної поліції

Хто може придбати трофеї

Будь-хто може взяти участь в аукціоні, зокрема іноземці. Для пересічних українців це можливість за свої донати, які вони роблять регулярно, отримати пам'ятну річ.

Потрібно закласти певну суму, аби позмагатися за лот. Вона потрібна для того, щоб ви не відмовлялися від своєї ставки й не зривали аукціон. Але якщо ви не виграли аукціон, ця сума вам повертається в той же день.

Скільки коштів планують зібрати на потреби ЗСУ

Гроші йдуть на рахунки фондів, які купують устаткування і передають на Збройні сили України. Стартові ціни ми визначаємо спільно з фондами. Все залежить від того, наскільки це рідкісний актив. Але ринку таких трофеїв не існує, тому вони і виставляються на аукціонах, адже це унікальні об’єкти.

Зараз перші лоти зі стартовою ціною 180 тисяч гривень, а всього за листопад планується виставити лотів на 700 тисяч гривень за стартовими цінами. Подивимось, який буде попит. Зокрема, буде уламок російського гелікоптера та дрона, двигун від збитого "Калібру", різноманітні тубуси від гранатометів, радіостанції, GPS-трекер тощо. Ціна на речі все ж буде залежати від конкуренції на аукціонах. Чим більше людей приходить, тим більше зростає ціна під час аукціону.

Фото: prozorro.sale