"В короткостроковій перспективі проблеми з енергопостачанням не вплинуть на зміну цін на товари", — Асоціація франчайзингу України

"В короткостроковій перспективі проблеми з енергопостачанням не вплинуть на зміну цін на товари", — Асоціація франчайзингу України

Через пошкодження енергосистеми України внаслідок обстрілів, вже близько двох тижнів українською реальністю стали систематичні відключення електрики. Тривала відсутність світла створює багато труднощів як для звичайних українців, так і для бізнесу. Українське радіо дізналося в голови Асоціації франчайзингу України Андрія Кривоноса, які втрати несе бізнес від відключень електрики та чи вплинуть перебої з подачею електроенергії на ціни товарів.

0:00 0:00
10
1x

"Зараз кожна мережа, кожен магазин та торгова точка для себе підшуковує варіант, який може забезпечити їм постійну роботу. Ми говоримо й про генератори, й про намагання довести до приміщень кілька фаз, щоб отримувати можливість перемикатися із фази на фазу, якщо котрась із них не працює. 

Дрібні торговці орієнтуються на роботу з готівкою, хоча це й буде порушувати ведення реєстрації розрахункових операцій, але при цьому вони будуть хоча б продавати товар", — розповів Андрій Кривонос. 

Він додав, що окремі види джерел живлення, які допомагають забезпечити безперебійну роботу, можуть дозволити собі далеко не всі підприємці: "Наприклад, генератори коштують суттєву суму грошей для дрібного бізнесу. Плюс таке обладнання не може забезпечувати безперебійне живлення для великих приміщень, потребує обслуговування, є доволі шумним. Також його треба заправляти бензином чи дизельним паливом, і для цього також треба обслуговуючий персонал. Але головна проблема полягає в тому, що не завжди є технічна можливість переключитися на роботу з використанням генератора замість використання традиційного електропостачання".

"Перебої з електрикою також породжують й проблеми зі зберіганням товарів, наприклад, продуктів харчування. Й тут кожен бізнес та домогосподарство має зробити інвентаризацію та зрозуміти, що можна використати чи з’їсти, щоб воно не пошкодилось, якщо це домогосподарство, а якщо підприємець — зрозуміти, що він має реалізовувати та які нові закупівлі здійснити, аби не страждати від перебою електрики", — додав експерт.

Читати також — "Генератор за кордоном коштує 600 євро, а в Україні — вдвічі дорожче": Дорошенко про енергозабезпечення в умовах економії електроенергії

Наостанок Кривонос торкнувся й питання цін на товари, зазначивши, що в короткостроковій перспективі проблеми з енергопостачанням не вплинуть на зміну ціни: "В нас є більш стратегічні проблеми, які будуть нести із собою більший вплив на економіку. Зниження споживацького попиту, доходів населення будуть більше впливати на зниження асортименту товарів в магазинах та, відповідно, на зміну цін на товари, які будуть продаватися".

"Зараз приєднатися до європейської мережі та купувати електрику є для України більш корисним кроком. Крім того, наші енергетичні підприємства мають швидше реалізовувати програми реновації й оновлення. Адже треба не тільки відновити діяльність пошкодженої інфраструктури, але й зробити так, аби вона була менш ушкодженою. ДТЕК вже зазначає, що вони їздять по світу і шукають обладнання, яке треба швидко купити і привезти в Україну для ремонту. Це той хід, який допоможе країні швидше виплутатися", — підсумував Андрій Кривонос.

Фото: Укрінформ