Як грамотно економити електроенергію. Поради фахівців

Як грамотно економити електроенергію. Поради фахівців

Через обстріли Росією енергетичної інфраструктури в Україні дуже складна ситуація з постачанням електроенергії. Як грамотно її економити, але при цьому не замерзнути, який електрообігрівач обрати та як убезпечити домашні електроприлади від перепадів напруги ― про це у сюжеті Українського радіо.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Ірина Жданова

У компанії "Укренерго" подякували українцям за ощадливе споживання електроенергії. Фахівці закликають економити, адже це допомагає балансувати енергосистему. Відомство поширило інфографіку з порівнянням потужності популярних домашніх приладів. Так, один електрочайник дорівнює 120 зарядним пристроям, тобто якщо ми не вмикаємо чайник, це дає можливість 120 людям заряджати в цей час смартфони.

Як на практиці застосовувати знання про потужність електроприладів, пояснив виконавчий директор громадської спілки "Розумні електромережі України" Олександр Баранюк: "Просте правило ― не вмикати всі пристрої одночасно. Є така річ, як договірна потужність ― максимальна кількість потужності, що заведена у ваше приміщення. У старих будинках це 2-3 кВт. Якщо ви увімкнете бойлер, то він потягне 1,5 кВт, тобто забере майже половину договірної потужності. Якщо додати праску 1,1 кВт, то це майже вся договірна потужність, залишається трохи на дрібні речі ― ноутбук, смартфон, телевізор. Кожен пристрій має свою визначену потужність, її можна подивитися. На електрочайнику вона зазначена на підошві підігріву, наприклад, 1,85 кВт. Тож я не буду одночасно з чайником вмикати праску чи пральну машину".

Особливо важливо економно споживати електроенергію у пікові години. До цього під час засідання Уряду закликав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль: "Це вечірні години, з 17-ї до 23-ї. Не користуйтесь пральними машинами, бойлерами, кондиціонерами, обігрівачами, обмежте використання чайників та плит, вимикайте світло в приміщеннях, де ви не перебуваєте, перенесіть ремонтні роботи на денний час. Прохання до бізнесу: вимкніть вивіски та зайве освітлення".

Щоб не вмикати потужні електроприлади у пікові години, не обов’язково проводити безсонні ночі. Чимало пральних машин мають функцію відтермінування початку циклу прання. А ще можна використати так звану "розумну розетку". Що це за пристрій, пояснив керівник спеціалізованого сервісного центру водонагрівачів та бойлерів Валерій Биканов: "Розумна розетка подає напругу тоді, коли ви запланували. Тобто це програматор, який вставляється у розетку. У мене, наприклад, він стоїть між лічильником і бойлером. О 23-й годині вмикається нічний тариф на лічильнику, а за 15 хвилин вмикається бойлер. Тобто бойлер із цим програматором дочекався нічного тарифу і сам включився у нагрів. А потім сам відімкнувся".

Щодо використання бойлерів, можна зустріти рекомендацію ставити їх на мінімальний підігрів. Втім, Валерій Биканов не рекомендує цього робити: "Якщо ви будете встановлювати малу температуру 40-45 градусів, то за деякий час бактерії у воді ― наприклад, легіонела ― почнуть розмножуватися. Тож у бойлері слід виставляти температуру стерилізації. Усі нормальні бойлери мають товсту теплоізоляцію, і їх тримають на максимальній температурі ― під 70-80 градусів. Таким чином вся вода з водогону стерилізується".

Якщо людина прагне економити електроенергію, то варто зважати на такі характеристики, як товщина теплоізоляції, адже бойлер – це великий термос. Якісний водонагрівач має довго тримати температуру, вважає Валерій Биканов: "Практика свідчить, що зекономити можна тільки на гарній теплоізоляції бойлера, це товщина від 35 мм і вище, і щоб на тенах не накопичувався накип. Бо тен сидить у накипу, гріє сам себе і трошки передає на воду. Таким чином, він нагріє об’єм води не за 2, а за 3 години, і ви заплатите за 3 кіловатгодини. Тож слід тримати чистими тени і мати достатню теплоізоляцію бойлера".

Через обстріли відбуваються аварійні відключення електроенергії. Ще одна небезпека аварійних ситуацій – можливі перепади напруги. Це може зашкодити і електромережам, і безпосередньо домашній техніці. Аби убезпечити себе, варто встановити реле контролю напруги, радить Валерій Биканов: "Реле потрібно встановлювати одразу після лічильника. Таким чином, якщо ви щось не вимкнули з розетки, то щойно підвищиться напруга, реле спрацює ― і відключиться живлення всієї квартири. Як тільки напруга стабілізується, живлення увімкнеться".

Реле контролю напруги може встановити кожен окремий мешканець для своєї квартири. Також можна встановити пристрій безперебійного живлення – він дозволяє приєднаному до нього обладнанню деякий час працювати від акумуляторів. Виконавчий директор громадської спілки "Розумні електромережі України" Олександр Баранюк зауважує: бажано піклуватися не лише про своє помешкання, варто об’єднуватися із сусідами і подбати про весь будинок: "Якщо є ОСББ чи управляюча компанія, і ви бачите, що у вас необладнані щитки, погано зачиняються, лічильники старі, відсутні системи вимірювання, то про це треба подбати. Якщо взяти стабілізатори напруги, то треба розуміти, що цей прилад дорогий, і його варто купувати тоді, коли у вас новий будинок і нова техніка, яку ви хочете надовше зберегти. Краще зайвий раз не ввімкнути якийсь прилад у розетку, вчасно вимикати, нічого не тримати в режимі тихого підключення. Тоді у разі перепадів напруги нічого не згорить".

Без стабілізатора напруги багато хто обійдеться, а ось різноманітні електрообігрівачі українці купують більш масово. Обираючи обігрівач, варто звертати увагу на маркування. Електроприлади мають різні класи енергоспоживання, пояснює Олександр Баранюк: "Тут треба орієнтуватися на такий показник, як енергоефективність пристрою. Усі пристрої мають маркування: А, А+, А++, А+++. Це маркування означає енергоефективність, тобто при якій кількості витраченої електроенергії пристрій може видавати тепло. Кожен новий плюс додає більшу енергоощадність. Простими словами: кондиціонер чи масляний обігрівач має маркування А, це означає, що якусь площу він може обігріти за конкретний час, споживаючи конкретну кількість електроенергії. Якщо клас А++, то на нагрівання кімнати за той же час піде менша кількість електроенергії".

Отже, наскільки енергофеективним є прилад, можна зрозуміти завдяки маркуванню. Перед покупкою варто також визначитися, що обрати. Олександр Баранюк дає такі  рекомендації: "Найкращим вибором буде немасляний електричний обігрівач. Він дешевший за кондиціонер, невибагливий в установці. Я б не радив брати УФО, бо вони не дуже теплоефективні, а до того ж пожежонебезпечні. І не раджу пристрої, від яких можна обпектися. У споживанні електрообігрівач може тягнути до 2 кВт, а після вимкнення зберігає якийсь час тепло. Якщо вдома вже є кондиціонер, то треба продовжувати ним користуватися і не купувати додаткових пристроїв.

Залишається порада обирати ту кімнату, де стоїть обігрівач, і там перебувати. А ще важливо зрозуміти, що цього разу нам слід, як європейцям, орієнтуватися на інші стандарти: не треба чекати в помешканні температури 22-25 градусів, достатньо забезпечити 17-18 градусів, і це буде дуже добре. Треба всім рекомендувати знижувати температурний стандарт, це пережиток радянщини, коли енергоносій не мав своєї комерційної ціни".

Фото: фейсбук-сторінка Укренерго