46 видавців від України, розмови про війну та виступ Зеленського: у Франкфурті стартував найбільший книжковий ярмарок світу

46 видавців від України, розмови про війну та виступ Зеленського: у Франкфурті стартував найбільший книжковий ярмарок світу

Сьогодні у Німеччині стартував Франкфуртський книжковий ярмарок — найбільший книжковий ярмарок та найочікуваніша книжкова подія світу. Попри війну, там буде представлений і Український стенд. Які книжки на ньому можна буде побачити та яку програму заходів підготували учасники від нашої держави, радіо "Культура" дізнавалося у виконувачки обов’язків заступниці директора з міжнародної співпраці Українського інституту книги Олени Одинокої.

"Цього року Україна також бере участь у Франкфуртському книжковому ярмарку в межах національного стенда, який Український інститут книги підготував за підтримки Goethe-Institut в Україні. В ярмарку беруть участь 46 українських видавців, а також підготовлена насичена програма подій за участі українських письменників, ілюстраторів, перших осіб України. Буде дуже насичено та дуже цікаво", — розповіла Олена Одинока.

За її словами, теми, які будуть обговорювати під час заходів на Українському стенді, безпосередньо стосуватимуться війни та реалій, в яких живе зараз населення нашої країни: "Ми будемо говорити про ситуацію в Україні, про війну Росії проти нашої держави, про те, як це вплинуло на книговидавничу сферу, яка допомога нам потрібна. Також ми будемо акцентувати увагу на наших ідеях, проєктах, на тому, що можна підтримати фінансово, аби допомогти нашій книговидавничій галузі".

"Перш за все, ми будемо говорити про проєкт "Книжки без кордонів", який реалізується під патронатом першої леді України Олени Зеленської. Йдеться про друк українських книжок для дітей вимушених переселенців з України та розповсюдження цих книжок за кордоном, де є українці, які тікають від війни Росії в Україні. 

Також ми будемо говорити про підтримку перекладів творів української літератури з української мови на іноземні мови. Це важливо, тому що в нас є дуже багато авторів та творів, які говорять про наш досвід сусідства з державою-агресором. Цим досвідом ми хочемо і маємо ділитися, про нього мають дізнаватися. 

Окремо ми будемо говорити про проєкти створення українських національних поличок у іноземних бібліотеках - полиць з українською літературою. І навпаки — створення іноземних поличок в українських бібліотеках, адже дуже довго в українських бібліотеках були величезні полиці російської літератури і нам потрібно тиснути на це заміщення й заміщувати якісною іноземною літературою", — розповіла посадовиця. 

Одинока розповіла, що Франкфуртський книжковий ярмарок розпочав свою роботу сьогодні й триватиме до 23 жовтня включно: "В межах цих днів будуть заходи як за участі українських авторів та ілюстраторів, так і заходи, куди будуть запрошені наші іноземні партнери, з якими ми вже працювали чи збираємося працювати над міжнародними проєктами в майбутньому". 

"Онлайн буде виступ Президента України Володимира Зеленської та першої леді України Олени Зеленської, міністра культури Олександра Ткаченка. До нас на стенд планують завітати перші особи інших держав. Тому дуже важливої роботи буде багато", — підсумувала Олена Одинока.

Фото: Український інститут книги