Лапій: "Щотижня хворих на СOVID-19 стає на 30-40% більше, а потрапити в стаціонар стало складніше, ніж до 24 лютого"

Лапій: "Щотижня хворих на СOVID-19 стає на 30-40% більше, а потрапити в стаціонар стало складніше, ніж до 24 лютого"

З початком повномасштабного вторгнення Росії до України, ми перемістили свої акценти від щоденних побутових і житейських проблем до питання, — як вижити під час війни. І якось тема з коронавірусом сама собою затихла. Але чи дійсно це так? Яка зараз ситуація з СOVID-19? Скільки ми маємо хворих? Чи проводиться вакцинація? Як себе почувають українці на тимчасово окупованих та деокупованих територіях? Коли слід робити бустерну вакцинацію і чи потрібна вона тим, хто перехворів? Про все це слухачам радіо "Культура" розповів кандидат медичних наук, імунолог Федір Лапій.

Яка ситуація з коронавірусом сьогодні

На початку повномасштабного вторгнення Росії до України змістилися акценти від захворюваності до питань війни. 

Ми всі знаємо, що СOVID відступає від нас улітку. І починає зростати ближче до осені. Зараз ми бачимо його чітке зростання.

На початку війни у лікарні Вишгородського району вже зверталося багато людей із СOVID-19. Лікарі окупованого Мелітополя наприкінці лютого-початку березня не могли передавати дані і обстежувати на коронавірус людей. Але говорили, що кількість хворих чимала. Були навіть смертельні випадки. І родичі не могли забирати тіла померлих через обстріли та російську агресію. Чимала територія України була окупована і експрес-тести туди не могли дійти. Зараз багато колег виїхали з окупованих територій: з Мелітополя, Бердянська. Наразі інформації щодо захворюваності звідти немає. На деокупованих територіях також зараз зростає захворюваність. Волонтери з мобільними бригадами виїжджають і допомагають проводити тести. 

Яка статистика захворюваності

Випадки захворюваності зростають. Ми маємо 44 137 офіційно хворих. Але не всі, хто має СOVID, звертаються по допомогу. Щодо госпіталізації, то на 30-40% щотижня хворих стає більше. Це стосується і смертельних випадків. 4 700 випадків госпіталізації було позаминулого тижня з підтвердженим коронавірусом. Минулого тижня було госпіталізовано 6 667 осіб. Це говорить про дуже погані тенденції. 

Україна має низькі рівні вакцинації серед тих, кого в першу чергу треба вакцинувати. Це стосується людей віком понад 60 років з хронічними та онкозахворюваннями, з цукровим діабетом. Ми маємо майже 75% випадків смерті від коронавірусу минулого тижня. І це люди віком понад 60 років. 

Які симптоми коронавірусу

Він починається, як і будь-яка застуда. Додається висока температура для віку до 50 років. Натомість у осіб за 60 років температури може і не бути. Характерний біль в горлі, закладеність носа. На третій день можуть з'явитися проблеми зі смаком і нюхом. СOVID небезпечний своїм ураженням органів дихання. Це схоже на зашморг на шиї. Відчуття нестачі повітря при свідомості дуже страшне. І це найбільше виражено при коронавірусі. 

Збільшується ризик виникнення інфарктів і інсультів як в короткій, так і у віддаленій перспективі. Протягом 1-3 місяців зростає ризик тромбозів. Це те, що може призводити до смерті. Хвороба дає про себе знати навіть через кілька тижнів, коли ви нею перехворіли. Є також таке поняття, як тривалий СOVID: спостерігається втома, безсилля, проблеми з пам'яттю, увагою. Цей стан характерний після перенесеного коронавірусу.

Варіант коронавірусу Омікрон не такий схильний до ураження легень в порівнянні з іншими варіантами. Але і до нього не треба ставитися легковажно. 

Як розібратися у застуді: нежить чи СOVID?

Окрім лабораторних тестів ви ніяк не розберетеся. Якщо у вашому оточенні підтверджено випадок СOVID-19, ви перебували в контакті з цією людиною, то ті симптоми, які розвинулися у вас після контакту з хворим, так звана застуда, це і буде вже коронавірус. 

Скільки людей щеплено в Україні на сьогодні

Понад 10 мільйонів людей ми маємо за межами України. Там вперше почали отримувати щеплення люди проти коронавірусу. Мої колеги, які так само опинилися за кордоном і зараз працюють в клініках, говорять про те, що багато людей з групи ризику, які прибули з України, досі не отримали жодного щеплення від коронавірусу. 

Ми маємо дані щодо рівня охоплення серед тих, хто залишився в Україні. Бо їхні дані вносяться в електронну систему. Ми ледь перетнули 40%-ву межу щодо вакцинації однією дозою. Це найнижчі показники серед європейської спільноти. Якщо говорити про приріст кількості померлих за минулий тиждень в порівнянні з позаминулим, то це буде 79%. Це вдвічі більше померло, ніж позаминулого тижня. Зустрічаються випадки смерті серед дітей. Але захворюваності на СOVID серед них не так багато. 

В ЄС або США, звідки ми отримуємо наукові твердження про легкий перебіг Омікрону, дуже високий рівень охоплення вакцинацією серед груп ризику. Вони мають обидві дози вакцини плюс додаткову. Це якраз і пом'якшує перебіг СOVID-19. А ми в Україні зараз маємо лише підйом зростання кількості померлих. 

Наскільки вакцини є доступними зараз

Для того, щоб вакацина була доступною, вона повинна бути в Україні. З того, що ми маємо, це вакцина інактивованого вірусу CoronaVac від Sinovac, понад 1.5 мільйона доз. Нещодавно отримали понад 400 тисяч доз вакцини Pfizer–BioNTech, має назву СOMIRNATY. 150 тисяч доз вакцини від Johnson & Johnson Janssen. Тут достатньо ввести одну дозу.

Яка вакцина найкраща

На сьогодні є достатньо наукових даних щодо високої і однакової ефективності всіх представлених вакцин. Якщо мова йде про необхідну кількість доз. Якщо це одна або дві дози, то CoronaVac трохи поступається і ефективність знижується. Але якщо мова йде про 2 і більше дози, то це забезпечує однаковий варіант всіх вакцин щодо попередження смерті. Вони продемонстрували однакову ефективність, коли мова йде про повноцінну вакцинацію у дві дози: первинна+одна бустерна. На сьогодні ми говоримо про гетерологічні вакцинації, коли для первинної вакцинації і для бустерної можуть бути використані вакцини від різних виробників і на різних платформах. 

Бустерна доза

Це теж саме, що і ревакцинація. Вакцина вводиться через певний проміжок часу у декілька місяців для відновлення, посилення і подовження захисту, якого ми досягаємо шляхом вакцинації. Маємо підтвердження, що перша бустерна вакцинація потрібна. Вона вводиться через 5 місяців від первинної вакцинації. Для тих, хто потребував додаткової дози, то через три місяці. Зараз виникло питання про ще одну бустерну дозу для Омікрона. Це потрібно людям за 60 із хронічними захворюваннями. Така вакцина вводиться після першої бустерної дози через 4 місяці. 

Чи потрібна друга бустерна доза молодим людям? Таких досліджень немає. Першу бустерну дозу для молодшого покоління треба вводити. Друга бустерна доза стала універсальною і доступною в Україні. Так само в Німеччині є доступною друга бустерна доза. При цьому можна використовувати вакцини від різних виробників. Pfizer може бути зараз проблематичним, бо попит перевищував пропозицію на ринку. Не хотілося ввозити велику кількість саме цієї вакцини з невеликим терміном придатності, щоб нам потім не довелося її викидати. Ті вакцини, які є зараз в наявності, повністю задовольняють бажаючих вакцинуватися. Ми зараз отримуємо вакцину, як гуманітарну допомогу. Ми не проводимо зараз закупівлі. Вакцини нам надають безоплатно. Таким способом до нас надійшло минулого тижня 400 тисяч доз.  

Щодо звільнених місць і вакцинації там

Тут питання йде про центри вакцинації у великих містах. У тих районах, де ситуація більш-менш стабільна. 

Щодо вакцинації, то треба звертатися до сімейного лікаря. Це є повноваження місцевого самоврядування як рівня області, так і рівня громади. Є кілька мобільних бригад від волонтерів, аби виїжджати на щойно звільнені території і проводити огляд населення, надавати консультативну допомогу, ліки. Планують таким мобільним бригадам з часом надавати можливість робити щеплення. І це стосуватиметься вакцинації і проти інших інфекційних хвороб.

Масковий режим 

З юридичної точки зору ніхто не буде зараз вимагати носити і одягати маски. Але якщо було вже доведено, що маска ефективно захищає від розповсюдження коронавірусу хворою людиною, то чому б нею зараз не скористатися. Якщо ви самі хочете захиститися, то треба використовувати респіратор другого рівня. Аби убезпечити інших від коронавірусу, то одягайте медичну маску. Бо зараз надати допомогу у стаціонарі значно складніше, ніж це було до 24 лютого. 

Фото: сторінка ФБ Федора Лапія

Останні новини
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Сергій Данилов: Методи іранського та російського режиму абсолютно тотожні
Новини по темі
Випадків госпіталізації внаслідок ковіду поменшало з появою "Омікрону" — Мироненко
Спалахи інфекційних захворювань відбуваються в середньому кожні 5 років — думки фахівців
Зростання захворюваності на COVID-19 очікується в жовтні-листопаді, дефіциту вакцин немає — імунолог
Ковід циркулюватиме як грип — головний санлікар України Кузін
Нова хвиля ковіду може бути в Україні в середині лютого – міністр охорони здоров’я Ляшко