Кабмін ухвалив рішення щодо тарифів на комуналку: скільки платитимуть українці?

Кабмін ухвалив рішення щодо тарифів на комуналку: скільки платитимуть українці?

Кабінет Міністрів ухвалив рішення до 30 квітня 2023 року не змінювати вартість газу для постачальників опалення та гарячої води. Відтак це дозволить не підвищувати тарифи на всі комунальні послуги. Скільки платитимуть українці? Чи витримає наша комунальна інфраструктура навантаження, якщо росіяни будуть цілеспрямовано бити по об'єктах критичної інфраструктури? Про це в ефірі Українського радіо розповів засновник Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Наскільки реально зберегти чинні тарифи на комуналку під час війни

Підіймати тарифи під час війни не зовсім правильно, враховуючи фінансовий стан українців, їхню платоспроможність і відсутність роботи. Тому я абсолютно підтримую ідею цього закону, який підписав Президент Зеленський, в якому чітко вказано, що тарифи не можуть підіймати. Але йдеться не про всі комунальні тарифи.

У законі, який був ухвалений Верховною Радою, йдеться про тариф на газ, на розподіл газу, тариф на гарячу воду та теплопостачання. Ці тарифи не будуть підійматися під час війни та пів року після війни.

Окремо у нас електроенергія. Рішення щодо тарифів ухвалює НКРЕКП. Є постанова згідно з якою українці сплачують як побутові споживачі 1,44 грн та 1,68 грн. Вона працює до 1 жовтня. Після 1 жовтня має бути або ухвалена нова постанова, або пролонгована та, що існує. Я вважаю, що вона повинна залишити тому ж рівні. Адже підняття тарифів призведе до збільшення заборгованості українців. У Харкові, Миколаєві та інших містах, наближених до бойових дій, за комуналку сплачують не більше 5-10%. Тому фізично неможливо, що з підняттям тарифів з’являться кошти на відновлення.

Наскільки інфляція вплинула на зростання собівартості комунальних послуг

Вартість тепла не зростає. Більшість ТЕЦ працюють на газу, а газу українського видобутку у нас достатньо для того, щоб задовольнити потреби на виробництво тепла для багатоквартирних будинків і для приватних осель. Собівартість видобутку українського газу за різними оцінками від 1-2,5 грн. Побутовим споживачам його продають по 8 гривень, а для ТЕЦ — по 7,42 грн. Крім того, у нас не працює багато металургійних та інших підприємств, тому я думаю, що ми не будемо витрачати газ на виробництво електроенергії, як торік, коли в нас були величезні проблеми з виробництвом електроенергії на теплових станціях.

Про удари росіян по об’єктах критичної інфраструктури

Стовідсотково захисту від російських ракет у нас немає. І ці ракети насамперед будуть летіти в інфраструктуру, зокрема вони битимуть по ТЕЦ, аби знеструмити цілі області. Також вони завдаватимуть ударів і по розподілу електроенергії, тобто по високовольтних станціях. Тому потрібно готуватись.

Про нестачу електроенергії

Електроенергії не буде вистачати. При цьому головні виробники електроенергії — це атомна енергетика та гідроелектростанції. Це найдешевша електроенергія. Але підіймати тарифи для того, щоб збалансувати нестачу електроенергії — не зовсім логічно. Від цього електроенергії не стане більше. Швидше, це питання заощаджень на місцях, роботи органів місцевого самоврядування, а також роботи з конкретними споживачами. Кожен, хто дещо зменшить витрати газу, теж таким чином працює на перемогу. Росія робитиме все, щоб цей опалювальний сезон в Україні став найстрашнішим.

Як будуть платити за комунальні послуги ті українці, які виїхали

У багатоквартирному будинку у кожного є лічильник на електроенергію. Відповідно якщо людина не споживає електроенергії, вона і не платить. Це стосується і води. Якщо у людини стоїть лічильник на гарячу та на холодну воду, то вона не платить, якщо вона її не споживає. З теплопостачанням складніше, тому що лише в 5% будинків є облік у квартирах. Якщо ж облік побудинковий, людина повинна сплачувати за тепло, яке споживає квартира, навіть коли людина там не проживає. Так само людина має сплачувати за послуги ЖЕКам, керуючим компаніям або робити внески до ОСББ. Тому що прибирати потрібно. Якщо ж у людини немає обліку, то у такому випадку вона повинна сплачувати по нормі.

Щодо газу, то понад 20% домогосподарств у приватному секторі не обладнані обліком. І незалежно від того, чи споживає людина, чи не споживає вона в опалювальний сезон сплачує по нормі — щонайменше вдвічі більше, ніж платила б з обліком. І ці послуги потрібно сплачувати попри те, що ви там не живете.

Чи потрібно платити, якщо житло зруйноване

У Києві ухвалили рішення, що ті, чиї будинки постраждали від російської навали, не платять за комунальні послуги або платять частково. Я знаю випадки в Бучі та Ірпені, коли людям проходили платіжки за газ, хоча їхні будинки були зруйновані. Водночас влітку люди отримували платіжки, хоча виїхали з Маріуполя, а їхні будинки зруйновані. У такому випадку людина повинна написати заяву до компанії, яка нараховує послуги, взяти довідку в органах місцевого самоврядування, що її оселя зруйнована, і потім їм зроблять перерахунок. Сплачувати такому випадку не потрібно, окрім окремих послуг.

Якщо будинок зруйнований, послуги ЖЕКів та комунальних або приватних керуючих компаній надаються. І їх необхідно сплачувати, зокрема в Києві. На тимчасово окупованих територіях ці послуги сплачувати не потрібно. На всі інші послуги у людей є облік, і вони за них не платять. Крім того, якщо будинок зруйнований, то за тепло такі особи також не платять.

Фото: УНІАН

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Цього року може бути серйозний стрибок вартості комунальної платіжки" — Попенко
Сума боргів населення України за електрику сягає 25 млрд грн — Корольчук
Сергієнко: Рівень платежів населення України за "комуналку" — до 96%
Дві третини мереж теплопостачання і водопостачання України зношені — експерт
Тарифи на газ та електрику до квітня не зростуть — Пендзин