Війна додала світовій моді колір нашого прапора

Війна додала світовій моді колір нашого прапора

Мода змінюється на наших очах. Ми бачимо поєднання кольорів у колекціях відомих брендів, на обкладинках авторитетних видань, на масштабних світових подіях, презентаціях, тижнях моди. Відомі зірки вдягаються у жовто-блакитне. Про бум синьо-жовтого поєднання кольорів в Україні та світі розповіла слухачам радіо Культура українська мистецтвознавиця, викладачка історії костюма та побуту Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені Карпенка-Карого Дар’я Шестакова.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

"Трагічні обставини в Україні активізували новий погляд на багато звичних для нас речей, на багато що ми поглянули зовсім з іншого боку, під іншим кутом. І навіть у ставленні до кольорів нашого прапора. Ця звичка почала перетворюватися на потребу, потребу проявити себе. 

В період війни зацікавленість кольорами нашого прапора — це хороша тенденція. Війна розпочалася у розпал тижня моди в Мілані. Відбувається Паризький тиждень моди. Розпочався справжній бум жовто-блакитної гами кольорів, дуже швидко всі підхопили цей процес. Всі почали застосовувати жовті і сині відтінки у своїх костюмах. Якщо згадати показ, присвячений Україні на тижні моди в Парижі, всі гості, які заходили на показ Balenciaga, отримували можливість забрати з собою футболку в кольорах нашого прапора. Цей бренд адаптував всю свою колекцію, яку завчасно готував, під синьо-жовтий колір. Pantone Color Institute визначив головними кольорами цього року синій та жовтий. Цю тенденцію підхопили одразу ж світові глянці. Для когось це був і є прояв своєї позиції, для когось це модний жест, можливість бути з усіма у тренді. 

Колірна гама в костюмі є проявом певних вітальних сил. В історії моди є періоди, коли колір згасав, ставав більш пастельним. Тоді це символізувало депресивний стан суспільства. Коли ж відбувався яскравий кольоровий вибух, тоді це свідчило про період якихось звершень, руху вперед. 

Дуже мила на вигляд англійська королева Єлизавета, яка з'явилася у костюмі жовтого кольору, у капелюшку жовтого кольору із синіми квітками. Шерон Стоун на Каннському кінофестивалі вдягнула синього кольору брючний костюм із яскравою жовтою підкладкою. Бланка Міро одягнула білу сукню з жовтими і синіми квітками. Мей Маск, яка пішла в стилістику вишиванки: у неї біла сукня у сині вишиті квіти. Іспанська королева Летиція теж підтримала вишиванку і колір українського прапора. 

Жовтий колір дуже пасує до джинсової тканини, вони дуже добре і вдало поєднуються. Можна гратися з температурними режимами жовтого кольору. Вдягати під джинси жовте взуття. Різнокольорове взуття — це коли один черевик жовтий, а інший синій, так само набирає обертів. Традиції асиметричних кольорів йдуть із середньовіччя. Експериментувати можна будь-як, є певна вседозволеність". 

Фото: Getty Images