Як діяти, коли хтось з ваших родичів зник безвісти або загинув? Коментує адвокатка

Як діяти, коли хтось з ваших родичів зник безвісти або загинув? Коментує адвокатка

В Україні вже понад п’ять місяців точиться війна, яка чи не щодня забирає життя українців та розлучає сім’ї. Заразом, особи, які зіткнулися з тим, що хтось з їхніх рідних помер або зник безвісти, будуть змушені вирішити низку бюрократичних проблем. Хто і як визнає людиною безвісти зниклою? Через який час особу можна офіційно визнавати померлою, якщо є судове рішення про смерть? Чи є це підставою для того, щоб отримати відповідні виплати від держави? Про все це Українське радіо розпитало адвокатку Вікторію Дитинчук.

0:00 0:00
10
1x
Програма:

Що робити людям, в яких є безвісти зниклий родич?

Тема складна і болісна, але перше, що я хочу порадити родичам чи близьким таких осіб, зокрема щодо тих, про кого немає відомостей, де вони перебувають, — це діяти. Держава розробила певні алгоритми, які допомагають якнайшвидше знайти зниклу безвісти людину. 

В нас діє Офіс Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, посаду якого зараз займає Олег Котенко. Цей Офіс діє при Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Відповідно до закону про правовий статус осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Уповноважений координує кол-центр з розшуку зниклих безвісти: як військових, так і цивільних. 

Також Уповноважений взаємодіє із Товариством Червоного Хреста, Національною поліцією України, СБУ, громадськими організаціями. 

Тож перше, що я б порадила особам, які розшукують своїх близьких або родичів,  зателефонувати до кол-центру Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин. Телефон цього кол-центру 0 800 339 247. За цим телефоном з Уповноваженим можна зв'язатися з 9.00 до 18.00 з понеділка по п'ятницю. Також в них працює номер мобільного: 095 896 04 21, на який можна надсилати повідомлення або телефонувати цілодобово протягом усього тижня. 

Коли людина звертається до цього центру, вона подає анкету, яка заповнюється в дистанційному режимі. В анкеті вказується прізвище, ім'я та по батькові зниклої особи, дата народження, якщо це військовослужбовець — в якій військовій частині він перебував на службі. Також, якщо є якісь характерні ознаки на тілі людини, фізичні особливості, це важливо. Крім того, слід вказувати й інформацію про останні дзвінки, листування з особою, яка зникла безвісти.

Через тиждень після цього можна подавати заяву до Національної поліції України для того, щоб здійснити розшук такої особи. Якщо ви шукаєте родича, то за можливості слід надати поліції свій біологічний зразок. 

Коли ви подали заяву про розшук, то отримали номер заяви. Для подальшого здійснення пошуку та отримання інформації, буде достатньо номеру заяви, яку ви подали. Після цього особа, про яку немає відомостей, набуває статусу безвісно зниклої за особливих обставин. 

Що треба, аби визнати особу безвісти зниклою?

Аби визнати особу зниклою безвісти за особливих обставин, треба звернутися до суду. Відповідно до статті 43 Цивільного кодексу, фізична особа може бути визнана судом безвісно відсутньою, якщо протягом одного року в місці її постійного проживання немає відомостей про місце її перебування. Тобто має пройти один рік для того, щоб звернутися з відповідною заявою до суду. 

Проте опіку над майном можна встановити раніше, якщо є підстави вважати, що особа безвісти зникла. Для цього потрібно звернутися з документами про свої зв'язки споріднення з цією особою до нотаріуса. До документів слід додати підтвердження, що була подана заява до Національної поліції про розшук такої особи. 

Нотаріус має прийняти документи та встановити опіку над майном, проте це відбувається не завжди. В такому випадку потрібно буде чекати на рішення суду щодо визнання особи безвісно відсутньою. 

Що слід робити для визнання особи померлою?

Для того, щоб суд оголосив особу померлою, якщо є обставини, які вказують на те, що особі загрожувала смерть або дають підстави припускати її загибель, заявник може звернутися до суду протягом перших шести місяців. Якщо це відбулося внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, то можна звертатися навіть протягом одного місяця після завершення роботи спеціальної комісії, утвореної внаслідок надзвичайної ситуації техногенного та природного характеру. Сюди можна віднести ракетні удари, які завдаються по торгових центрах абощо. 

Які документи потрібні для того, щоб отримати виплати від держави в зв’язку зі смертю рідної людини-військовослужбовця?

Рішення суду про визнання померлою прирівнюється до свідоцтва про смерть. Коли є рішення, тоді не треба отримувати свідоцтво, адже на його підставі також вноситься запис про смерть. В рішенні суду буде вказано, за яких обставин особа померла або причина. Це й буде підставою для того, щоб отримати одноразову допомогу при смерті військовослужбовця.

Аби отримати таку допомогу, треба подати свідоцтво про смерть і рішення суду про оголошення особи померлого. Також обов'язково подається заява кожного отримувача допомоги: за законом на допомогу можуть розраховувати члени сім'ї, мати, батько, дитина. Також подається витяг з наказу про виключення військовослужбовця зі списків особового складу військової частини. Цей документ надає військова частина. Також подається витяг з особової справи про склад сім'ї військовослужбовця, він також знаходиться у військовій частині. Далі треба додати документ, який свідчить про причини та обставини загибелі. 

Якщо виплата видається батькам загиблого, то треба додати до документів свідоцтво про народження померлого, якщо дружині або чоловіку - свідоцтво про шлюб, про народження дитини — якщо виплата грошової допомоги відбувається дитині. Також додається паспорт та реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Фото: pixabay