"Слід розділяти питання задіяності у війні з Україною білорусів та білоруської влади", — Ігар Тишкевич

"Слід розділяти питання задіяності у війні з Україною білорусів та білоруської влади", — Ігар Тишкевич

Два роки тому, 9 серпня відбулися шості президентські вибори у Білорусі. ЦВК оголосила про перемогу Олександра Лукашенка, який займає цю посаду п’ять термінів поспіль. Безпосередньо в день виборів по всій території Білорусі почалися масові протести проти фальсифікацій виборів, що зумовило зіткнення між мітингувальниками та міліцією. Тисячі білорусів були затримані правоохоронними органами. Що змінилося з того часу в країні? Як виглядають українсько-білоруські відносини зараз та як білоруси ставляться до війни з Україною? Українське радіо порозмовляло про це з експертом програми "Міжнародна та внутрішня політика" Українського інституту майбутнього Ігарем Тишкевичем.

0:00 0:00
10
1x

"В частини людей в 2020 році була думка, що революція переможе, а демократія відкриє їм шлях в Європу. Разом з тим, була й група людей, яка говорила, що цього не буде. Адже в Білорусі була найбільш масова мобілізація населення, яка, на превеликий жаль, була емоційною, а не ідеологічною. Частина ж людей хотіла оновлення політики й на цьому активно грала Російська Федерація. Зараз вже всюди знають, хто такі Соловйов та Скабеєва, а до 19 жовтня 2020 року вони обоє агітували за демократію в Білорусі", — розповів Ігар Тишкевич.

Експерт Українського інституту майбутнього додав, що білоруська революція могла стати шансом на оновлення країни, якби у протестувальників був центр прийняття рішень і була б група, яка формувала ідеологічну засаду протесту: "Цього не сталося і в цьому найбільша трагедія Білорусі. Адже якщо дивитися соціологію щодо настроїв, то білоруси не є проросійськими, хоча одночасно і є євроскептиками. Населення Білорусі більше виступає за нейтральність". 

"Щодо залученості білоруського народу до війни Росії проти України, то слід розділяти питання задіяності у війні з Україною білорусів та білоруської влади. Коли Росія напала на Грузію, то російський флот пішов атакувати із Севастополя. Помилкою тоді було не створити перешкод для виходу і повернення Чорноморського флоту. Але чи були винні в цьому українці?", - зазначив Тишкевич.

Наостанок експерт розповів про актуальні соціологічні дані, які показують, що більшість населення сусідньої країни не хоче долучатися до бойових дій в Україні: "82 відсотки проти того, щоб білоруси входили на територію України, 56 % — проти того, щоб Росія використовувала білоруську територію для атак України, а 52 % — за те, щоб російських військ навіть у мирний час не було на території Білорусі". 

Фото: АрміяInform