Діти війни: в Україні запрацював портал розшуку дітей. Як він функціонуватиме — коментує Націнформбюро

Діти війни: в Україні запрацював портал розшуку дітей. Як він функціонуватиме — коментує Націнформбюро

З 1 серпня в Україні запрацював державний портал розшуку дітей "Діти війни", за допомогою якого батьки, а також правоохоронні органи зможуть збирати інформацію про дітей, які постраждали під час війни, зникли безвісти або були незаконно депортовані в Росію чи на окуповані території. Детальніше про те, як працює платформа Українське радіо розпитало директора Національного інформаційного бюро Олександра Смирнова.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"На жаль, в нинішніх умовах діти, діти-сироти або позбавлені батьківського піклування потребують окремої уваги, адже є найменш захищеними. Тож було створено портал, в рамках якого можна буде надавати актуальну та зведену інформацію про дітей, які постраждали внаслідок війни, а також знаходити дітей, встановлювати їхнє місце знаходження та повертати батькам. Цей портал створено для зручності і поєднання зусиль між державними органами та громадськістю, а також кожною небайдужою людиною", — розповів Олександр Смирнов. 

За його словами, на порталі можна буде подати повідомлення, якщо у вас є інформація або принаймні вам здається, що чиясь дитина опинилася одна у вашому населеному пункті: "На порталі можна повідомити про це і правоохоронні органи одразу візьмуть цю інформацію в роботу та відпрацюють для того, аби ідентифікувати особу дитини та повернути її батькам".

"Щодо надходження інформації з території держави-агресора, куди можуть вивозити українських дітей, то це можливо лише за допомогою наших спецслужб або за допомогою повідомлень від небайдужих громадян, які повідомляють про такі факти. Інших джерел, на жаль, немає", — додав Смирнов.

Директор Національного інформаційного бюро зазначив, що лише вчора відбулася презентація порталу "Діти війни", проте вже почала надходити інформація про зниклих дітей: "Області, з яких надходить найбільше інформації про примусове переміщення наших громадян, в тому числі й дітей, — це, звісно, ті, на території яких були бойові дії або на території яких вони й досі тривають". 

"Це Донецька, Луганська, Харківська та Київська області", — уточнив посадовець. 

Як розповів Олександр Смирнов далі, зі зверненнями, отриманими з порталу, працюють правоохоронні органи: "Йдеться про Національну поліцію, Офіс Генерального прокурора, а також Національне інформаційне бюро, яке веде реєстри та консолідує таку інформацію. Також працюють з повідомленнями й Уповноважені з прав людини та дитини й дитячої реабілітації".  

"Державні органи об’єднали зусилля ще з першого дня, але портал дасть змогу підключити сюди й громадськість та небайдужих людей, за допомогою яких ця інформація буде більш актуальною та повною. Адже портал є об'єднуючим та служить для того, аби пересічна людина не шукала окремі сайти або форуми, форми подання повідомлень. Зараз все поєднано на єдиному сайті: як корисна інформація для людей щодо полону, депортації, примусового переміщення, пошуку дітей, так і подання самого повідомлення. Також тут є інформація з фото щодо дітей, які знаходяться зараз у розшуку", — резюмував Олександр Смирнов.

Ознайомитись з платформою "Діти війни" можна тут

Фото: АрміяInform