"Нафтогаз" оголосив дефолт щодо єврооблігацій: як це вплине на підготовку до опалювального сезону

"Нафтогаз" оголосив дефолт щодо єврооблігацій: як це вплине на підготовку до опалювального сезону

НАК "Нафтогаз України" в останній день пільгового періоду 26 липня не виплатив власникам євробондів борги облігацій, що означає дефолт компанії. Водночас, як повідомлялось раніше, компанія прийняла на обслуговування як постачальник "останньої надії" майже 9 млн домогосподарств. Більше про те, що означає дефолт для компанії та як це вплине на опалювальний сезон в ефірі Українського радіо розповів голова Бюро комплексного аналізу та прогнозів Сергій Дяченко.

0:00 0:00
10
1x

Як дефолт щодо єврооблігацій вплине на діяльність "Нафтогазу"

Тепер у "Нафтогазу" практично до нуля знизився кредитний рейтинг, і він тепер не зможе виходити до міжнародних фінансових інституцій та ринків із запозиченнями. Тобто це погано, адже компанія фактично банкрут в міжнародному сенсі. "Нафтогаз" — це системоутворююча компанія, і якщо буде справжнє банкрутство, це серйозно "струсоне" економіку. Цього не можна було допускати.

Проте поки дефолт не означає автоматичне банкрутство. Тим паче у нас зараз форс-мажорні обставини. І якщо Міжнародна торгова палата оголосила, що настали форс-мажорні обставини, то це означає, що до прострочених платежів не повинна застосовуватись процедура банкрутства. Тому я сподіваюсь, що "Нафтогаз" пройде цей складний період без банкрутства. Але щодо його фінансового стану, йому буде важко існувати без залучень. Тож цей дефолт серйозно ускладнить життя "Нафтогазу".

Чи позначиться дефолт на зарплатах працівників компанії

Це внутрішня проблема НАК "Нафтогаз". І вони ще не коментували, яким чином дефолт вплине на заробітну плату всередині компанії. Очевидно, що економічно це має призвести до скорочення кількості працівників та зниження зарплат. Адже якщо компанія в поганому економічному стані та допустила дефолт, то це повинно автоматично відбутись. Тобто компанія повинна шукати шляхи до скорочення витрат.

Як дефолт вплине на підготовку до опалювального сезону

Це не повинно жодним чином вплинути на підготовку до опалювального сезону. НАК "Нафтогаз" закачує газ у сховища, і саме через це і відбувся дефолт. Адже кошти, які НАК "Нафтогаз" мусив пустити на виплати по зовнішніх боргових зобов'язаннях, швидше за все, були використані для оплати за газ і його закачування. Я сподіваюся, що НАК "Нафтогаз" впорається, і ми пройдемо опалювальний сезон.

Хоча зрозуміло, чому така ситуація відбулася. Є величезний навал неплатежів за газ, і компанії у зв’язку з форс-мажорними обставинами не можуть відключати споживачів, тому що діє особливий стан. І оскільки постачальним компаніям не платять за газ, то й вони не можуть платити. І всі ці борги переклали на НАК "Нафтогаз" як на останню інстанцію, що і призвело до дефолту. Тому НАК "Нафтогазу" так важко й самому розраховуватись за газ. Будемо сподіватися, що все ж таки знайдуть фінансові можливості для розв'язання цього питання, і у "Нафтогазу" будуть кошти для фінансування закупівель і всіх необхідних дій на цей опалювальний сезон.

Постачальник газу змінився: що споживачам робити з платіжками

Зараз діє перехідний період. Компанії, які займались постачанням газу, не можуть розраховуватись самі за газ, і НАК "Нафтогаз" як державна компанія зобов'язана займатися цим питанням. Тож можуть бути складнощі з погашенням розрахунків і по старих боргах, а також з переходом на розрахунки з новою компанією. 

Якщо у споживачів є сумніви щодо нарахувань, потрібно не поспішати платити, бо потім буде дуже важко стягувати кошти у зв’язку з дефіцитом коштів безпосередньо у компаніях, а піти до фінансових структур своїх старих постачальників та "Нафтогазу" і розбиратися хто, кому і що повинен. Можливо, ваші кошти просто не встигли перейти від старого постачальника на рахунок до нового. У вас не мають двічі взяти плату за один місяць. 

Зазначимо, 19 липня прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що ціна на газ в Україні не зміниться до 31 травня 2023 року. Раніше Шмигаль пообіцяв, що попри війну українці не залишаться без субсидій в опалювальному сезоні 2022-2023 років.

Фото: УНІАН

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Україна може видобувати втричі більше газу, аніж зараз" — Рябцев
Видобуток газу в Україні зростає, у сховищах понад 8,5 млрд кубів — Шмигаль
США дієвіші, ЄС пасе задніх — Савицький про західні санкції
Армія бензовозів у понад 6000 машин врятувала Україну від дефіциту пального — Куюн
"Змушують ставати на військовий облік, а росіянам віддають квартири місцевих" — мер Скадовська