Комфорт та функціональність: якою буде військова форма для жінок

Комфорт та функціональність: якою буде військова форма для жінок

Міністерство оборони України разом з волонтерами працює над впровадженням уніфікованої жіночої військової форми. Більше про це в ефірі Українського радіо розповіла депутатка Київради, ініціаторка та засновниця Arm Women Now Ірина Никорак.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Чому досі не затверджені стандарти військової форми для жінок

Від початку збройної агресії Російської Федерації кількість жінок в українській армії почала дуже стрімко зростати. І йдеться не лише про медиків чи там працівників штабу. Після 2016 року було значно розширено перелік військових спеціалізацій, які можуть обіймати жінки, зокрема до них включено бойові позиції, і зараз жінки на рівні з чоловіками несуть службу, виконуючи ті самі бойові завдання. Якщо ми кажемо про всіх понад 50 тисяч жінок, які служать в ЗСУ, то серед них 37 тисяч — це саме військові спеціальності.

Окрім комфорту, основний акцент в контексті одягу лежить на функціональності. Жінка-військовослужбовиця, яка виконує завдання різної складності, повинна думати про те, як якісно їх виконати, а не про те, що їй не зручна форма, спадають штани чи потрібно підкотити рукава на кітелі.

Про форму для жінок в інших країнах

В армії Сполучених Штатів дуже прогресивні в цьому напрямку. Вони щороку вдосконалюють лекала, які в них відбуваються в 3D-моделюванні, і практично завжди випускають нові моделі жіночої військової форми. Ми маємо ці зразки форми і зараз продовжуємо замовляти нові, які вийшли в кінці 2021 року, і вже цього року вона була оновлена. В армії США навіть є форми для вагітних жінок та жінок, які годують немовлят. У них досить комфортні умови для жінок-військовослужбовиць в армії. Я думаю, що ми однозначно будемо запозичувати цей найкращий досвід. Так само армія Ізраїлю активно просуває зручні для жінок можливості. У них також є жіноча форма.

В інших арміях світу, де невелика кількість жінок, універсальна форма, але адаптована під жіночу фізіологію. Тобто передбачені додаткові фіксатори на талії в штанах, відшиваються кітелі маленьких розмірів, розпаровуються штани та кітелі різних розмірів, тому що жіноча та чоловіча антропометрія досить сильно відрізняються.

Якою буде форма для жінок в Україні

Враховуючи те, що в нас зараз затверджена універсальна польова форма, яка відшивається за чоловічою розмірною сіткою, а вона включає штани та кітель, то, відповідно, жіноча форма не буде відрізнятися від чоловічої візуально. Це також будуть штани та кітель, які відшиватимуться за жіночою розмірною сіткою. Ми докладаємо досить багато зусиль до того, щоб вдосконалити ці лекала, відшиваємо тестові партії, передаємо дівчатам, тестуємо і покращуємо.

Чому волонтерський рух долучився до створення форми

В кінці квітня до нас надійшов запит з Харківського напрямку. Дуже попросили декілька чоловічих форм і маленького розміру чоловічу форму для жінки. Ще тоді я досить здивуватися, тому що жінка обіймала таку військову спеціалізацію, як артилериста. І мені було дуже дивно, чому вони просять саме чоловічу форму маленьких розмірів. Я не знала про те, що в нашій армії немає жіночої військової форми. Тому ми ухвалили рішення, що хочемо допомогти нашим жінкам почуватися комфортно та функціонально. Тож ми збираємо кошти для того, щоб відшивати перші тестові партії, поки не буде затверджено стандарт форми.

Зараз ми відшиваємо партію з 200 костюмів. Очікуємо на якісну фурнітуру і будемо передавати дівчатам на передову. Це штани та кітель, а також штани з убексом — тактичною рубашкою, яка досить популярна серед наших жінок і є комфортною.

Я більш ніж впевнена, що Міністерство оборони цілковито готове до того, щоб затверджувати цю уніфіковану форму, і ми максимально співпрацюємо в цьому напрямку і надаємо допомогу, яка від нас потрібна.

Фото: armyinform.com.ua

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук
Саваневський: Телеграм – це помийка, а не джерело інформації
"Без демобілізації": народні депутатки про плюси та мінуси ухваленого законопроєкту про мобілізацію
O.Torvald видали альбом "Втома": без спекулятивних треків про війну та перемогу
"Ривок" на Харків стане для окупантів самовбивчим". Киричевський про інтерв'ю Сирського