Чи відбудеться "референдум" на окупованій Луганщині

Чи відбудеться "референдум" на окупованій Луганщині

Ситуацію у Сєвєродонецьку та підготовку до так званого "референдуму" про приєднання Луганщини до РФ ― в ефірі Українського радіо прокоментував кореспондент нашої філії у Сєвєродонецьку.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Про ситуацію у Сєвєродонецьку

"Місто Сєвєродонецьк наразі повністю окуповане. Українське військо з нього відійшло, і зараз там облаштовуються окупанти. Місто перебуває у дуже поганому стані. Близько 90 відсотків інфраструктури, житла або пошкоджено, або повністю знищено. На момент відходу українських військ там залишалося близько 10 тисяч українського населення. Що буде з цими людьми, невідомо. Знаю, що частину з них вже вивезли в інші окуповані міста. Загалом на Луганщині зараз все розгортається навколо єдиного міста, яке залишається під контролем України ― це Лисичанськ. Російські війська штурмують населені пункти, що південніше і західніше від Лисичанська, намагаються його оточити. З’явилась інформація, що з півдня вони майже впритул наблизилися до міста, їх помітили на території желатинового заводу, який  у двох кілометрах від перших житлових масивів міста. Саме місто обстрілюють з артилерії та авіації, завозити туди будь-що дуже складно. Проїзд виконується полями або ґрунтовими дорогами".

Про комунікації

"У тих населених пунктах, де ведуться активні бойові дії, немає по суті ніяких комунікацій. Світла, води, газу. У більшій частині Сєвєродонецька світла немає приблизно з 10 березня. Було знеструмлено нову частину міста, де розташовані багатоповерхівки. Стара частина ще місяць після того була з електрикою. Зараз вже 2 місяці немає електрики взагалі, відповідно не працюють насоси, а отже, відсутня вода. Газопостачання найдовше трималося, тому що газопроводи намагалися ремонтувати, але газу вже немає. Так само зі зв’язком. Він лише там, де є Starlink ― це справді допомога".

Про підготовку "референдуму"

"На окупованих територіях Луганщини зараз готуються до проведення референдуму. Люди кажуть, що це буде референдум щодо приєднання до Росії. Йдеться не лише про Сєвєродонецьк, а й про Старобільськ, Сватове, Кремінну. Наприклад, за Старобільськ боїв майже не було… Ще є Мілове, Марківка, там багато населення залишилося, плюс туди вивозили людей в евакуацію з Рубіжного, Сєвєродонецька. До того ж на Луганщині є території, які потрапили під окупацію ще у 2014 році. Отже, окупанти активно готуються до референдуму, активно збирають дані. З даними у них проблема: українські реєстри закриті, а ті, хто проводили вибори раніше, виїхали в інші регіони України. Дані намагаються зібрати всіма способами ― ходять по домівках, зобов’язали інтернет-провайдерів викликати людей на перепідписання угод щодо надання послуг. Зараз шукають людей для роботи у виборчих комісіях, обіцяють добре заплатити… Цікавий факт від знайомих мешканців. На Луганщині чутками про проведення референдуму забито все інформаційне поле, а в Донецькій області про нього взагалі нічого не чули. Це трохи дивно, тому що обидва ці угруповання повністю під контролем Росії. Чому така різниця ― зрозуміти досить складно".

Фото: Суспільне