"Туреччина не тільки пропускає судна з зерном, а й приймає їх у своїх портах" ― Яресько про експорт краденого зерна

"Туреччина не тільки пропускає судна з зерном, а й приймає їх у своїх портах" ― Яресько про експорт краденого зерна

Судно РФ знову привезло до Сирії вкрадене з України зерно. Чи реально такі судна відстежити і чи можливо їх заарештувати? Як довести, що зерно крадене, і чи можна притягти до відповідальності покупців? Чому Туреччина пропускає ці судна через свої протоки? На ці запитання в ефірі Українського радіо відповідала Катерина Яресько, журналістка розслідувального проєкту SeaKrime Центру "Миротворець", завідувачка кафедри управління соціальними комунікаціями Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця.

0:00 0:00
10
1x

Про відстежування суден

"Наш проєкт протягом п’яти з половиною років відстежує більшість суден, які незаконно заходять у закриті порти Криму. Це вже перейшло всі межі, тож має бути ухвалене рішення, насамперед міжнародною спільнотою. Треба працювати на дипломатичному рівні. Був нещодавно позитивний кейс, коли Єгипет відмовився від цього зерна. Це стало результатом зусиль наших дипломатів і є дуже важливим кроком у нашій боротьбі. Ми спостерігаємо, що Росія підробляє документи, тому дуже важко доводити, що це зерно українське, в документах воно записано іншим чином. Держава зробила низку важливих кроків, наприклад, вже відкрито кримінальні провадження щодо фактів викрадення зерна. Вважаю, що більш активну позицію мали б займати власники цього зерна, вони можуть бути суб’єктами у провадженнях не тільки кримінальних, а й цивільних, можуть відстоювати свою власність. На жаль, дуже важко зібрати докази на окупованій території. Але тут на допомогу може прийти статус українських портів. Вони закриті, тож будь-яка діяльність в них є незаконною. Зерно, що вивозиться, приміром, із Севастополя, не оформлене в прикордонних органах України, не пройшло митне очищення і по суті воно є контрабандою. На мою думку, це саме той механізм, за який могла б зачепитися міжнародна спільнота ― і припинити цю контрабанду".

Про масштаби розкрадання зерна

"Про це можна судити лише за заявами державних органів України. Були заяви про 400 тисяч тонн. І зараз майже щодня з’являється дедалі більше інформації, наприклад, сьогодні незаконний гауляйтер Херсонщини надав коментар ТАСС, що вони вивозять зерно, тобто займаються експортом зерна минулого врожаю ― він це визнав публічно. Це важливе свідчення для нашого кримінального провадження".

Про позицію Туреччини

"На жаль, Туреччина не тільки пропускає ці вантажі, вона ще й приймає їх у своїх портах. Ми це фіксуємо і постійно пишемо про те, що в турецькі порти заходять судна, які доставляють зерно з окупованого Криму. Туреччина років чотири тому прийняла циркуляр про те, що забороняє приймати у своїх портах такі судна. Але все одно ми спостерігаємо, що їх приймають. Отже, Туреччина займає дволику позицію. Сьогодні з’явилась новина, що Мустафа Джемілєв звернувся до радника президента Туреччини, повідомив про ці випадки, надав список суден й отримав у відповідь обіцянку розібратись у ситуації. Будемо сподіватися".

На запитання, чи можна гроші за зерно віддати не Росії, а Україні, пані Яресько відповіла: "Такий механізм існує. Але треба мати сильну юридичну позицію. На жаль, зараз її важко здобути, тому що мова йде про окуповані території ― у нас немає можливості збирати належним чином докази".

Фото: static.espreso.tv