Розміновано 168 населених пунктів, які перебували під окупацією — ОП

Розміновано 168 населених пунктів, які перебували під окупацією — ОП

Станом на 12 квітня в Україні розміновано вже 168 міст та сіл з півтори тисячі, які перебували під російською окупацією. Водночас на звільнених територіях розпочалось відновлення інфраструктури.

Про це під час брифінгу 12 квітня повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

"Станом на зараз проведено збір даних із семи областей, в яких припинені або частково припинені бойові дії, щодо руйнувань. Маємо можливість почати процес відновлення", — зазначив він.

Тимошенко зауважив, що на території Житомирської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської та Чернігівської областей розташовано понад шість тисяч населених пунктів, з яких майже півтори тисячі перебували під російською окупацією. При цьому тридцять вісім відсотків населених пунктів вже активували роботу органів місцевого самоврядування та їхніх виконавчих органів, а тринадцять сіл та міст Херсонщини отримали гуманітарну допомогу.

"Роботу гуманітарних штабів розпочато на території 95 населених пунктів. Її організовують обласні військові адміністрації спільно з ДСНС. Відкрито тимчасовий насипний міст у Романівці, що поєднує Ірпінь, Бучу, Гостомель, Ворзель із Києвом. Роботи тривали 5 днів і велися цілодобово", — зазначив посадовець.

Тимошенко наголосив, що "усього розміновано сто шістдесят вісім населених пунктів з півтори тисячі, що перебували під окупацією".

 

За його словами, нині у звільнених від російських військ регіонах відновлюється критична інфраструктура.

Читайте також — Уряд планує збудувати квартири для переселенців у 10 регіонах країни

"З резервного фонду буде надано перший мільярд гривень на відновлення. Кабінетом Міністрів України було ухвалено рішення надати кошти на ліквідацію наслідків воєнних дій. Київська область отримає чотириста мільйонів гривень, Чернігівська область — двісті п’ятдесят мільйонів гривень, Сумська область — двісті п’ятдесят мільйонів гривень, Житомирська область — сто мільйонів гривень", — додав заступник керівника ОПУ.

За його словами, кошти резервного фонду призначені на ремонт та заміну вікон, конструкцій дахів і покрівель, фасадів будинків, відновлення доріг, інженерних мереж та систем, зокрема тепла, газу, води, електроенергії, прибирання розбитої воєнної та цивільної техніки, очищення вулиць і прибудинкових територій.

Фото: president.gov.ua