Фінляндія заговорила про вступ у НАТО. Як відреагувала Росія?

Фінляндія заговорила про вступ у НАТО. Як відреагувала Росія?

Фінляндія заявила про її можливий вступ у НАТО. Про те, чим таке рішення може обернутися для Фінляндії, Українське радіо дізнавалося у Тараса Сторожинецького, експерта аналітичного центру "ADASTRA".

0:00 0:00
10
1x

Про що свідчить зміна позиції Фінляндії щодо вступу в НАТО?

"Війна між Україною та Росією стає тим каталізатором, завдяки якому будь-яка цивілізована країна починає першочергово турбуватися про свої національні інтереси. Національним інтересом Фінляндії є забезпечення власної безпеки.

Ситуація, що склалася з Кримом, з так званими невизнаними республіками "ЛНР/ДНР" першочергово побуджує європейські країни задуматися над тим, що їм далі робити. 

Від початку цієї гарячої фази восьмилітньої російсько-української війни соціальні опитування у Фінляндії показували, що суспільство до початку гарячого конфлікту в Україні потенційно підтримувало вступ у НАТО орієнтовно на 25-35%. Натомість результати останніх соціологічних опитувань показують, що понад 60% фінів підтримують вступ у НАТО", — розповів Тарас Сторожинецький.

У цивілізованих країнах внутрішню політику диктує виключно суспільство. Тобто, що суспільство бажає — влада намагається втілити, щоби догодити своїм виборцям, — стверджує експерт аналітичного центру "ADASTRA". Тому зараз ми спостерігаємо  за процесом поступового обговорення потенційного вступу Фінляндії та Швеції в НАТО. Основна проблема полягає у тому, що Фінляндія та Швеція є тими двома країнами, які принципово досі займають нейтральну позицію.

Це відбувається з тих причин, що Фінляндія є досить сильно економічно залежною від Росії (енергоносії, експорт деревини). Також Росія для Фінляндії є чи не другим економічним ринком. Через що Фінляндія намагалася притримуватися позиції — "не буди лихо, поки воно тихо".

Відповідно, ситуація, яка зараз відбувається в Україні, побуджує Фінляндію переглядати свою позицію.

Зараз на парламентському рівні розпочинається в Едускунті партійні обговорення про потенційно можливий вступ у НАТО. 

"Вступ Фінляндії в НАТО зробив би її мішенню для російських заходів у відповідь", — заявив перший заступник голови міжнародного комітету ради федерації рф Владімір Джабаров. Натомість Єнс Столтенберг, Генсек НАТО, заявив, що він радо вітає Фінляндію та швецію з прийняттям такого рішення, та розуміє, через що можуть непокоїтися ці країни і готовий ствердити, що шляхи, щоби зняти фінські та шведські переживання — знайдуться, — прим.авт. 

Що має на увазі НАТО, коли заявляє про шляхи заспокоєння для Швеції та Фінляндії на фоні зближення з НАТО? 

"У цьому контексті я хотів би поговорити про Норвегію. Норвегія є одним із членів НАТО, однією із основ цієї організації. У ті часи ще існував Радянський Союз.

Як вирішили це питання норвежці? Насамперед вони проголосили, що в них буде так звана лінія "Фіннмарк". Ця лінія була окресленою біля кордонів Норвегії та Радянського Союзу. Було проголошено, що будь-яке важке озброєння, або будь-яке надмірне насичення військового контингенту за цією лінією є забороненим, щоби не провокувати Радянський Союз. 

Такий самий сценарій можуть організувати Фінляндія та Швеція, якщо Росія захоче піти дипломатичним шляхом. Насправді Фінляндія є однією із останніх демократичних європейських держав, яка ще була в партнерських відносинах із Росією. Вона була однією з тих країн, яка намагалася дотримуватися добросусідських відносин із Росією. Тому, щоби заспокоїти населення, я впевнений, що фінський парламент зможе знайти спосіб переконати населення чому не варто боятися вступу в НАТО і чому він їм потрібний", — розповів Тарас Сторожинецький. 

Фото: УНІАН