Присипляти чи рятувати, – що буде з тваринами з гарячих точок України

Присипляти чи рятувати, – що буде з тваринами з гарячих точок України

Після вчорашнього обстрілу у Харкові, засновник екопарку Олександр Фельдман повідомив, що екопарку більше немає: парк практично знищений, вольєри та всю інфраструктуру зруйновано. Тигри та леви дивом залишилися живими. Спершу Фельдман хотів їх приспати, але рішення було знайдено, і тварини залишаться живими. Про те як від війни та рук окупантів страждають тварини, Українському радіо розповіли Ольга Чевганюк, співзасновниця ГО UAnimals та Олег Павлюк, директор Рівненського зоопарку.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Лідія Станіцька

"Після того, як ми дізналися, що трапилося з екопарком Фельдмана, то звернулися до засновника з проханням не присипляти тварин. Нам дозволили приїжджати і вивозити, але, на жаль, ми не отримали інформації щодо кількості та видів вцілілих тварин, що зв’язало нам і нашим колегам руки. 

Ми знайшли спеціалізоване авто та клітки для тварин, і всього 10 кліток виїхало до Харкова, в яких мали би вивести усіх диких кішок. Після чого ми будемо з’ясовувати, яких ще тварин нам віддадуть і ми будемо вивозити.

Тварини, яких ми вивозимо прямо зараз, будуть передані під опіку Наталії Попової у Київську область, яка є керівницею притулку для диких тварин. Надалі, від Наталії Попової ці тварини відправляться за кордон у безпечні місця. 

Раніше, необхідно було не один місяць, щоби прилаштувати тварин у хороші надійні притулки та заклади для тварин. Проте, від початку війни, усі двері є для нас відчиненими, і закордонні колеги готові допомагати нам матеріально та підтримувати нас. Зараз ми в силі вивезти усі державні зоопарки у безпечні місця за кордон",  розповіла Ольга Чевганюк.

Юлія Овчиннікова, депутатка та Голова міжфракційного об’єднання "Гуманна країна" звернулася до Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України з проханням зробити необхідні кроки для створення зелених коридорів для ввезення гуманітарної допомоги та евакуації тварин з гарячих точок України у безпечні місця. Проте, на жаль, створення таких евакуаційних коридорів не є реальним, а звернення Овчиннікової ніяк не вплинуло на ситуацію. На жаль, у найжахливіші точки, до яких ми не могли добратися через відсутність зелених коридорів, ми змогли потрапити лише тоді, коли території стали підконтрольними ЗСУ, – пояснила Ольга Чевганюк.   
"Дуже необхідно зараз вивезти Миколаївський зоопарк, тому що ситуація не є стабільною. Проте, поки що на контакт вони не йдуть", – стверджує Чевганюк.

"У Рівному ситуація дійсно є відносно стабільною та спокійною, на відміну від наших колег, які дуже сильно потерпають.

У Фельдман ЕкоПарку ситуація є дійсно найскладнішою, і ми дуже хвилюємося за те, що би тварин вдалося вивезти та врятувати. Я думаю, що всі українські зоопарки в змозі розмістити цих тварин у себе на території. І Рівненський зоопарк, і Луцький, і Одеський зоопарк пропонує для них притулок. Найважливіше – забрати цих тварин із зони бойових дій.

Складною також була ситуація у зоопарку під Києвом – ХІІ місяців. Ще декілька днів тварин не було чим годувати, також були проблеми з опаленням та електропостачанням. У Рівненському зоопарку ми прийняли 18 мавп з зоопарку ХІІ місяців із Демидова. Інших тварин вивезли до Луцького зоопарку та на Львівщину.

Рівненський зоопарк є відкритим до прохань інших зоопарків розмістити у себе тварин з гарячих точок", – розповів Олег Павлюк.

Фото: ua.depositphotos.com