Блінкен в Україні: як США планують стримувати агресію Росії? Аналізує експерт

Блінкен в Україні: як США планують стримувати агресію Росії? Аналізує експерт

Як повідомило посольство США в Україні, державний секретар США Ентоні Блінкен 19 січня прибув із візитом до Києва, де зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським і міністром закордонних справ Дмитром Кулебою, щоб "підтвердити підтримку Сполучених Штатів суверенітету і територіальній цілісності України". Блінкен також побачиться зі співробітниками посольства Сполучених Штатів та їхніми сім'ями, щоб розповісти про плани на випадок подальшої ескалації з боку Росії. За даними Державного департаменту, з Києва держсекретар США 20 січня вирушить до Берліна, щоб обговорити можливу відповідь на дії Росії, а після цього 21 січня проведе зустріч із головою МЗС Росії Сергієм Лавровим у Женеві. Водночас американські медіа повідомляють, що минулого тижня директор ЦРУ Білл Бернс під час негласного візиту до Києва міг зустрічатися з керівництвом України для обговорення ситуації, пов'язаної з військовою ескалацією РФ. Більше про це та якою може бути подальша військова допомога для України від західних партнерів в ефірі Українського радіо розповів головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков.

0:00 0:00
10
1x

Про офіційний візит держсекретаря США та неформальний глави ЦРУ: чому не хотіли привертати увагу ЗМІ до цих візитів 

"У березні 2018 року була подібна практика. Тодішній очільник ЦРУ Майк Помпео теж негласно приїжджав в Україну і вже після того стало відомо, що він перебував тут, тобто є така практика, і не треба говорити, що це якийсь виняток. Але загалом не треба розглядати лише цей візит. Треба дивитися в широкому розумінні, тобто на візит очільника ЦРУ, на візит очільника дипломатичного відомства та на всі дипломатичні кроки, які роблять Сполучені Штати Америки, адже вони є частиною їхнього ширшого підходу, який обрала адміністрація Байдена, тобто за рахунок дипломатії і за рахунок того, що на випадок розширення масштабів агресії проти України, Росія отримає додаткову ціну, зокрема економічні санкції, посилення військової присутності НАТО і США в Центрально-Східній Європі і надання допомоги Україні на посилення обороноздатності. Тобто стратегія в тому, щоб в комплексі підштовхувати потроху Росію до того, щоб вона зробила крок до деескалації, а не ескалації. Таким чином, і візит Вільяма Бернса до України,  і візит Ентоні Блінкена до України є частиною ширшої стратегії, аби підштовхувати Російську Федерацію до кроку до деескалації", — Микола Бєлєсков.

Про повномасштабне вторгнення до України 

Як заявляють у Білому домі, Росія в будь-який момент може почати наступ на Україну. 

"Президент Путін створив цю кризу, зібравши 100 000 російських військових вздовж кордонів України. Це включає нещодавнє переміщення російських військ до Білорусі для спільних навчань і проведення додаткових навчань на східному кордоні України. На нашу думку, це надзвичайно небезпечна ситуація. Зараз ми перебуваємо на етапі, коли Росія в будь-який момент може почати наступ на Україну", — заявила на брифінгу 18 січня речниця Білого дому Джен Псакі, коментуючи візит Ентоні Блінкена до України. 

Микола Бєлєсков прокоментував, чи вдасться Заходу дипломатичним шляхом втримати Путіна від подальшої ескалації.

"Захід продовжує вірити в те, що є для цього можливість. І дипломати загалом повинні, навіть маючи невеликі можливості, все одно продовжувати намагатися досягнути цілі.  Але якщо ви подивитесь на офіційну американську риторику, то вони не знають, яке рішення прийме Путін, що вони хотіли б, щоб пішов шлях деескалації, що вони будуть всіма способами Росію до цього підводити, тобто тим, що будуть заходи запроваджені, тому, мабуть, буде і візит до Берліну, тому що і досі йдуть консультації та переговори із союзниками щодо того, яка буде економічна ціна у випадку чого,і щоб швидко запровадити відповідні заходи. Тому вони підводять Росію до цього, і, звичайно, нікому не хочеться жити в умовах найбільшої кризи в Європі, за часу завершення "холодної війни" та мати найбільшу війну з 1945 року. Але й американці не знають, який шлях обере Володимир Путін і говорять, що вибирати Росії. Якщо вона вибере дурний шлях, то США будуть реагувати. Якщо вона вибере шлях до деескалації, то буде добре. На жаль, американці не мають впевненості, що їхній підхід спрацює, але вони працюють на максимум і роблять те, що вони вважають за потрібне", — сказав експерт. 

Про військову допомогу Україні та стан української армії 

Сполучені Штати Америки планують направити Україні нову військову допомогу. Американська сторона має намір передати гелікоптери, які належали військово-повітряним силам Афганістану. Першу партію мають відправити лише навесні. Водночас протитанкове озброєння від Великої Британії вже в Україні.

Бєлєсков проаналізував, якими є можливості української та російської армій у контексті ймовірного наступу росіян і чи можуть західні партнери за короткий період вирівняти баланс завдяки постачанню зброї.

"Ми не просимо зараз важкої техніки, зокрема серйозних ракетних систем. Ми просимо прості базові речі, які при масовості можна швидко інтегрувати і застосувати, аби збити першу хвилю, завдати удару по критичних точках і нав’язати війну на виснаження, і саме протитанкові засоби — це дуже і дуже важливо.

За 30 років нашої державності ми маємо найпотужніші збройні сили за всю історію. Це найбільш треновані, найбільш підготовлені та найбільш боєготовні сили. Ті всі розповіді про те, Росія може обмежитись безконтактною війною, нанесенням ударів з повітря, нанесенням ракетних ударів — це все, як показує історія, не є правдою. Якщо ти хочеш нав'язувати свою волю, ти повинен вводити свої сили. Якщо ти вводиш свої наземні сили, ти створюєш можливість для слабшої сторони наносити втрати та жертви. І мова йде не лише про ті сили, які діятимуть на передній лінії фронту, які будуть абсолютно вразливі до протитанкового озброєння, яке ми закупляли самі і яке нам передають наші партнери, яке б ми хотіли більше бачити не лише з боку Великої Британії, а й з боку Сполучених Штатів Америки. Будь-яка серйозна загальновійськова фронтова операція вимагає серйозної і дуже складної логістики. Логістика — це набагато легша ціль, ніж лінійні з'єднання. Без логістики всі ці батальйонно-тактичні групи перетворюються на груду металу. 

Тобто Україна при правильній тактиці має всі можливості для того, щоб нанести непоправний рівень втрат, який би зупинив росіяни і змусив відмовитися від планів, які в них є, незважаючи на те, що по кількості засобів і по якості певних сегментів росіяни мають перевагу. Але на будь-яку глибоку технологічну операцію ми виставимо свою народну глибоку операцію, зокрема розвиваючи рух опору, застосовуючи сили спеціальних операцій, діючи на флангах та в тилу. І якщо ті 175 тисяч зайдуть в Україну, то вони самі почуватимуться оточеними. Тому ми маємо і сили, і засоби для того, щоб зупинити цю навалу, якщо російським керівництвом буде прийнято це найдурніше рішення почати війну проти українського народу", — зазначив Бєлєсков. 

Про "Північний потік-2"

17 січня група з семи американських сенаторів зустрічалася з Володимиром Зеленським у Києві. Під час зустрічі зокрема говорили і про "Північний потік-2". Раніше сенат провалив голосування щодо санкцій проти "Північного потоку-2", оскільки демократи проголосували "проти" через ймовірне погіршення відносин із Німеччиною. Микола Бєлєсков спрогнозував, що може найближчим часом змінилися ця позиція щодо "Північного потоку-2".

На фото: зустріч Володимира Зеленського зі делегацією Конгресу США, president.gov.ua

"Я думаю, "Північний потік-2" і далі буде джерелом протиріч, і поки Росія не здійснить крок по розширенню масштабів агресії, не буде єдності щодо цього питання. Тому американських законодавців треба використовувати для того, аби давити на адміністрацію Байдена, на виконавчу гілку влади із метою того, що потрібно давати нам значні додаткові партії летального оборонного озброєння не після розширення масштабів агресії значні, а до. Тому "Північний потік-2" — це серйозна тема, але основне завдання, яке нам треба зараз вирішувати — чим у випадку потреби палити російську техніку, яка зайде. Тому представників конгресу насамперед треба використовувати для того, щоб активно тиснути на те, щоб нам  превентивно дали значні партії летального озброєння, яке можна буде легко інтегрувати. І вже є певні сигнали, тому що навіть Джейк Салліван, який скептично ставився до надання летального оборонного озброєння, на початку цього року мав розмову з підписантами листа від експертних кіл щодо надання Україні летального оборонного озброєння. Якщо експерти і законодавці будуть діяти разом, це може в кінці-кінців підвести адміністрацію до відповідного кроку. Тому не єдиним "Північним потоком-2". Зараз ключове завдання — це посилення обороноздатності України, здатності чинити спротив у випадку розширення масштабів агресії" — прокоментував Бєлєсков. 

На фото: Ентоні Блінкен, twitter.com/SecBlinken

Останні новини
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Наказ убити Вакуленка віддали представники ЗС або спецслужб Росії — OSINT-аналітик
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Курс гривні коливається. Але потрошку — Крамаренко
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Новини по темі
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка
На Близькому Сході ненависть довга, але війни короткі — Семенюк про конфлікт Ірану та Ізраїлю
Після знищення "Москви" Україна повернула контроль над цивільним судноплавством — Плетенчук