На роботу чи відпочинок? — міграційна експертка про те, чому українці їдуть за кордон

На роботу чи відпочинок? — міграційна експертка про те, чому українці їдуть за кордон

Український закордонний паспорт піднявся в оновленому рейтингу паспортів світу на дві позиції й тепер посідає 35 місце. Власники українського паспорта можуть подорожувати без візи в 141 країну світу. Чи справді українські громадяни більше подорожують та виїжджають за кордон, Українське радіо дізнавалося в Катерини Кульчицької, аналіткині, експертки з управління міграції та кордонами громадської організації "Європа без бар’єрів".

Здобути вище місце в рейтингу паспортів світу допоміг той факт, що Україна ратифікувала договір про безвізовий режим із французькими заморськими територіями та Оманом. Індекс паспортів світу Henley Passport Index — це рейтинг країн за рівнем свободи пересування. До уваги беруть можливість відвідувати інші країни без візи або з отриманням візи після прибуття.

Чи показує Індекс паспортів світу (Henley Passport Index) реальну ситуацію з рівнем свободи пересування

"Індекс паспортів світу Henley Passport Index дійсно показує ситуацію, яка є у світі, але, на жаль, через наявні карантинні обмеження, пов'язані з пандемією, усе ж не повною мірою. Через карантин часто вводять тимчасові обмеження, а рейтинг враховує саме постійні безвізові режими", — розповіла Катерина Кульчицька, аналіткиня, експертка з управління міграції та кордонами громадської організації "Європа без бар’єрів".

Як часто українці виїжджають за кордон

Громадська організація "Європа без бар’єрів" спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" досліджували як часто українці виїжджають за кордон. Результати опитування показали, що близько третини українців перетнули кордон протягом останніх чотирьох років із 2017 року, — прим.ред.

"Ця статистика свідчить про те, що українці мають великий потенціал щодо подорожування. Проте, через певні обставини, ще не всі українці виїжджали за кордон та відвідували країни Європейського союзу, з яким не так давно в нас запроваджено безвіз. Ми б дуже хотіли, щоби якомога більше українців мали економічну можливість оформити собі закордонний паспорт і відкрити для себе світ за межами України.

Це розвінчало б міф про величезну трудову міграцію з України. Звісно, є стала кількість українців, які працюють за кордоном, але це не є масовим явищем. За результатами дослідження, дві третини українців досі взагалі не виїжджали за кордон", — зауважила аналіткиня.

З якою метою українці найчастіше перетинають кордон 

"За результатами статистики Державної прикордонної служби України та досліджень аналітичних центрів громадських організацій, дуже активною аудиторію є саме трудові мігранти. Хоч цілі поїздок за кордон бувають різними.  

Часто трудові мігранти, що працюють за кордоном на постійній основі, не потрапляють до числа респондентів досліджень. Виїхавши один раз за кордон, вони продовжують собі термін дії дозвільних документів. 

Тому підрахунки, а скільки ж все-таки українців працює за кордоном, варіюються. Міжнародна організація міграцій вважає, що за кордоном одночасно перебувають та  працюють близько трьох мільйонів українців.

Про те до числа тих, хто оформляє закордонний паспорт вперше належать ті, хто працює, навчається та оформляє паспорт з туристичною або бізнес метою. Також деякі українці оформляють закордонний паспорт "аби він був". Позаяк термін дії закордонного паспорта становить 10 років.

Коли ми проводили попередні дослідження та оцінювали мету поїздки, то часто вона була множинною: для того, щоби подорожувати та з метою працювати за кордоном", — розповіла Катерина Кульчицька, аналіткиня, експертка з управління міграції та кордонами громадської організації "Європа без бар’єрів". 

Наскільки Україна є відкритою для іноземців та чи легко подорожувати Україною 

"Якщо порівнювати Україну з країнами Заходу та Півночі, то Україна є доволі відкритою країною. Як українцям відкривають "безвізи", так і ми свого часу відкрили наші кордони для короткострокових подорожей країнам Європейського Союзу, Сполученим Штатам Америки та багатьом іншим розвиненим країнам. 

В Україну завжди було доволі легко прилетіти літаком, але наші сухопутні кордони перетнути часом доволі не просто. На пунктах пропуску бувають чималі черги, що ускладнює перетин. 

Громадянам доволі великої частини країн Африки насправді не так легко потрапити до України. В Україні існує доволі об'єктивно складна процедура оформлення візи. Необхідно особисто звертатися  в консульство, яке може бути одним на декілька країн, що ускладнює процедуру оформлення візи. Плюсом є те, що в Україні ввели електронну візу, щоби трохи спростити отримання", — зауважила експертка. 

Фото: Укрінформ