Що один одному пообіцяли Зеленський та Байден: експертка проаналізувала результати зустрічі у Білому домі

Що один одному пообіцяли Зеленський та Байден: експертка проаналізувала результати зустрічі у Білому домі

Президенти України та США Володимир Зеленський та Джо Байден зустрілися в Білому домі. Керівниця безпекових програм Ради зовнішньої політики "Українська призма" Ганна Шелест в ефірі Українського радіо проаналізувала, про що домовилися глави двох держав та чи були ці перемовини результативними.

0:00 0:00
10
1x

Володимир Зеленський поділився враженнями від зустрічі із президентом Сполучених Штатів, сказавши, що не знає, "чи виникла хімія", але "задоволений результатом".

"Я не знаю, чи виникла хімія, складно сказати, але те, що замість години зустріч йшла 2 години, говорить про те, що дійсно сторони зацікавлені в діалозі, зацікавлені в результаті цього діалогу. Я вважаю, що зустріч була в нормальній, продуктивній, не постійно у сонячній атмосфері, але в такій нормальній чоловічій розмові", — сказав президент України. 

"Зустріч була запланована на 45 хвилин, проте тривала більше двох годин. Це говорить про те, що в України та Сполучених Штатів достатньо довгий перелік питань на порядку денному, і ми це бачимо ми тих меморандумах та угодах, які підписувалися протягом двох діб, коли Український президент був у Вашингтоні, зокрема щодо безпеки, космосу, енергетики. Тобто зрозуміло, що за 45 хвилин обговорити і економіку, і реформи, і енергетику, і НАТО, і Донбас було б неможливо. Тому те, щось зустріч не перервали і продовжували — це гарний знак. А щого того,  наскільки це була хімія хімія, покаже час, тому що є вікова  різниця між двома президентом. Тому від першого візиту було б складно очікувати, що буде такий же швидкий контакт, як з французьким президентом чи з канадським прем'єром, які майже однолітки Зеленського. Але ми дійсно побачили, що достатньо конструктивна розмова. Подивимося, що воно буде далі, тому що не обов'язково мати кохання з першого погляду. У даному випадку Україні набагато важливішим є розвиток цих відносин, про які говорили вчора",  — зазначила Ганна Шелест. 

Джо Байден сказав, що підтримує "євроатлантичні прагнення України".

Експертка зауважила, "що це достатньо стандартна термінологія, коли говориться про вступ до міжнародних організацій, насамперед до НАТО. Саме цей термін частіше використовують американці у своїх заявах на будь-якому рівні. Це говорить про те, що ви прагнете і ми будемо допомагати в цьому процесі. Це трішки більше, ніж те, що ми вкладаємо в інтеграцію, тому що інтеграція — це кінцевий шлях, це сам факт,  коли в нас був би сам ПДЧ і голосували б в країнах щодо вступу.  Коли говорять про прагнення, говорять і про ті реформи, які потрібно країні зробити, наприклад, перетворення для досягнення членства, і в даному випадку я думаю, що якраз говорилося про те, що, з одного боку, ми підтримуємо, що ви одного разу станете членами Альянсу,  а з іншого боку — ми підтримуємо зараз реформи в безпековому секторі, які потрібні для того, щоб ви могли наблизитися до НАТО". 

Окрім того, у Вашингтоні Володимир Зеленський провів зустріч з членами Українського кокусу (групи підтримки) в Конгресі Сполучених Штатів Америки, які спеціально перервали свої відпустки і прилетіли до Вашингтона.

"Більшість конгресменів під час канікул не є в Вашингтоні, тобто це говорить про те, що в умовах пандемії їм потрібно було спеціально приїжджати до Вашингтона або залишатися там довше, ніж вони планували. Це свідчить про те, що Конгрес на сьогоднішній момент готовий активно співпрацювати з Україною. Саме від Конгресу залежить питання виділення дуже багатьох статей бюджету на те, про що можуть домовитися президенти, а також залежить і питання санкцій. Тому два таких ключових і важливих питань для України залежать саме від Конгресу і дуже приємно, що вони знайшли можливість для того щоб, організувати цю зустріч", — зауважила Шелест. 

Фото: president.gov.ua

У спільній заяві немає згадки про Мінські домовленості, лише про Нормандський формат. Натомість зазначається, що разом закликають Росію виконати зобов'язання з припинення вогню на сході України і по-справжньому докладати зусилля, спрямовані на врегулювання конфлікту для завершення війни. Ганна Шелест прокоментувала, про що свідчить відсутність прямої згадки про Мінськ.

"Беручи до уваги те, що США не є частиною Нормандського формату або Мінського формату, то перебільшувати цей факт не варто. Це скоріше позиція і України і безпосередньо Сполучених Штатів. Як ми знаємо, США завжди підтримували Нормандський формат, тому це і зафіксовано. Вони у постійному контакті з нашими європейськими партнерами. Що стосується Мінська, то тут давно зрозуміло, наскільки він працює чи не працює. І говорити, що зайвий раз підтримуються саме Мінські угоди, я думаю, що просто не було сенсу. Інше питання, що ніхто не міг запропонувати якусь альтернативу, тому наголошувати на тому питанні, яке є невизначеним не було сенсу. Набагато важливіше для подібної заяви дійсно було говорити про Російську Федерацію, про її засудження, про необхідні речі для України. У даному випадку США дипломатично поводяться, намагаються не критикувати те, що роблять французи і німці, а підтримувати їх на дипломатичному рівні і будь-яку критику або сумніви залишати для закритих форматів", — сказала Шелест. 

Президент України Володимир Зеленський на прес-конференції після зустрічі у Білому домі сказав про те, що президент Штатів Байден особисто гарантує введення санкцій проти "Північного потоку-2" в разі порушень і створення небезпечної ситуації для України. У спільній заяві зазначається: "Україна та Сполучені Штати продовжують виступати проти "Північного потоку-2", який ми розглядаємо як загрозу для європейської енергетичної безпеки".

"На дипломатичній мові це дуже різка заява і це не просто те, що у разі необхідності будуть якісь санкції. Це саме те, що продовжують виступати проти і розглядають саме як загрозу. Як це буде по факту, подивимося, тому що дійсно цікаво, що започаткували стратегічний енергетичний діалог. На двосторонньому рівні Сполучені Штати та Україна намагалися вивести енергетичну безпеку на інший рівень, тому я думаю, що санкції  —  це санкції, у разі якщо Російська Федерація буде поводити себе неадекватно, але те, що в цій декларації йде мова щодо транзитного потенціалу України і щодо розвитку стратегічного енергетичного діалогу, то це достатньо цікаво. Це обнадійливо, але подивимося, як воно буде на практиці", — вважає Шелест. 

Фото: facebook.com/ze2019official

У спільній заяві президентів також зазначається, що Україна та Сполучені Штати мають намір продовжувати притягати Росію до відповідальності за системні порушення, які тривають на територіях України, що контролюються або окуповані Росією, та домагатися звільнення політичних в'язнів і заручників, які утримуються на цих територіях. Ганна Шелест прокоментувала, чи означає це, що тепер Сполучені Штати активніше братимуть участь у процесі звільнення українських полонених на окупованих території.

"Що стосується залучення Сполучених Штатів у визволення полонених, це достатньо цікава річ. Тому що, з одного боку, президент передав список полонених для того, щоб краще було це зрозуміло і відомо в Білому домі. З іншого боку, залишається питання, які в нас є механізми. Тому що зазвичай в нас обмін або вивільнення відбувається декількома шляхами: або зміни до судових рішень російських інстанції для тих, хто знаходиться в тюрмах на території Російської Федерації, або це домовленості переговірників, якщо ми говоримо про Донбас. Сполучених Штатів поки що немає в цьому переговорному процесі. Представники так званих ДНР і ЛНР та Російська Федерація навряд чи будуть вести переговори зі Сполученими Штатами. Тому поки немає якогось спеціального представника, мені до кінця зрозуміло, яким чином Сполучені Штати Америки зможуть долучитися, окрім, звичайно, політичного тиску, окрім того, щоб піднімати це питання під час їх переговорів з Російською Федерацією, щоб допомагати України в рамках таких міжнародних організацій, як і Рада Безпеки ООН, ОБСЄ або інших організацій які мають вплив і можливістт в цій ситуації. Тому хотілося би побачити заяву американської сторони щодо того, як вони це бачать",  — сказала експертка. 

Фото: president.gov.ua

Президент США Джо Байден також заявив, що досі пам'ятає свій виступ в Верховній Раді і хотів би знову відвідати Україну.

"Теоретично візит Байдена є ймовірним. Вчора ми почули від Міністра закордонних справ Дмитро Кулеби про те, що українські дипломати працюють над цим. Тобто це говорить про те, що щонайменше на першому етапі ми вже зробили пропозицію, і тепер буде залежати в тому числі від американської сторони, наскільки ця пропозиція є реалістичною і логістично можливою. Треба зважати на те, що графік американського президента наперед достатньо серйозно розписаний і що зазвичай він намагається все ж таки поєднувати  візит до декількох європейських країн одночасно, тому що це довгий і складний переліт. Крім того, в умовах пандемії дуже сильно скоротилися будь-які контакти і візити. Але те, що побажання відвідати Україну було так відверто сказано і американським президентом, і те, що ми почули від міністра закордонних справ України — це дійсно говорить про те, що надія певна є і це був би дуже гарний сигнал", — пояснила Шелест. 

"Загалом під час цього візиту ми побачили багато намірів, зокрема по енергетиці щодо стратегічного діалогу. Ми побачили трішки більше конкретики, що стосується космосу і оборонної допомоги. Тому вашингтонська частина виправдала надії цього візиту, який був насичений і продуктивний. Але це поки що не варто називати великим успіхом, тому що все буде залежати від наступних кроків", — резюмувала керівниця безпекових програм Ради зовнішньої політики "Українська призма". 

Фото: Wall Street Journal