Нокаут або нокдаун: чи готовий Офіс президента зняти Кличка з посади голови КМДА?

Нокаут або нокдаун: чи готовий Офіс президента зняти Кличка з посади голови КМДА?

Київська міська державна адміністрація оприлюднила відозвернення Віталія Кличка, в якому він висловлюється щодо обшуків в комунальних та підрядних підприємствах. Мер столиці звернувся до киян та представників різних органів влади і заявив, що нібито до нього реалізовують спланований сценарій. На думку очільника міста, ці дії спрямовані на дискредитацію влади Києва та його особисто, а метою всього є звільнення його з посади. Чи відбудеться зміна влади у столиці і чому почався конфлікт між Офісом президента та КМДА в ефірі Українського радіо розповідає експерт з політико-правових питань аналітичної групи "Левіафан" Сергій Назаренко.

0:00 0:00
10
1x

 

Чи можуть звільнити Віталія Кличка з посади мера

Я б ці відносини між паном Кличком та паном Зеленським, а також між центральною владою та владою міста Києва назвав бразильським серіалом. Там так багато подій та емоцій, але все залишається на тому ж місці. Не всі кияни задоволені ситуацією, яка склалася у місті та роботою пана Кличка, а тепер і в Офісі президента з’являються люди з такими ж думками. Та я не впевнений, що стадія конфлікту, я говорю про центральну та київську міську владу, призведе до відставки Віталія Кличка. Є два аспекти: перший ― юридичний, а другий ― політичний. Чинне законодавство передбачає, що на посаду голови Київської міської державної адміністрації обов’язково призначається особа, яка стала київським міським головою, тобто, щоб зняти пана Кличка з цієї посади, потрібно внести зміни в Закон про столицю України – місто Київ. Наразі є така законодавча ініціатива ― це новий закон про столицю, він пройшов перше читання ще у 2019 році, але так і залишився на цій стадії. Тобто, спочатку треба ухвалити цей закон, аби зняти пана Кличка. Існує юридична перепона. З приводу політичних аспектів. А чи є в команді пана Зеленського така особа, яка зможе замінити пана Кличка, яка буде такою ж впливовою і зможе виконувати такі ж функції? На мою думку, такої людини немає. Якщо проаналізувати попередні призначення пана Зеленського, то така особа має бути до нього наближеною, але не заявляти особистих політичних амбіцій. Зважаючи на їхній кадровий "голод", такої людини немає. Тому я думаю, що в подальшому вони трохи посваряться і ситуація залишиться такою, якою вона є зараз. 

Про тих людей, яких ЗМІ називають ймовірними кандидатами на посаду мера

Є дві технології. Перша ― коли якась людина хоче актуалізувати свою кандидатуру перед владою і заявляє ЗМІ, що вона перебуває в шорт-листі кандидатів на якусь посаду. Друга ― навпаки, коли якусь людину бажають вибити з кола потенційних кандидатів, тоді її опоненти заявляють про те, що цю особу розглядають як ймовірного очільника КМДА, і починають роздмухувати негатив. 

Управління таким великим і складним містом як Київ несе собою багато репутаційних ризиків і негатив. Ми бачимо, що багато людей критикують пана Кличка. Однак, чи готова влада брати на себе відповідальність за це? Якщо Зеленський когось призначить, то негатив від діяльності цієї людини буде стосуватися і влади. Наразі весь негатив концентрується на Кличку, бо він є і очільником КМДА, й обраним міським головою. На мою думку, влада до такого не готова.

Можливе зняття Віталія Кличка напередодні Дня незалежності посилить чи послабить позиції президента

Я впевнений, що напередодні Дня незалежності ніхто пана Кличка чіпати не буде, бо всі святкові заходи будуть відбуватися у місті Києві, тому повинна бути особа, яка буде відповідальною за ці заходи. Наразі цією людиною є Віталій Кличко.

Про ситуацію з інсталяцією на Алеї Небесної Сотні

На мою думку, Кличко блискуче відреагував на цю ситуацію, дуже швидко, яскраво і гарно. Він зняв будь-який негатив зі своєї персони. Як юрист можу сказати, що для встановлення тимчасових споруд потрібен дозвіл від КМДА, якщо організатори його мають, то повинні надати його. Поки Кличко туди йшов, то компетентні особи встигли перевірити, чи були там дозволи. Пан Кличко і КМДА відреагували якісно на цю подію.

Інсталяція

Фото: Інсталяція на Алеї Небесної Сотні, Тарас Березовець

У ситуації з Red Bull, в принципі, дозвіл для цього не був потрібен, акцію могли і не узгоджувати з міською державною адміністрацією, але там потрібно розбиратися.

Кличко як очільник такої великої структури, якою є КМДА, такого великого міста, він не завжди повинен вникати в дрібні деталі, у нього є заступники і очільники підрозділів, які мають займатися подібними питаннями. Посада Кличка є більш політичною, тобто він має вирішувати більш глобальні питання. Тому не потрібно йому закидати того, що він не знає якісь деталі.

Про команду Віталія Кличка

Я помітив, що пан Кличко починає змінювати свою риторику і позиціонування. Можна зробити висновок, що, напевно, він змінив технологів, які з ним працюють. Ці нові технологи працюють фахово, тобто в ті часи, коли влада задля рейтингів перекидає весь негатив на органи місцевого самоврядування, я говорю про введення в дію карантинів, Кличко зумів працювати з цим негативом. Формально він вводив жорсткі заходи, але його рейтингу це жодним чином не нашкодило. Можна сказати, що він позитивно вийшов з цієї ситуації, я б навіть сказав, що переможцем. Репутаційних втрат від карантинних обмежень він не поніс.

Чому знову проводяться обшуки

Тому що рейтинг Кличка потроху росте і пан Зеленський починає задумуватися про наступний термін, але він бачить мера столиці як потенційного суперника. Для того, щоб приріст його електоральної бази зменшився, влада одразу починає працювати з Кличком, щоб не дати йому можливості розвернутися в своїх справах, аби не вилилося в президентську кампанію. Якщо його рейтинг знищити зараз, то він не піде в президенти. Це один з напрямків, які пропрацьовує Банкова.

Про участь Віталія Кличка у президентських виборах

Наразі соціологія показує нам, що Кличко не зможе скласти конкуренцію чинному президенту. Поки він не виходить до другого туру. Однак подивимося на те, як будуть розвиватися події у подальшому, яким буде рейтинг Зеленського і чи буде його набирати пан Кличко. За сім місяців до президентських виборів у 2019 році Зеленський теж не входив до трійки лідерів на пост очільник держави. Я впевнений, що Кличко буде брати у них участь. Він у спорті досягнув усього, що міг, та й політиці теж багато успіхів, чому б не спробувати свої сили у боротьбі за президентське крісло. Навіть якщо він стане другим чи третім у рейтингу ― це буде потужна заявка, щоб провести свою фракцію до Верховної Ради.

Додамо, за інформацією КМДА, в понеділок, 16 серпня, відбулися чергові обшуки в Департаменті транспортної інфраструктури та на комунальному підприємстві "Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва". Також обшуки проводяться у підрядних організаціях, задіяних на будівництві Подільського мостового переходу через р. Дніпро.
Перші обшуки почалися навесні, так 12 травня Київська прокуратура разом з поліцією та Державною фіскальною службою (ДФС) провела серію обшуків у чотирьох комунальних підприємствах, їхніх підрядників та КМДА.

Фото: Віталій Кличко/ facebook.com