Що треба знати про космічний туризм у ХХІ столітті. Пояснює експертка

Що треба знати про космічний туризм у ХХІ столітті. Пояснює експертка

Подолати земне тяжіння, відчути невагомість і побачити нашу планету з висоти у 100 кілометрів ― це вже не фантастика, а реалії сучасного світу. Про космічний туризм в ефірі Українського радіо розповідає кандидатка історичних наук, координаторка космічних програм групи проєктів Noosphere Наталя Боротканич.

Що таке космічний туризм
Думаю, у липні це визначення часто чули навіть ті, хто ніколи не цікавився космосом. Проте думки щодо визначення цього терміну розходяться у багатьох спеціалістів. Космічним туризмом називають космічні або суборбітальні польоти в розважальних чи науково-дослідних цілях, але основна умова полягає у тому, що це має відбуватися за приватні кошти. У чому неоднозначність такого визначення? У тому, що за приватні кошти літали астронавти різних країн, але їх чомусь не називали туристами. Наприклад, у 1989 році у космос літав японський журналіст Якіяма, який робив це на завдання своєї редакції. З місією він впорався, інформацію про неї передав, але його політ не вважають туристичним. Відлік таких польотів розпочався 20 років тому, коли у космос у 2001 році вирушив мультимільйонер Деніс Тіто. Він літав на міжнародну космічну станцію і також виконував певні завдання. За політ підприємець заплатив 20 мільйонів доларів і пробув у космосі майже 8 діб, а потім благополучно повернувся на Землю. Відтоді почали говорити про непрофесіоналів, які літають за межі нашої планети заради розваги чи виконувати деякі місії. 

Фото: www.pinterest.com

Які завдання виконував Деніс Тіто

Насправді немає багато інформації про те, що він там робив. Однак варто розуміти, що Тіто ― інвестор, який вкладає гроші в технологічні та інноваційні проекти. Тому, я думаю, що мета його польоту ― це PR або, можливо, просто мрія життя. Він тільки сказав, що виконував наукові експерименти у космосі, а які саме не говорив. Якщо повернутися до  того десятиріччя космічних польотів у 2000-х роках, то можна згадати про польоти американської науковиці перського походження Ануше Ансарі, яка досліджувала вплив радіації на космічне тіло. Вона також була туристкою, адже заплатила за свій політ. Я б хотіла зазначити, що загалом непрофесійні астронавти у космос літають. Є, на жаль, і трагічний приклад, коли в космос відправляли першу вчительку Крісту Маколіфф. У складі шаттла було 7 астронавтів, але всі вони загинули одразу після зльоту, через аварію. Після того невдалого експерименту звернули програму з непрофесіоналами у космосі. І про туристичні польоти з боку NASA мова не йшла буквально до минулого року. 

Які є вимоги до космічних туристів

Суборбітальний політ на космічному кораблі Virgin Galactic Річарда Бренсона коштує 250 тисяч доларів. Нещодавно з’явилася інформація, що суборбітальний політ ракетної системи New Shepard компанії Blue Origin коштуватиме 500 тисяч доларів, адже це політ на ракеті.

Вимоги до кандидатів на сьогоднішній день є мінімальними, якщо мова йде про стан здоров’я. Є розповсюджений міф про "космічне здоров’я" тому, що до перших набраних кандидатів ще 60 років тому ставили надзвичайно великі вимоги. Наприклад, навіть наявність пломб у зубах уже свідчила про те, що людина не має 100% здоров’я, тому через це виникала заборона летіти у космос. Тоді обирали хлопців з ідеальним здоров’ям. Сьогодні таких вимог немає. Європейське космічне агенство нещодавно оголосило про набір астронавтів з інклюзивністю. Люди з особливими потребами, якщо це не заважає виконанню професійної діяльності у космосі, також можуть спробувати себе у ролі астронавта. Вимоги не є жорсткими, але вони все ж присутні. Нині обов’язковою вимогою є довідка від лікаря на дозвіл фізичних навантажень. Серед професійних астронавтів були й такі, що поверталися до своєї професійної діяльності після видалення пухлин та реабілітації. Говорять, що в космос не можна летіти тим, хто має астму чи переніс незадовго до того операцію. Конструкція космічних крісел також ставить певні вимоги до астронавтів, зокрема розробники компанії Джеффа Безоса кажуть про те, що це мають бути люди зростом вище 1 метра 50 сантиметрів, але нижче за 1 метр 95 сантиметрів. Стверджують, що є вимоги і до ваги, наприклад, астронавт не має важити більше 105 і менше 50 кілограмів. Щодо віку, то це має бути повнолітня людина.

Чи можна виграти космічну подорож

Так, сьогодні є кілька конкурсів. Зокрема Річард Бренсон розігрує 2 квитки для можливих туристів. Правилами  не цікавилася, але участь може взяти кожен охочий. Представники компанії Джеффа Безоса говорили про те, що якщо у людини буде можливість виконувати якісь наукові дослідження під час польоту, то вони також запропонують приєднатися до команди. Однак людина повинна обґрунтовувати, чому їй потрібно це зробити.

Чи був політ Річарда Бренсона космічним

Дійсно було багато дискусій щодо того, чи вважати його політ космічним. Справа у тому, що космічний корабель Бренсона не піднявся на висоту 100 кілометрів, адже це така умовна межа, яка розділяє земну атмосферу і космос. Космос умовно починається на цій висоті. Це умовно, бо якщо ви підніметеся на висоту 100 кілометрів, то особливої різниці не відчуєте. Та ця межа обрана не випадково, а для того, щоб фіксувати ці космічні польоти. Тому відповідно до міжнародної класифікації політ Річарда Бренсона не був космічним. Проте є одне "але". Військовоповітряні сили США та інші авіатори межею космосу називають 80 кілометрів від землі, бо на цій висоті вже є розріджене повітря, політ ускладнюється.  Для льотчиків висота 80 кілометрів вважається космосом. Тому Бренсон наполягає на тому, що вони вилетіли в космос. Можу однозначно сказати, що вони відчули невагомість, але космонавтами їх назвати не можна.

Фото:Virgin Galactic/Twitter

Як відбувалася підготовка до польоту і відбір кандидатів команди Річарда Бренсона

У наших космічних колах є жарт, що постійно можна дивитися на три речі: як тече вода, горить вогонь і як Річард Бренсон обіцяє здійснити туристичні польоти в космос. Ця історія триває з 2011 року. Уже 600 людей купили політ на туристичний політ Бренсона і, на щастя, відбувся перший. Команда стверджує, що летіла з повним навантаженням, тобто в складі екіпажу була та кількість людей, які будуть літати у туристичні польоти. На кораблі Річарда Бренсона є два професійні пілоти, які здійснюють управління космічним кораблем, а місце туристів можуть зайняти 4 людини. У даному випадку цими людьми були співробітники компанії Virgin Galactic і їхній засновник сер Річард Бренсон. Я не знаю про відбір, адже це внутрішня історія, яку вони не надавали. Всі інші, хто буде літати в космос ― це ті, хто вже купив політ. Кожен придбаний квиток має певний номер, у такій послідовності, мабуть, і повинні летіти люди. Оскільки минуло 10 років, думаю, з бажанням тих туристів могло щось змінитися. Багато квитків вони подарували зіркам, тому будемо очікувати на польоти Леонардо Ді Капріо та інших відомих людей.

Чи був політ Джеффа Безоса космічним

Так, засновник інтернет-магазину Amazon та аерокосмічної компанії Blue Origin Джефф Безос виконав космічний політ. Він також тривалий час йшов до цього. Якщо порівнювати його політ з тією медійною підготовкою, яку здійснював Річард Бренсон, то Джефф Безос зробив усе дуже тихо, ніхто довго не знав про те, що він заснував космічну компанію. Тільки коли з’явилися перші результати, тоді він оголосив про свою амбітну ціль відправити людей у суборбітальний політ. Ракета New Shepard названа на честь першого американця, який побував у космосі, бо Алан Шепард також здійснив суборбітальний політ. Безос подолав лінію Хартмана у 100 кілометрів. Потім капсула на парашутах повернулася на землю.

Фото: www.blueorigin.com

Про команду Джеффа Безоса

Насправді говорять про те, що політ побив три рекорди. По-перше, у космос полетіла найбагатша людина, адже Джефф Безос сьогодні має найбільші статки. По-друге, побиті два вікові рекорди: у космосі побувала найстарша космічна туристка Уоллі Фанк, насправді вона є професіоналкою, їй на момент польоту було 82 роки, а наймолодшим учасником став студент із Нідерландів Олівер Деємен.

Я думаю, що дуже важливо, що Уоллі Фанк полетіла у космос, адже з 1960-х вона була професійною льотчицею та інструкторкою, тестувала техніку, брала участь у програмі «Жінки в космосі» в межах проєкту NASA "Меркурій-13". Але програму тоді скасували, і Фанк так і не вдалося полетіли в космос. До неї рекорд належав Джону Глену, якому на момент його другого космічного польоту було 77 років. 

Окрім рекордсменів полетів рідний брат Джеффа Безоса Марк, який також є бізнесменом та інвестором.

Про умови, в яких перебували нинішні космічні туристи

Політ, який здійснив Джефф Безос, тривав приблизно 10 хвилин, тобто це було підняття на ракеті і повернення на землю, а також кілька хвилин невагомості. Я думаю, що їм там було комфортно.

Фото: www.blueorigin.com

Чи є космічний туризм безпечним
Якщо говорити про небезпеку, яка чатує на космічних туристів, то будь-який космічний політ, як і будь-який екстремальний вид спорту пов’язаний з певними ризиками. Тому космічний турист мусить підписати документ, що він розуміє всі наслідки. Коли випробовували космічний корабель Space Ship, на якому літають з туристи компанії Virgin Galactic, то там були випадки загибелі пілотів.

Якщо говорити про шкоду для атмосфери, то, звичайно, використовують багато палива, тому шкода така ж як і від літаків. Але є позитив у тому, що такі польоті не залишають за собою туристичного сміття, яке є проблемою для екології.

Фото: pixabay.com