"Повзуча анексія": РФ масово видає українцям паспорти. Чому українська влада зволікає?

"Повзуча анексія": РФ масово видає українцям паспорти. Чому українська влада зволікає?

Москва офіційно визнала, що масово видає російські паспорти на окупованих територіях на Сході України. Російський виборчком дозволив громадянам з цими документами брати участь у виборах, які відбудуться в РФ восени. Чи є це підставою для України вийти з Мінських угод в ефірі Українського радіо пояснюють глава аналітичного центру Донбаський інститут регіональної політики, співзасновник гуманітарної організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес та політолог, співзасновник корпорації стратегічного консалтингу "Гардарика" Костянтин Матвієнко.

Чи дійсно Україні варто виходити з Мінського процесу

Костянтин Матвієнко:

"Варто сказати, що крім окупованих територій Донбасу, де справді роздали десь пів мільйона паспортів, ще 100 тисяч паспортів роздали українським громадянам на інших територіях України. Це дані Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації. Про це варто знати.

Мінський процес знаходиться у глибокому куті. З іншого боку Мінські домовленості ― це єдиний документ, покликаний врегулювати ситуацію на Донбасі. З формальної точки зору Україна безумовно має підстави вийти з процесу, адже Росія не дотримується режиму тиші, саме вона, а не ДНР чи ЛНР, вбиває наших людей, роздає свої паспорти, мінує українські території. Формальних підстав для такого рішення є багато. Проте перш ніж виходити з Мінських переговорів треба дати відповідь собі і світотові, а що натомість? Що ми будемо робити з документальною, юридичною частиною намагання врегулювати цей конфлікт. РФ хоче, щоб ми визнали стан громадянської війни на території України, а не напад на неї."

Енріке Менендес:

"Я підтримую думку колеги. По-перше, паспортизація жителів ОРДЛО ― це набагато ширше питання, адже їх отримують громадяни й з інших регіонів нашої держави, тут держава повинна стратегічно реагувати. По-друге, ― це реальна безальтернативність Мінських угод, заміни цьому документу немає, наші очільники багато разів це повторювали. Тому російська паспортизація громадян нашої країни не може бути приводом для того, щоб ми покинули Мінський процес. Хочу привести яскравий приклад минулого року. Тоді міністр з питань реінтеграції Олексій Резніков у своєму інтерв’ю називав цифру у 200 тисяч паспортів, стільки РФ видала в ОРДЛО. Журналіст запитав його, чи буде це проблемою, а Резніков відповів, що не буде. Мене це тоді обурило і здивувало. Адже треба розуміти, що 200 тисяч учора ― це 400 тисяч завтра і мільйон післязавтра. Держава й досі ніяк не сформулювала концепцію боротьби з цією проблемою. Я вважаю, що це питання, яке треба винести на широке обговорення."

Фото: www.facebook.com/vladimir.veselkin

Кого підтримує команда Зеленського

Костянтин Матвієнко:

"Зеленський і його команда грають на боці імітації, тобто вони імітують державну діяльність, лише роблять вигляд, що керують країною. 

Зеленський проголосив хорошу ідею створення Кримської платформи, але відповідально можу сказати, що крім ідеї створення платформи, жодними реальними змістами вона не наповнена. Зараз можна було б, долучивши до Кримської платформи питання окупованих Донецької та Луганської областей, говорити про відновлення територіальної цілісності в міжнародно визнаних кордонах. Величезною вадою Мінських угод є те, що Порошенко погодився розглядати питання Криму та Донецької і Луганської областей окремо, але це неправильно, бо війна і агресія почалися з одного джерела, це проблема, яку можна було вирішувати комплексно. Міністерство окупованих територій тільки робить вигляд, що існує, але реальної політики воно не пропонує."

Чи позбавляти тих, хто отримав російський паспорт, українського громадянства

Енріке Менендес:

"Я не думаю, що це є російською спланованою стратегією, бо вони почали б видавати паспорти у 2014-2016 роках, коли вже було очевидно, що Мінські угоди на їх умовах не виконають. Одак це почалося 2 роки тому. Нині ми не можемо перевірити реальну кількість виданих документів. Я вважаю, що це частина "повзучої" анексії і саме життя диктує таку логіку. Я багато спілкуюся з дописувачами у соціальних мережах. Так мені написала вчителька з Горлівки, яка розповідала, що у них в колективі рік тому було тільки двоє володарів російських паспортів, а цьогоріч вже майже всі, а серед випускників немає жодної дитини, яка б отримала український паспорт. У нас 3 роки зачинені КПВВ, люди не можуть виїхати, вони їдуть через Росію.

Переговорний процес у Мінську знаходиться у найгіршому стані за весь час конфлікту, до цього причетна команда, яка керує цим процесом, за останній рік там відбувалася лише деградація."

Костянтин Матвієнко:

"Момент роздачі паспортів ― це ще й момент, який піде на користь "Єдиній Росії". Проте тут є ще одна важлива гуманітарна обставина, я знаю багатьох людей, зокрема і з Горлівки, які хотіли б навчатися в українських ВНЗ, але через складну логістику, свідому дію окупантів не дати молодим людям виїхати на територію України, вони не мають такої змоги. Так ми втрачаємо людей. Якість роботи української делегації в Мінському процесі, зокрема робота пана речника, викликає багато питань. 

Є величезна потреба у тому, щоб знову сідати за стіл переговорів з Росією, а за участю Сполучених Штатів Америки розробляти нову дорожню карту деокупації, де буде аудит промисловості і аудит домогосподарств, перепис населення, і тільки після цього формувати списків виборців,  проводити вибори до місцевих органів влади і вибори президента та парламенту України."

Читати далі: Чи буде можливе в Україні подвійне громадянство?

Якого сценарію Києву варто дотримуватися далі

Енріке Менендес:

"Я взагалі прихильник повного перезавантаження процесу. Варто почати зі зміни складу делегації, бо вона, на мою думку, непрофесійно підходить до процесу переговорів. Саме на цей склад делегації я покладаю вину за те, що ми зайшли в такий глухий кут, в якому не були навіть за часів гарячої фази війни. Також варто зробити стратегію повернення підконтрольних територій, оприлюднити і дати можливість її всім обговорити, адже у нас не існує такого документу державного значення. Має бути комплексний підхід."

Зазначимо, заступник голови адміністрації президента Російської Федерації Дмитро Козак дав інтерв’ю французькому виданню Politique Internationale, де підтвердив роздачу російських паспортів у частині окупованого Донбасу. Щоправда, на його думку, ця акція несе суто гуманітарний характер і не може розглядатися як включення до складу РФ. За словами Козака, там видали майже 470 тисяч документів. Проте за даними російських видань, російське громадянство мають 600 тисяч мешканців ОРДЛО.

Фото: pixabay.com

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Крим стає островом" – Жирохов про удари по авіабазі в Джанкої
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
На підконтрольній території України 31 мільйон громадян — Ланда
Російські окупанти воюють на межі можливостей — Мусієнко
"За кордоном або в окупації": адвокат про те, як прийняти спадщину в умовах воєнного стану