"Квартирне питання": експерт про те, чому ціна на житло в Україні зросла і не буде зупинятись

"Квартирне питання": експерт про те, чому ціна на житло в Україні зросла і не буде зупинятись

Попри коронакризу ціни на нерухомість в найбільших українських містах за останній рік зросли. Йдеться про показники від 4 до 18 % у гривні та до 12 % – у доларовому еквіваленті. Найбільше подорожчає нерухомість у столиці: середня вартість квадратного метра в новобудовах Києва з травня 2020 року по квітень 2021 року піднялася з з 25000 гривень до 29500 гривень. Про це свідчать дані порталу ЛУН. Як переконують учасники ринку, до кінця року варто очікувати ще більшого подорожчання: від 15 до 25 %. Про причини подорожчання житла та чи варто чекати стабілізації його вартості Українському радіо розповів директор Науково-технічного центру Академії будівництва України Іван Перегінець.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Володимир Лукін

Чому в рік пандемії житло дорожчає?

"Ми живемо в макроекономічному світі. Пандемія, збільшення грошової маси США – коли вони буквально надрукували 3 трильйони доларів для підтримки своєї економіки – та дифузія цих коштів вплинули на світові ринки, зокрема, сировинні. Вартість металу збільшилась на 20-30 %, відповідно в нас в Україні арматура із 17-20 тисяч за тонну почала коштувати понад 30 тисяч. А це найбільш вагома складова в будівельному секторі. За цим потягнулися й оздоблювальні та інженерні матеріали", – розповів Іван Перегінець.

По-друге, як зауважив експерт, йдеться й про маркетингову складову житла, яка стала покращуватися: "Наприклад, в Києві девелоперу вже не так і просто продати квартиру, якщо в нього немає інфраструктури. Я говорю про дитячі садочки, благоустрій території та інше".

"Також, за нашими даними, до 80 % людей не хочуть проводити в квартирі оздоблювальні роботи, а бажають, щоб їх зробила будівельна компанія. Тому дуже багато компаній пропонують квартири вже з ремонтом, відповідно зростає й їхня вартість", – наголосив Перегінець.

Не варто забувати й про такий фактор, як заробітна плата, зокрема, й мінімальна: "Влада постійно пропонує збільшити мінімальну зарплату і галузева зарплата будівельників сьогодні складає від 1000 гривень за один день. Плюс можна говорити про дефіцит кваліфікованих робітників: за статистикою 50 % від осіб, які виїхали працювати за кордон, працюють в будівельному секторі. Це добре, бо там люди набираються міжнародних стандартів якості, але, повернувшись в Україну, вони не хочуть отримувати менші заробітні плати. Це також стимулює підняття вартості будівельного сектору". 

"Додатково зниження активності бізнесу вплинуло  на те, що багато людей диверсифікували свої капітали з ризикованого власного бізнесу у більш надійний – нерухомість. Її купують  для здачі в оренду, яка також росте", – розповів Іван Перегінець. 

Як впливає на ринок нерухомості корупція?

"ДАБІ досі не реформована в тій частині, яка була задекларована новою владою два роки тому. Пішов дуже міцний спрут від верхів до самих низів", – зауважив експерт. 

Інше дуже важливе питання у формуванні цін на нерухомість та забезпеченні гарантій, що житло добудується, – це загальнофінансова складова обліку будівельної продукції: 

"В будівництві йде запальний вал прибутку для компанії, а не фінансування конкретного об'єкта. Наприклад, якщо в компанії двадцять будинків, люди вкладають кошти в один, а їх перекидають всі на п'ятий-сьомий-двадцятий. Таким чином немає конкретики. Тому зараз ми рекомендуємо, аби кошти, які інвестори вкладають в конкретний будинок, витрачатись саме на нього". 

"У нас, на жаль, склалась ситуація, коли компанія може розпоряджатися коштами, які прийшли на її рахунок, як забажає. Таким чином виводиться капітал, надіючись на те, що майбутні замовники компенсують виведені кошти. Відтак будується фінансова піраміда в будівельному секторі", – пояснив Перегінець. 

Чи буде нерухомість дорожчати й надалі?

Наостанок експерт зазначив, що страшилка про подальше подорожчання житла до кінця року швидше за все буде правдою: "Динаміка росту ціни на будівельні матеріали та квартири є. Крім того, на літній і осінній період буде сезонний сплеск вартості житла. Тому зростання може дійти до 25 %".  

"Подорожчання – це не маркетинговий хід, а рельний прогноз", – резюмував Іван Перегінець.

Фото: pixabay