Як отримати достовірні дані про ліси, їх кількість, якість та ресурсний потенціал. Пояснює експерт

Як отримати достовірні дані про ліси, їх кількість, якість та ресурсний потенціал. Пояснює експерт

Урядовий портал повідомляє про те, що 21 квітня Кабмін затвердив порядок проведення національної інвентаризації лісів, що дасть можливість отримати повну інформацію про їх площу в Україні, реальний запас деревини, санітарний стан. Яким чином це буде відбуватися в ефірі Українського радіо розповідає доктор економічних наук, голова правління Центру розвитку ринкової економіки Ігор Гужва.

Про законодавчу ініціативу, яка передбачає рівні умови для всіх лісокористувачів

Я вважаю, у нас такого не може бути, бо є ліси Державного лісового агентства, яке підпорядковує їх на місцевому рівні лісгоспам. Також є ліси, які перебувають у статусі національних парків або заповідників, що відносяться до Міністерства навколишнього середовища. Частина лісів перебуває в особливих зонах, які підпорядковуються Державній службі з надзвичайних ситуацій або Міністерству оборони. Думаю, такий устрій у нас і буде зберігатися. Щодо приватних лісів, то, я вважаю, це гарною ініціативою, де є люфт для формування нової політики, нового законодавчого поля. 

Скільки потрібно часу, щоб дізнатися про стан лісових насаджень

Сьогодні це зробити просто. У світі вже є космічні технології. Багато супутників, які проходять над територією України, передають так чи інакше нам цю інформацію. Є багато пристроїв, наприклад, дрони, які дозволяють визначити периметр лісу. Державна статистика веде облік, де є дані про рівень лісистості, рівень відновлення лісів, рівень заготівлі і так далі. Технологій є багато, але немає політичної волі це робити. 

Читати далі: Кожне зрізане дерево має потрапити в електронну систему – Андрій Заблоцький про боротьбу з незаконною рубкою лісів

Про корупцію у цій сфері

До 2019 року, попри дію мораторію на експорт деревини з України, у тому числі і до Європейського союзу, ми спостерігали за вітчизняною статистикою, яка показувала "0", тобто вивезення не відбувалося. Але в європейському імпорті була українська сировина, за їхньою статистикою. Думаю, що невеликий рівень проникнення є, який статистика не помічає. 

За законом про ринок лісоматеріалів, який майже був доведений до його реєстрації на минулому скликанні парламенту, нам вдалося досягти компромісу між лісозаготівельниками, деревообробниками і центральними органами виконавчої влади. Я був у робочій групі, ми два чи три роки дискутували як краще зробити, навіть знайшли компромісний варіант, але Рада достроково пішла і ми не встигли зареєструвати закон. У цьому склаканні вже є кілька зареєстрованих проектів. В одному з них є ті напрацювання, які були зроблені протягом 2016-2019 рр., де пропонується спочатку провести інвентаризацію, запровадити космічний нагляд, щоб ми кожен рік бачили скільки готується до заготівлі, скільки залишається, хто закуповує  — це такий наскрізний контроль. До сьогодні ми чули лише заяви, що це потрібно робити, але ж технологічно це зробити просто. Є такий кейс у Румунії. Я спілкувався зі своїми румунськими колегами, адже у них була така ж ситуація  — неконтрольовані рубки і експорт необробленої деревини. Вони так само поставили питання щодо відмови від експорту, але Європейська Комісія дала їм негативну відповідь, мовляв, не можна так робити. Румуни закупили послуги з космічного нагляду, які дозволили відстежувати рубки. Через рік вони звернулися до ЄК і показали різницю між рубками за рік. Вреші їм вдалося вирішити це питання. Вони приїздили до нас і заказали, що варто почати з впровадження моніторингу та контролю. 

Про відновлення лісових насаджень

Політики мислять категоріями "від виборів до виборів", громадські діячі мислять "поколіннями", а лісники — категоріями "століть". Звичайно, це довга справа, яка потребує витрат, але я б не сказав, що в Україні вона критична. З наявних даних можна побачити, що рівень заготівлі у нас не дуже зріс, а от відновлення лісів до 2020 року було нормальним. Цього року я спілкувався з представниками Асоціації деревообробників і захисту лісів на Львівщині, які розповіли, що влаштовують широкомасштабні акції з відновлення лісів. Цього недостатньо, бо в певний період часу ми допустили таке свавілля, коли обсяги експорту зашкалювали, були неконтрольовані рубки, коли лісам завдали суттєвої шкоди. 

Читати далі: В Україні створили систему, яка допоможе врятувати ліс від вирубки та пожеж

Зазначимо, за словами прем'єра Дениса Шмигаля, останній державний облік українських лісів проводився ще в 2011 році, а отже актуальних даних про ліси в Україні сьогодні немає.