"Сусідські війни": що робити та куди звертатися, якщо сусіди псують вам життя? Радить юристка

"Сусідські війни": що робити та куди звертатися, якщо сусіди псують вам життя? Радить юристка

Тихі та спокійні сусіди – це справжнє щастя. Як діяти, якщо ви позбавлені такого щастя, а сусіди галасують, постійно роблять ремонти та псують вам та оточуючим життя, Українському радіо розповіла юристка Білоцерківського міського центру надання безоплатної вторинної правової допомоги Олена Вдовика.

"Сусідські війни для нас не дивина: ще в знаменитій "Кайдашевій сім’ї" говорили про спори то за курку, то за грушу. Але тоді говорили за допомогою кулаків та міцного слівця. Сьогодні ж наші громадяни намагаються з практики вирішити цю проблему в правовому полі. Проте, на жаль, трапляються такі нарікання, що, наприклад, постійно плаче немовля чи сусіди постійно роблять ремонт. З немовлям важче, тому що ми не можемо поскаржитися до поліції на дитину, яка плаче, при умові, що батьки намагаються її заспокоїти. Щодо ремонту, то ми всі рано чи пізно стикаємось з цією проблемою. Тут варто просто поговорити з сусідами про години, коли він відбуватиметься", – розповіла Олена Вдовика.

Якщо сусіди шумлять...

Юристка звернула увагу на те, що карантин – ідеальний час для ремонту, проте особа, яка бажає його зробити, має заздалегідь попередити про його початок сусідів, які проживають поряд: “"Також треба звернути увагу на квартири, в яких знаходяться немовлята, яким необхідно вдень спати, або люди похилого віку, які хворіють. Відповідно до статті 24 Закону України "Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення", передбачено, що власник або орендар приміщення, який передбачає проведення ремонтних робіт, зобов'язаний попередити мешканців прилеглих квартир про початок робіт".

"Також в цьому законі прописано, що в квартирах та інших приміщеннях забороняється в робочі дні з 21 до 8 годин ранку та у святкові і неробочі дні цілодобово проводити ремонтні роботи. Тобто обов’язок є і години виділені. Але якщо все ж таки сусіди на це не звертають уваги і не повідомили про ремонт, то моя перша рекомендація – йти і домовлятися мирним шляхом. Якщо ж сусіди не реагують і починають ремонт з 7 години ранку, у вихідні дні, я рекомендую звернутися до них ще раз, уже колективно. Звертайте увагу, що це не має бути агресивна мова, образливі слова чи, не дай Боже, бійка", – пояснила Вдовика.

Якщо ж сусіди все одно не йдуть вам на зустріч, юристка рекомендувала звертатися в поліцію: "Але зверну увагу на те, що, як правило, поліція не приїжджає вдень, спираючись на те, що вдень шуміти можна. Хоча санітарними нормами передбачені певні обмеження навіть того шуму, який ми чуємо вдень".

"Перед зверненням в поліцію обов’язково треба зафіксувати факт порушення тиші. Для цього можна використовувати диктофон або відеозапис, де буде чути, що є шум. Також ви повинні забезпечити свідків, які можуть повідомити, що дійсно з квартири йде шум. Бувають такі випадки, що правопорушник не відчиняє двері і поліція не має змоги потрапити в приміщення. Тоді справа передається дільничному і він далі її розслідує", – пояснила Олена Вдовика.

Вона підкреслила, що статтею 182 Кодексу про адміністративні правопорушення передбачено, що порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого шуму чи правил дотримання тиші тягне за собою попередження або накладення штрафу на громадян: "Якщо це правопорушення вчинено вперше, то на громадян буде накладено штраф в розмірі 85-255 гривень".

...захаращують місця загального користування..

"Якщо ж говорити про захаращення місць загального користування, то,  по-перше, ми повинні з’ясувати на чиєму балансі знаходиться будинок. Законом передбачено створення ОСББ і саме в статутних документах ОСББ має бути прописано порядок користування цими приміщеннями. Це загальні місця, до яких повинні мати доступ всі мешканці. У випадку порушень алгоритм однаковий, що й із шумом: спочатку звертаєтесь до сусіда, намагаєтесь попросити прибрати. Якщо й реакції немає, то звертаєтесь в органи місцевого самоврядування, у відділ благоустрою, який вже розгляне ваше питання", – розповіла юристка. 

...палять на сходових клітках...

Окремо Вдовика торкнулась й проблеми паління та вживання алкогольних напоїв на сходових клітках, з якою стикається чимало українців, які мешкають в багатоквартирних будинках.

"Це місця загального користування і в них паління заборонено. Чітка норма приписує виклик поліції і притягнення до відповідальності. Єдине – момент куріння потрібно зафіксувати: ви можете зняти на телефон не один випадок, який свідчитиме, що проблема постійна. Також рекомендую до поліції звернутися колективно: зібрати декількох мешканців під’їзду, написати письмове звернення, прикласти відео, в якому буде звучати ваше прохання не палити і реакція правопорушника", – порадила наостанок Олена Вдовика. 

Фото: pixabay