Юлія Тимошенко про "тарифне хамство" та спекуляції із законом про референдум

Юлія Тимошенко про "тарифне хамство" та спекуляції із законом про референдум

Лідерка партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко в ефірі Українського радіо розповідає як на її думку можна знизити тарифи на газ та тепло, куди іде дешева атомна електроенергія та що не так із законом про референдум.

0:00 0:00
10
1x

Про роботу парламенту

Оцінювати роботу депутатів не можливо, тому що парламент ділиться на дві частини. Це є владна більшість, яка приймає все, що є у парламенті і є опозиція. Парламентаризм як дискусійний майданчик для кращого облаштування країни зник. У парламенті немає дискусії. Ніхто не чує думки один одного. Це безумовно пов’язано з тим, що закони які приймаються не пишуться в парламенті. Вони пишуться десь у грантових структурах, міжнародних організаціях, але не в Україні і ті, хто за них голосують їх практично не читають. Тобто законодавчий процес сьогодні не спрямований на розвиток України, на збагачення людей чи покращення економічної ситуації.  Сьогодні закони, які приймаються є суто лобістськими, які ресурси і можливості країни по суті віддають тим, хто хоче їх споживати, але це не народ України.

Про тарифи

Я пропоную нестандартний підхід: не слухати прем’єр-міністра, а дивитися в платіжки, які люди отримають за січень. Це найпродуктивніший метод. Такого хамства з тарифами не було навіть при попередній владі. Те, що хтось зараз говорить в житті абсолютно ніяк не реалізовується. Люди за січень отримають платіжки – вони будуть значно вищі і це не обґрунтовано. За попередньої влади ціна на газ і тепло зросла в 11 разів, на електроенергію – в 7 разів. Останній всеохоплюючий державний аудит НАК Нафтогазу зробив висновок, що починаючи з 2014 року, з країни через НАК Нафтогаз, який отримує всі гроші за газ і тепло виведено 225 млрд гривень і не доплачено в бюджет 75 млрд грн. Це означає, що ті надмірні тарифи, які брала попередня влада виведені через НАК Нафтогаз за межі України. Люди очікували від нового президента, що будуть встановлені справедливі тарифи на газ, тепло та електроенергію, тому що у нас власний газ, власні сховища, власна дешева атомна електроенергія. Проте новий президент не лише не змінив ці корупційні моделі, а навпаки залишив керівництво НАК Нафтогазу тим, що було при попередньому президенті. Учора один з крадіїв, який очолював НАК Нафтогаз, пан Вітренко, і виписав собі 4 млн доларів премії ледь не став першим віцепрем’єр-міністром. На щастя, парламент не дав за нього голоси. Минулого року в сховища закачали 28 млрд кубометрів газу. Прем’єр-міністр сказав, що цього газу вистачить на зиму, весну. На весь опалювальний період. Якщо закачка відбувалася в червні по 2,3 грн, в травні по 2,6 грн, у серпні по 2,9 грн виникає питання чому сьогодні люди отримують платіжку по 9 грн за кубометр? Хто сьогодні кладе в кишеню цю різницю? Те ж саме і з газом українського видобутку. Його вистачає, щоб забезпечити і тепло і газ для людей. Його вартість 2,3 грн з усіма податками. Наша фракція підготувала законопроєкт, який назавжди може встановити, що український газ з прибутковістю 30% віддається населенню. Це суттєве здешевлення тарифів мінімум в 2,5 рази. По-друге, цей законопроєкт передбачає, що той газ, який влітку закачаний в державні газові сховища продається людям за ціною закачки плюс зберігання плюс транспортування. Це приблизно 3 грн за кубометр. За такою ціною газ має віддаватися людям і промисловості, адже нам потрібно піднімати економіку.  Для того, щоб поставити тарифи на місця достатньо трьох речей: політичної волі, справедливості і двох тижнів роботи.

Про електроенергію

У нас є теплова і атомна електроенергія. Атомна мінімум втричі дешевша від теплової. Зараз виводять атомну електроенергію з ринку, яка здешевлювала людям ціну.  Коли я була віцепрем’єр-міністром ПЕК ми зробили енергоринок, де теплова, гідроелектроенергія, атомна складалися в один кошик і потім видавалася людям середня ціна, яка була в сім разів нижча, ніж сьогодні. За попереднього президента було зруйновано цей енергоринок, забрали з нього дешеву атомну електроенергію, забрали її для своїх комерційних оборудок, а людям віддали теплову. Зараз уряд і президент намагаються укласти угоду з великими міжнародними корпораціями, які займаються криптовалютами. Для генерації криптовалют потрібна дешева електроенергія, яку влада забирає у людей. Атомної електроенергії, обсяг можливої генерації якої складає 52% від всього обсягу електроенергії, який може виробляти Україна, більше ніж достатньо, для того, щоб  забезпечити людей.

Закон про Всеукраїнський референдум

Головною передвиборчою тезою Зеленського було народовладдя. Він у своїй програмі розшифрував що це таке: спочатку по всім питанням референдум, а потім прийняття законів. Він обіцяв, що першим законом, який він внесе до парламенту на посаді президента буде закон про народовладдя. Минуло два роки. прийняли закон про продаж землі, прийняли закон про розпродаж усієї стратегічної власності, прийняли закон про гральний бізнес, приймають закон про скасування всіх соціальних підтримок людей, встановлюють захмарні тарифи – і жодних референдумів немає. Через два роки вносять законопроєкт про референдум, де в кожній статті бюрократичні перепони, які перешкоджають народу з власної ініціативи провести референдум. Конституція передбачає, якщо зібралася ініціативна група від народу, яка зібрала 3 млн підписів, то це питання зобов’язані поставити на референдум. Цей закон передбачає, що люди повинні не просто зібрати 3 млн підписів, а вони мусять передати спеціальні техніко-економічні, фінансові та стратегічні обґрунтування ЦВК. ЦВК, яка є органом президента, буде з’ясовувати, чи правильно люди поставили питання чи ні. ЦВК може прийняти рішення давати людям право проводити референдум  чи не давати. Якщо ЦВК не зможе протистояти напору людей, то цим законом передбачено. що ще на 40 днів це питання розглядатиме президент. Якщо президент вважатиме його недоцільним, то людям не дозволять провести референдум. Щоб показати людям, як працює цей закон про референдум і використати його для того, щоб зупинити ті стратегії, які несумісні з життям країни щойно президент підпише цей закон ми плануємо  провести референдуми з 5 питань. Перше питання – це віддати народу України атомну електроенергію і газ українського видобутку з прибутковістю 30%, щоб галузь розвивалася. Друге питання – заборона розпродажу стратегічного майна: нафтопроводів, газопроводів, Укрпошти, державних банків, оборонного комплексу підприємств тощо. Зараз усе це поставлено на продаж. Третє питання – заборона продажу сільськогосподарської землі. Цей закон дозволяє володіти українською землею іноземним банкам.  Четверте питання  стосуватиметься легалізації марихуани. П’яте питання – легалізація грального бізнесу виключно  в п’ятизіркових готелях.

Фото: Юлія Тимошенко, Українське радіо