В Україні встановили вимоги до енергоефективності будівель. Що змінилося?

В Україні встановили вимоги до енергоефективності будівель. Що змінилося?

В Міністерстві розвитку громад та територій повідомили, що в Україні вперше встановили вимоги до енергоефективності будівель. Розроблені вимоги є обов’язковими для новобудов, реконструйованих та капітально відремонтованих споруд. Що вони передбачають, як вплинуть на комфортність житла в ефірі Українського радіо розповідає директор науково-технічного центру Академії будівництва України Іван Перегінець.

Що означає "мінімальні вимоги до енергоефективності"?

Це цікава ініціатива Мінрегіону, яка є ланцюжком тих законопроектів, які були запропоновані протягом останніх 5 років. Мінімальні вимоги — це вимоги часу, як температура 36,6 або тиск на 120/80 у людини, так само мають бути певні норми енерговитрат на будинок. У будь-якій будівлі мають бути створені комфортні умови для людей. Наприклад, у житлових приміщеннях досить дотримуватися показників 22-25 °С в літній час, і 20-22 °С в холоди, повітряний обмін на людину має складати 30 м3.  У будинках 1-3 поверхів мають мають використовувати не більше, ніж 120 кВт на 1м², а у 18 поверхових — 80 кВт на 1 м² за рік. У нашій будівлях використовують 250-400 кВт на 1 м² за рік. Тобто можете собі уявити різницю. Нарешті Мінрегіон відповідно 31 ДБН, ДСТУ встановив вимоги, за якими треба будувати чи реконструювати будівлі, особливо ті, які використовують державні або грантові кошти, до цих вимог. Треба наголосити, що цей закон стосується не лише новобудов. Якщо ви проживаєте у хрущівці, у вас є ОСББ і ви хочете зробити реконструкцію будинку, то ви маєте розробити проектне рішення з утеплення будинку чи реновації інженерних мережі, щоб отримати від держави на це кошти. Треба пам’ятати, що будь-яка будівля має втрати через певний час, а саме: підлога, цокольні частини підвалу, стіни, вікна, дах і система вентиляції. Якщо ми будуємо чи ремонтуємо такий будинок, то всі ці місця треба перевіряти належним чином. Ми часто консультуємо представників старого житлового фонду, адже у нас мільярд м² житла. І якщо ми витрачаємо 250 кВт на 1 м² за рік, то це 250 мільярдів кВт. Якщо помножити кВт на 2 гривні, то вийде, що пів трильйона гривень Україна втрачає на опаленні, просто їх спалює. Якщо ми зараз зменшимо ці показники, то зможемо заощадити 200 мільярдів гривень.

Чи зменшаться суми за житлово-комунальні послуги в платіжках?

Як показала практика з ОСББ, то в 2,5 - 3 рази зменшується сума, якщо зробити повну реконструкцію будинку. Якщо замінити вікна і систему управління теплоносіями, то тільки за опалення можна платити в три рази менше. 

Скільки може коштувати ремонт панельного будинку?

Якщо говорити про комплексний ремонт, то це може обійтися від 3 до 5 мільйонів гривень. Треба сказати, що держава, ухвалюючи таку постанову, робить не все для її реалізації. Досвід Німеччини, Польщі показує, що однією рукою роблять норми,а іншою — вимагають гроші. Мешканці будинку можуть отримати до 70% компенсації за ремонт, але 30% їм доведеться зібрати самостійно. 


Читати далі: "Збільшиться кількість платіжок": нардеп Кучеренко про зміни законодавства в сфері ЖКГ

Зазначимо, що Міністерство розвитку громад та територій також внесло зміни до Методики визначення енергетичної ефективності будівель, яку використовують у своїй роботі проектувальники та енергоаудитори.

Фото: pixabay.com