Чи відповідає закону відсторонення голови Конституційного суду Тупицького? Коментує експерт

Чи відповідає закону відсторонення голови Конституційного суду Тупицького? Коментує експерт

Сьогодні Конституційний суд збереться, щоб розглянути указ президента про відсторонення голови КСУ Олександра Тупицького. Про це повідомила депутатка від “Слуги народу” Ольга Совгиря. Наскільки висока ймовірність того, що судді КСУ зберуються щодо указу Зеленського, адже відразу після опублікування документу, в суді його назвали “юридично нікчемним”, в ефірі Українського радіо коментував експерт із конституційного права Богдан Бондаренко.

0:00 0:00
10
1x

Навіщо сьогодні збираються судді КС?

"Невідомо, що там буде  відбуватися, тому що інформація (про збори суддів КСУ — ред.) лише від представника президента і представника парламенту в КС. Конституційний суд про це не повідомляє,   — говорить експерт Богдан Бондаренко,  — і у нас немає інформації про те, який предмет зборів взагалі, чи це будуть збори чи це буде пленарне засідання спеціальне. Бо це трохи різні речі. З якою метою вони збираються, які питання буде винесено на розгляд..."

Нагадаємо, в кінці 2020-року президент указом відсторонив від посади голову Конституційного суду Олександра Тупицького терміном на два місяці "заради відновлення справедливості".  У КСУ указ Зеленського назвали "перевищенням повноважень".  

Бондаренко припускає, що навряд чи судді будуть розглядати скасування указу Зеленського. "Якщо ми говоримо про те, що може бути скасований указ президента і визнаний як неконституційний, то з точки зору процедури, яка закладена і в закон про Конституційний суд, КС не має права самостійно відкривати провадження по деяких питаннях. Треба, щоб до нього звернувся президент або Верховний суд і попросили переглянути на конституційність певний указ. Наскільки я розумію, до КС ще ніхто не звертався з питанням, чи конституційним є указ про відсторонення Тупицького. Тому, скоріш за все, судді просто зберуться".  Він припускає, що, можливо, будуть  спроби відправити пана Тупицького, якщо не у відпустку, то на лікарняний.  

Законність та конституційність — це різні речі, зауважує експерт. Те що законно, відповідає закону, а конституційно — це те, що відповідає Конституції.  "Коли ми говоримо про указ президента, він формально грунтується на положеннях Кримінально-процесуального кодексу. Там є певні проблеми з цим рішенням, тому що  відсторонення Тупицького мало бути в порядку з чинним законодавством. Порядку не існує".

Чи передбачає Закон саме відсторонення судді КСУ?

Нагадаємо, раніше голові суду Олександрові  Тупицькому оголосили підозру в здійсненні впливу на свідка шляхом підкупу, а також в наданні завідомо неправдивих показань свідка. Справа стосується приватизації Зуївського енергомеханічного заводу в Донецькій області.

Експерт із конституційного права  Богдан Бондаренко вважає, що рішення про відсторонення Тупицького не до кінця зрозуміло навіть з точки зору закону. "Треба розуміти, що відсторонення — певний захід у певному кримінальному провадженні, в якому, мабуть, підозрюється Тупицький. Яким чином відсторонення судді Конституційного суду може допомогти  для цілей кримінального провадження, якщо Тупицький підозрюється у тиску на свідка та підкупу свідка, тобто, це факт, і у них доказова база вже має бути готова раніше? Ми чуємо, що указ президента не для того, щоб Тупицький провадженню не заважав, а для того, щоб заблокувати роботу суду. Це ж різні речі".  

Ключове, про що говорять експерти у цій ситуації, це те, що у 2016-му році, коли  переглядалася Конституція, були надані різні гаранти незалежності для суддів КСУ. "І там було про припинення повноважень і звільнення судді, ніякого відсторонення не передбачалося", — підкреслює Бондаренко. І в тому зараз і проблема для того ж самого Тупицького: "він прийде на роботу, йому скажуть, що його відсторонили. Він не прийде на роботу, йому скажуть, що він прогулює".  

Щоб цю ситуацію ідеально розглянути, на думку експерта, в Конституційному суді має збиратися комісія з питань регламенту та етики і дивитися: "Чи не порушив пан Тупицький своїми діями правила етики, чи не здійснив він дисциплінарний проступок, чи відповідає він категоріям високої моральної якості. Якщо відповідає, то хай пояснять, чому. Якщо вважають, що не відповідає, то нехай сам суд ставить питання звільнення Тупицького", — зазначає він. 

Фото: Олександр Тупицький, ccu.gov.ua

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
"Щоб ми розуміли, хто наші Герої" — Будерацький про озвучені втрати України у війні
"Для нас результат скоріше позитивний" — Краєв про підсумки Мюнхена-2024
Досвід Залужного обов'язково буде використаний для перемоги України — Данілов
Документа про відставку головнокомандувача ЗСУ на сьогодні немає — Данілов
"Польща послідовна союзниця, але щодо зерна я поки не почув однозначної відповіді" — Магда