26 років Будапештському меморандуму: дипломат Чалий про те, як документ впливає на Україну сьогодні?

26 років Будапештському меморандуму: дипломат Чалий про те, як документ впливає на Україну сьогодні?

5 грудня 1994 року Україна підписала Будапештський меморандум, внаслідок якого ми позбулися стратегічних бомбардувальників та ядерних ракет. Чи є користь з цього документу для нашої держави сьогодні, чи був в нас шанс в 1994 році не відмовитися від ядерної зброї та чому Банкова включила цю тему до опитування президента, яке відбувалось паралельно з місцевими виборами, Українському радіо розповів голова правління Українського кризового медіа-центру, посол України в США 2015-2019 років Валерій Чалий.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

"В нашій історії було багато епізодів, де ми могли би зіграти краще. З точки зору сьогоднішнього дня є невиправдані завищені очікування тих, хто хоче використати цей документ для значного посилення безпекового середовища навколо України чи гарантій, але не мають рації й ті, хто недооцінюють його політичне значення. Проте намагання замінити дискусію про найкращу модель безпеки для України, а я вважаю, що це входження в систему колективної безпеки, дискусією про документ 26-літньої давності, я вважаю хибним шляхом", розповів Валерій Чалий. 

За його словами, зброя Україні, як і будь-якій іншій державі, завжди потрібна, тому що зброя  це мир: "Якщо ти готовий захищатись і знаєш, що будь-яка агресія проти тебе буде мати наслідком незворотні втрати, тоді ти забезпечуєш мир. Але хто ж нам тоді дозволив би не бути в ізоляції і мати ядерну зброю? Якби ми хотіли бути Північною Кореєю, то можна було б йти таким шляхом. Тиск був величезний і навряд чи вдалося б уникнути такої ситуації". 

"Прийняли те, що змогли прийняти. Я колись розмовляв з людьми, які витиснули з нас таке рішення, і вони сказали: "Ми дуже здивувались, що ви продали свою безпеку". І це почалось при Леоніді Кравчуку, а не Кучмі, бо всі попередні домовленості вже були досягнуті".

Як зауважив експерт, внаслідок підписання Будапештського меморандуму з точки зору безпеки Україна не отримала балансу: "В разі такого роззброєння принаймні поставити питання про систему колективної безпеки треба було. Й будучи вже зараз в США і розмовляючи з тими людьми, які в той час вели ці справи, вони казали мені, що могли розглянути таке питання. І це втрачена можливість".

"Щодо опитування президента про Будапештський меморандум, то воно безглузде, тому що задавати питання простим людям стосовно діючої міжнародної угоди  це ставити під сумнів цю угоду. Це дуже підступний хід, тому що таким чином розбивається дієздатність цього документу. Й сьогодні ми це обговорюємо лише з однієї причини  тому що це було опитування президента. Будапештський меморандум  політичний документ, дуже слабкий міжнародний договір. Але зараз треба концентрувати всі зусилля не на його обговоренні",  наголосив Чалий.

Наостанок голова правління Українського кризового медіа-центру зазначив, що існує багато інтерпретацій поведінки президента у цьому питанні: "Багато експертів говорять, що чим більше обговорень Будапештського меморандуму, тим ближче обговорення питання позаблоковості та нейтралітету. Це відводить нас від питання приєднання до євроатлантичних структур безпеки, які є в Конституції України.  Також говорять, що це зроблено Банковою для того, щоб показати, що ми можемо повернути ядерну зброю назад. Такий невеликий шантаж партнерів і союзників".

Фото:  DW