На Українському радіо стартує проєкт про критичне мислення та медіаграмотність "Все Потребує Доказів"

На Українському радіо стартує проєкт про критичне мислення та медіаграмотність "Все Потребує Доказів"

Відзавтра на Українському радіо розпочинається курс інформаційного виживання з Оленою Востровою та Романом Колядою "Все потребує доказів", який буде виходити в ефір щочетверга о 19:50 та щосуботи о 8:50.

"Все Потребує Доказів" – це короткоформатний, освітньо-розважальний проєкт з 10 епізодів тривалістю до 7 хвилин. Всі вони мають реальних героїв та ґрунтуються на реальних подіях. Проєкт створений у стилі детективу, має елементи розслідування та фактчекінгу, надає алгоритми перевірки інформації, маркери інформаційних маніпуляцій у різних сферах життя. Особлива увага приділяється розвитку навичок виявлення фейків та інформаційних маніпуляцій у приватних месенджерах і соцмережах. 

Головна мета проєкту – сприяти розвитку критичного мислення, надавати концентровану практичну інформацію для формування навичок медіаграмотності, інструменти для самостійної перевірки інформації, а також відстоювати переваги відкритості, прав людини та активної участі у творенні змін.

Олена Вострова, авторка і співведуча: Інколи доводиться чути: "А чого я маю перевірити інформацію? Це абсолютний абсурд! Це справа ЗМІ – перевіряти! Жодним чином звичайні люди не можуть цього робити!" Насправді ж, ні. ЗМІ теж брешуть. І це не абсолютний абсурд, що кожен з нас має навчитися перевіряти інформацію, аби не бути об’єктом маніпуляцій. Це – вміння ХХІ століття, без якого в інформаційному просторі, де ведуться інформаційні війни, нам просто не вижити. Людьми, які не знають, чого хочуть і за що відповідають, дуже легко маніпулювати. Відповідальність за споживання інформації кожен має взяти на себе сам. Аби доносити наші меседжі ефективно, ми працюємо у короткому форматі, динамічно, грайливо – це, майже, як танго". 

Роман Коляда, співведучий: Я щойно (не плануючи цього, так вийшло) влаштував соціальний експеримент. Запостив життєрадісний ранковий пост зі своєю дитячою фоточкою, СХОЖИЙ за формою на ті, що люди пишуть вранці у свій день народження. 

Уявіть собі моє здивування, коли я за годину-дві отримав сотні привітань з днем народження у коментарях та приватних повідомленнях. Навіть від дуже усвідомлених, професійних у роботі з інформацією людей. А тепер уявіть собі масштаб лиха, який може наробити один (!) свідомо технологічно написаний провокативний пост у чиїхось злих руках. Скільки репостів і коментів він отримає, скільком людям замулить свідомість і спотворить свідомий вибір? Все потребує доказів, навіть дата дня народження, я тепер точно знаю :) 

Курс інформаційного виживання з Оленою Востровою і Романом Колядою слухайте на Українському радіо щочетверга о 19:50 та щосуботи о 8:50. 

Ініціатива реалізується у взаємодії з Громадським Простором та Міжнародним фондом "Відродження".