16 листопада "Українське радіо" святкуватиме в ефірі День народження

16 листопада "Українське радіо" святкуватиме в ефірі День народження

96 років тому, 16 листопада 1924 року в Харкові о 19:00 прозвучали слова: "Алло-алло. Говорить Харків-говорить Харків. Усім-усім". Перші слова українського радіо почули 70 радіоаматорів. Дикторів тоді, звичайно, в штаті не було. Тому відкрив передачу технік. В ефірі прочитали газету, після чого пролунали пісні оперних виконавців.

0:00 0:00
10
1x

З нагоди Дня народження частина програм на Першому каналі "Українського радіо" буде присвячена радійній тематиці.

Програма "Сьогодні. Зранку" з 9:10 до 10:00 буде присвячена темі сучасного радіо та інших електронних медіа, як універсальних засобів масової інформації. Гостями студії будуть Ігор Розкладай, заступник директора  і головний експерт з медійного права Центру демократії та верховенства права  та Катерина М’ясникова, виконавча  директорка Незалежної асоціації медіа.

О 13:15  – У програмі "Сьогодні вдень" з Романом Колядою ветеран Українського радіо Анатолій Табаченко розкриватиме тему "Радіо:  як технічний засіб передачі сигналу став важливим ЗМІ".

О 18:20 в ефірі Українського радіо лунатиме програма про роль ЗМІ в сучасному світі. Гості студії секретар Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при Президентові України Вадим Міський та голова ГО "Детектор медіа" та шеф-редакторка інтернет-видання про українські медіа "Детектор медіа" Наталя Лигачова говоритимуть про ступінь  довіри до різних форм засобів масової інформації і до радіо загалом.

Крім того, напередодні Дня радіо та телебачення в нічну студію Українського радіо як гість  завітав Дмитро Хоркін, український диктор, радіожурналіст та медіаменеджер. Є основним дикторським голосом офіційних заходів України. Генеральний продюсер UA: Українське радіо. Дмитро Хоркін розповів про історію започаткування святкування Дня радіо та чому радіо попри наявність сучасних ЗМІ залишається популярним серед споживачів інформації.

На хвилях Радіо "Культура" у рамках спецпроєкту до Дня радіо прозвучить симфонічний оркестр записи різних років Хорової капели Українського радіо. Виконуватимуться твори В.А. Моцарта, М. Скорика, М. Аркаса та інших композиторів.

О 7:15 та 13:10 в програмі "Єврорадіо" ведуча Ольга Літновська познайомить слухачів з колективами радіо Нідерландів.

О 8:10 у програмі "Культура. Live" відбудеться святковий ефір до Дня працівників радіо, телебачення і зв’язку. Гості Володимир Носков, Андрій Куликов, Олександр Пашненко говоритимуть про сучасне радіо в Україні і світі та чому жанр радіомовлення завжди буде в тренді.

О 12:10 у програмі "Театральний клуб з Наталею Грабченко" головна редакторка редакції радіотеатру і літературних передач, режисерка Наталя Коломієць розповідатиме про радіотеатр в історії українського радіо: жанри, форми, секрети втілення.

О 14:10 в ефірі програми "Музична сієста" відбудетьться зустріч з диригентом, народним артистом України Святославом Литвиненком.

О 17:10 – у програмі "Імператив" про День працівників радіо, телебачення та зв'язку говоритимуть дипломат Роман Ващук, дипломат та письменник Дорж Бату.

Ввечері продовжить святкування концертом "Я - віртуоз" та добіркою музики від "Радіо Промінь".  

Крім того, сьогодні на базі Українського радіо, за адресою  Хрещатик, 26 відбудеться офіційне відкриття Київського хабу Академії суспільного мовлення. Київський хаб стане коворкінгом та творчим простором для українських і міжнародних медіапрофесіоналів, а також локацією для проведення тренінгів і навчальних заходів для наших працівників та гостей.

Фото: Українське радіо