"Всенародне опитування" Зеленського: як реагують різні фракції

"Всенародне опитування" Зеленського: як реагують різні фракції

Володимир Зеленський анонсував проведення 25 жовтня всенародного опитування, на якому українцям запропонують дати відповідь на 5 питань, які поступово оголошує президент. З’ясовуємо у ефірі Українського радіо, як до цієї ініціативи ставляться представники різних фракцій.

0:00 0:00
10
1x

Євгенія Кравчук, заступниця голови депутатської фракції партії "Слуга народу" заявляє таке:

"Професійні політики дуже часто собою хочуть замінити те, що думають люди. Я нагадаю, що є стаття 69 Конституції України. Вона визначає, що народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії. Це і є форма безпосередньої демократії. Я впевнена, що, зрештою, Верховна Рада має прийняти відповідний законопроєкт, щоб він став законом, і цю форму можна було проводити силами Центральної виборчої комісії, щоб це було регламентовано. На жаль, ми не встигли це зробити через об’єктивні причини. Ця ідея з’явилася ще на початку вересня, але тут і локдаун, і Верховна Рада трохи по-іншому працює через коронавірус. Я думаю, що ми все таки законодавчо це питання вирішимо". 

Коментує депутатка й процедуру проведення опитування: "Найближчим часом будуть пояснення від тих громадських організацій, які будуть проводити це опитування. Партія і фракція "Слуга народу" не можуть бути об’єктом цього процесу, бо ми є у виборчому процесі, партія бере участь у місцевих виборах, тому, звичайно, щоб не було якихось звинувачень в наш бік, що це використовується для агітації, ні кандидати, ні наші члени в ТВК і ДВК не будуть залучені організаційно в цей процес. Опитування буде здійснюватися на кошти добровільних пожертв. Я впевнена, організатори найближчим часом оприлюднять, звідки на це кошти. Насправді, це не такі аж астрономічні суми, бо, фактично, з речей, на які точно потрібно виділити кошти, – це друк бюлетенів. Те, що я чула: буде 5 мільйонів бюлетенів надруковано. Можливо, вони вже надруковані".

Два запитання, які вже оприлюднив Володимир Зеленський звучать так: "Чи потрібно запровадити довічне ув'язнення за корупцію в особливо великих масштабах?" та "Чи підтримуєш ти створення на Донбасі вільної економічної зони?". 

Євгенія Кравчук розповідає про перше запитання: "Коли мова йде про якісь конкретні закони, які стосуються більш суворого покарання корупціонерів, то дуже часто посилаються на права людини, на рішення ЄСПЛ і так далі. Зокрема, це стосується, наприклад, скасування можливості внесення завдатку при корупційних справах, де великі суми коштів задіяні. Я би проголосувала за такий законопроєкт. Але навіть такий варіант зазвичай закінчується довгими дискусіями про ЄСПЛ і права людини, хоча є такі випадки в практиці, коли на певний період скасовується ця норма. 

Якщо дійсно українці висловляться, що вони "за", я не знаю, чи буде саме в такому варіанті прийматися законопроєкт, бо це навіть не мій профільний комітет, але це піднімає планку при дискусії, і є дуже хорошим аргументом для деяких політиків, які просто при словах "відміна завдатка" або "більш жорсткі норми" відвертаються і говорять про права".

Протилежну думку висловлює Ірина Фріз, членкиня фракції партії "Європейська Солідарність":

"Я буду говорити, що у мене є позиція стосовно того, щоб не втягувати в цю величезну маніпуляцію від шоумена пана Зеленського, який намагається нав’язати суспільству та українському народу, замість роз’яснення, замість конкретних дій і рішень, гру в обговорення питань, які він буде дозовано давати. А потім ці питання в якийсь спосіб будуть задавати представники його партії. Я вважаю, що це не технологія, не інструмент, не соціологія – це маніпуляція, яку запропонував суспільству пан Зеленський. Я проти того, щоб грати в його сценарії, які нічого корисного не дають суспільству. Відповіді на ці питання потрібно вирішувати і врегульовувати в законодавчому полі, а не шляхом опитувань".

В політичній силі "Європейська Солідарність" вважають, що питання президента стосуватимуться амністії, примирення, теми місцевих виборів на Донбасі, двопалатного парламенту, скорочення кількості нардепів і, можливо, мови – статусу та застосування. Поки бачимо, що перше питання не з цього переліку. 

Втім, Ірина Фріз додає: "Я вважаю, що всі ці питання, які будуть формулюватися та видаватися дозовано нагора для обговорення суспільства, замість того, щоб обговорювати питання протидії поширення ковіда в державі і неготовності нашої держави до другої або завершення першої хвилі, яку ми так і не здолали. На мою думку, ці питання будуть чітко вивірені технологами для того, щоб максимально підняти або утримати від тотального падіння рейтинг слуг на цих виборах. Тому це і технологія, і маніпуляція від Зеленського та його партії, в яку не варто втягувати суспільство, тому що є більш нагальні питання і проблеми, які кожен з нас має вирішувати щодня". 

"Я думаю, що на рівні законодавчому врегульовувати цей абсурд немає потреби, це має бути публічне засудження того, що робить президент, в тому числі, нашими міжнародними партнерами", – підсумовує Ірина.

Фото – YouTube-канал Зе!Президент

Останні новини
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Ната Жижченко (ONUKA): "Планувати щось наперед зараз дуже важко. Але плани в нас глобальні!"
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Новини по темі
Між Туском і Качинським нічия ― Желіховський про місцеві вибори у Польщі
Одвічний двобій між Качинським і Туском — Желіховський про місцеві вибори у Польщі
Справедливий баланс для громадян і стислий термін розгляду — депутатки щодо мобілізаційного закону
"Кабмін не знає, звідки брати гроші, щоб профінансувати мобілізаційний резерв" — Фріз
"Хочуть більше культури": що ми знаємо про дозвілля українців під час війни?