Які етичні уроки з подій у Луцьку та Полтаві має винести влада, суспільство та медіа — думка психіатра

 Які етичні уроки з подій у Луцьку та Полтаві має винести влада, суспільство та медіа — думка психіатра

П’яту добу Україна говорить про захоплення заручників у Луцьку та Полтаві, "замінування" столичного метрополітену. Багато з нас зараз перебуває у відчутті хаосу, і це пов’язано з відчуттям втрати контролю, заявив в ефірі Українського радіо психотерапевт та науковий керівник Інституту когнітивного моделювання Спартак Суббота.

0:00 0:00
10
1x

Терористичних актів в Україні стало багато за короткий проміжок часу, тому люди не встигли адаптуватися, каже Суббота, і через це є відчуття хаосу.

Науковець пояснює наявність цілої купи конспірологічних теорій, які з’явилися після подій у Луцьку. "Людям властиво знаходити пояснення навіть там, де його немає. Тому що людський мозок постійно потребує формування повної картини того, що відбувається. Інакше, ми починаємо відчувати тривогу. В чому різниця між тривогою та страхом: страх він завжди предметний, ми завжди знаємо, чого конкретно це стосується. Тривога ж описує невизначений страх, тобто, ми боїмося, але не знаємо, чого конкретно".

фото - Спартак Суббота, Фейсбук

"Цього чоловіка (затриманий Максим Кривош, який називає себе Максим Плохой — ред. ) не можна назвати терористом в класичному розумінні, — говорить психотерапевт, — терористичний акт — це активний акт, який уже був вчинений. Захоплення заручників — це не завжди тероризм. У нього не було глибинних мотивів, він хотів, щоб про нього просто дізналися. Це — дуже специфічний терорист. Він погано готувався, співчував заручникам. Зазвичай, терористи так себе не поводять. Масові вбивці, за типом Андреаса Брейвіка, це людина, яка має певну ідею і її втілює. Тому що мотив самого терористичного акту — навести жах для того, щоб потім втілювати переконання лідерів. Є кілька видів терористичних актів, і мотиви зловмисників відрізняються: у когось вони ідеологічні, у когось — психосоціальні. І далеко не всім потрібна публічність".

Психотерапевт вважає, що президент не мав виконувати вимог терориста: "Це поганий прецедент, він дозволяє іншим людям, які будуть скоювати подібні злочини, посилатися на те, що президент раніше це робив. Друге: скільки йому треба було виконувати ці вимоги. Ось, спочатку він сказав про фільм, президент виконав ці вимоги. Він відпустив, наприклад, одного заручника. Далі він говорить Зеленському виконати ще щось. І тоді на якому етапі президент має відмовити виконувати вимоги? Насправді,в жодному випадку не можна йти на перемовини президенту з терористами. Тому що, по-перше, це — не його зона компетенції, хоча ми розуміємо, що Зеленський це зробив з найкращих міркувань, проявилися його людські якості . По-людські, це правильно, і я його розумію і підтримую. Але, з точки зору стратегії, це — погана історія. Тому що зараз з’явиться рад запитань: чому він цього раніше не робив в ситуації з Донбасом і так далі".

Науковий керівник Інституту когнітивного моделювання припустив, як можуть використати хаос, що утворився в суспільстві в результаті подій цього тижня. "Це може бути вигідно і потенційній новій владі і тій владі, яка зараз у нас є. Але, проблема в тому, що ми не бачимо всієї картини. Ми бачимо лише те, що нам демонструють. Навряд чи управлінці наскільки примітивні, що будуть робити таку постановку, щоб утриматися при владі. Якщо це і постановка, ми не бачимо навіть десятої частини того, що за нею криється".

Також Спартак Суббота прокоментував роль українських медіа під час подій із захопленням заручників: "Журналісти, які намагалися вести переговори з терористом, поводилися неправильно. Тому що журналісти — однозначно компетентні люди в галузі ведення комунікацій, але не фахівці в галузі ведення переговорів. Хто би з них узяв на себе відповідальність, якби у терориста була негативна реакція на ці переговори, і в результаті хтось би загинув. Журналісти би не взяли на себе відповідальність, усе б було скинуте на СБУ та МВС. Тому, я вважаю, що, якщо в нас є служби, які мають займатися звільненням заручників, нехай вони цим займаються".

Хоч суспільство не дуже довіряє вітчизняним правоохоронним органам, знає Спартак Суббота, багато терористичних актів попереджається, "і те, що ми цього не бачимо, не означає, що цього в Україні немає". Саме зараз, вважає психотерапевт, спецслужби ще більше акумулювалися, і в країні буде безпечно.

В Українському суспільстві нині зараз високий показник тривожного та депресивного розладу, через ситуацію з коронавірусом, зокрема, говорить психотерапевт. "Люди позбавлені доступу до тих благ, якими користувалися раніше. Тому вони зараз дуже втомилися, вони схильні до імпульсивних дій. Коли людина знаходиться у стані тривоги, то вона може приймати не зважені рішення". Він радить людям шукати побільше хорошої інформації: "Нам властиво фокусуватися безпосередньо на негативній інформації, але є й хороша. І її достатньо багато".

Фото: МВС