Коли з ОРДЛО звільняють 77 полонених, ще 200 залишається в заручниках – Колесник про обмін "всіх на всіх"

Коли з ОРДЛО звільняють 77 полонених, ще 200 залишається в заручниках – Колесник про обмін "всіх на всіх"

На Банковій відбулася нарада з представниками Червоного Хреста, в рамках якої запропоновано створити тимчасову слідчу комісію з питань розслідування подій, які відбувалися під час Іловайської та Дебальцевської операцій. Скільки насправді військовополонених та зниклих безвісти перебуває на території ОРДЛО та як має діяти Україна, аби заявлений обмін «всіх на всіх» дійсно відповідав реальності Українському радіо координатор робочої групи з питань зниклих безвісти на Донбасі військових та цивільних заручників Микола Колесник.

Чи дійсно формула обміну "всіх на всіх" відповідає дійсності?

Болюча тема – це те, що не кажуть для загалу. Коли в Нормандії прозвучало "обмін всіх на всіх", у більшості українців це викликало оптимізм. Але потім був додаток "всіх підтверджених на всіх підтверджених", і це 77 на 77, як було озвучено у ЗМІ. Це 53 з ДНР та 24 з так званої ЛНР. І це не всі, оскільки, за даними, є більш ніж 250 військовополонених та цивільних заручників .

Чому так важко встановити точну кількість та чому всіх не включають до списків?

Цьому є лише одне пояснення: на цьому завжди спекулювала та сторона, це були їхні забаганки: ми даємо вам підтверджених і працюємо з цими. На жаль остання зустріч не відбулася в повному форматі, але присутність Червоного Хреста, на місії були представники Швейцарії, Італії, Лівану справила потужне представництво. В Нормандському форматі президент Зеленський оголосив, що до тієї сторони, де утримуються наші заручники, буде допущена місія. До цього це було вибірково і несистемно, а місія Червоного Хреста повинна розкрити двері та знайти всіх наших полонених, подивитися, в яких умовах вони утримуються, підтвердити, що ці люди там є, аби обмін «всіх на всіх» дійсно був таким.

В ОРДЛО, за різними даними, точно є 250 наших полонених і коли звільняється 77, майже двісті осіб залишаються там. Коли рідні і близькі чекають, чи потрапить твій родич у список, чи ні – це катування очікуванням.

Як повинна реагувати Україна на неповні списки?

Більшість з 250 – це наші військовополонені і заручники, які звинувачуються або засуджені за шпигунство на користь України. Оскільки в нас формально немає війни, всі ці злочини – це викрадення людини, виконуючої службові обов’язки або свій громадський обов’язок. Хочу наголосити, що коли в Гаазі до відома було поставлено Міжнародний трибунал від Генеральної прокуратури та відділу з військових злочинів, то був адвокат Гельсінської спілки з метою доведення злочинів і його підтримав генеральний прокурор. На попередніх зустріч юристи на громадських засадах показували, як відслідкували бойовика-росіянина, кадрового військового або найманця від того часу, як він розстрілював наших полонених під час Дебальцевого  до його висадки в Сирії. Але це повинні робити не адвокати Гельсінської спілки, а держава, яка має доводити їхні злочини.

Як з іншими категоріями людей, які незаконно утримуються в ОРДЛО?

Найбільш болюча категорія – це зниклі безвісти та полонені без встановленого місця знаходження. Йдеться про ситуації, коли ми бачимо на фото і відео, що військовий знаходиться в полоні або росіян, або терористів, декілька разів телефонує додому, а потім зникає. І немає як його шукати, про що говорили і представники Червоного хреста. А повинна бути гуманітарна місія, яка б створила реєстр безвісти зниклих, адже є різні цифри. В нас ще ніхто не зводив однієї цифри безвісти зниклих. Дає надію те, пару місяців тому українськими спецслужбами був завербований працівник прокуратури ДНР, і він ще пів року працював, як наш агент. І коли він вийшов, то розповів, що на гауптвахті там і там утримуються люди, яких немає в жодних списках.           

Нарада на Банковій. Фото Укрінформ