Повноваження президента, Кабміну та Верховної Ради: у чому різниця – пояснює аналітикиня VoxCheck

Повноваження президента, Кабміну та Верховної Ради: у чому різниця – пояснює аналітикиня VoxCheck

Цього тижня минуло пів року з моменту інавгурації Президента України Володимир Зеленського. Тому в ефірах телеканалів та радіостанцій лунало чимало критики на його адресу щодо того, що тарифи не знижені, дороги не будуються, прийняли черговий бюджет бідності, а українські землі планують розпродати іноземцям. Чи справді усе вищеперераховане – у повноваженнях Президента і як насправді розподіляються повноваження Президента, парламенту і Кабміну, в ефірі Українського радіо розповіла Світлана Сліпченко, аналітикиня проєкту VoxCheck.

0:00 0:00
10
1x

Чому нам потрібно знати про розподіл повноважень між президентом, урядом та парламентом?

– Рівень довіри українців до державних інституцій є досить низьким, і частково це обумовлено саме тим, що органи влади, на думку українців, не виконують своїх обов’язків або зловживають повноваженнями. Через те, що українці не розуміють різниці між повноваженнями президента, парламенту, місцевого самоврядування, вони не знають, до кого звертатися з того чи іншого питання. Наприклад, зниження тарифів, цін чомусь вимагають від президента, хоча цими питаннями займаються уряд і Нацбанк. Або ж критикують уряд за низьку якість комунальних послуг, хоча це відповідальність місцевих рад.

Тоді давайте розглянемо кожний орган окремо. Президент – за що він реально відповідає?

– Перелік повноважень Президента визначений Конституцією України. Найголовніше: Президент представляє державу у міжнародних відносинах, здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, веде переговори, укладає міжнародні договори. До того ж, Президент є Верховним Головнокомандувачем.

Багато обговорюють призначення, які здійснює Президент. Він може внести за пропозицією депутатських фракцій до Верховної Ради подання про призначення прем’єр-міністра, але це призначення, знову ж таки, розглядатиметься Верховною Радою. Також він вносить до парламенту подання про призначення міністра оборони, міністра закордонних справ, призначає і звільняє Генпрокурора за згодою Верховної Ради, призначає і звільняє половину складу ради Нацбанку України, а також вносить до Верховної Ради подання про призначення голови СБУ.

Ще президент є очільником Ради національної безпеки та оборони. Також Президент підписує закони, а ще він може накласти на них вето з поверненням на повторний розгляд до Верховної Ради.

Президент не відповідає за тарифи – це компетенція уряду. Розслідуваннями злочинів топ-корупціонерів займається Національне антикорупційне бюро, і очільник держави не може втручатися в його роботу. Стабільність гривні, банківської системи, ціни – це компетенція Нацбанку. Зарплати бюджетників визначає Кабмін, а не Президент.

Що ж входить до повноважень Верховної Ради?

– Верховна Рада, парламент – це законодавчий орган влади. Тому очевидно, що найпершим його обов’язком є прийняття законів. До того ж парламент може вносити зміни до Конституції, призначати всеукраїнський референдум, затверджувати держбюджет, вносити до нього зміни та контролювати його виконання.

Саме парламент визначає засади внутрішньої та зовнішньої політики, а відповідно до останніх змін у Конституції – ще й реалізує зовнішньополітичний курс держави на набуття членства у ЄС та НАТО.

Ще Рада затверджує загальнодержавні програми економічного, соціального розвитку. За поданням президента Рада призначає прем’єра, міністра оборони, міністра закордонних справ, голову СБУ, голову Нацбанку та членів ЦВК. За поданням прем’єр-міністра Рада призначає інших членів Кабінету Міністрів України, голову Антимонопольного комітету, голову Фонду державного майна.

Також Рада займається призначенням та звільненням половини складу ради Національного банку. До того ж, парламент має право здійснювати контроль за діяльністю Кабміну і призначає чергові та позачергові вибори до органів місцевого самоврядування.

Які ж у такому разі компетенції уряду?

– Кабмін, уряд – це виконавча гілка влади. Відповідно, до його повноважень належать здійснення внутрішньої та зовнішньої політики. Кабмін зокрема забезпечує фінансову, інвестиційну, податкову та багато інших політик. До компетенції Кабміну відноситься розробка законопроєкту про державний бюджет, забезпечення його виконання, і Кабмін має звітувати перед Верховною Радою про виконання цього бюджету.

До повноважень Кабміну також можна віднести дії щодо забезпечення обороноздатности, національної безпеки, громадського порядку, боротьби зі злочинністю тощо. Варто також не забувати, що у кожного міністерства є свої повноваження, про які детальніше кожен може прочитати на сайті відповідного міністерства.

А ще є місцеві ради. За що вони відповідають?

– Після того, як у нас 2015 року розпочалася реформа децентралізації, місцеве самоврядування отримало більше повноважень і, відповідно, більше коштів на виконання делегованих їм функцій.

Місцеві держадміністрації на відповідній території забезпечують виконання Конституції та законів, правопорядок, виконання державних регіональних програм соціально-економічного розвитку, підготовка та виконання відповідних регіональних бюджетів – усе це також визначено у Конституції.

Слухай розмову повністю в ефірі Українського радіо!

Фото: zbruc  

Останні новини
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та  хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Новини по темі
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США
"Вікно можливостей" для окупантів закривається — Грабський про битву за Часів Яр