"Неслухняні тіла" радянської доби демонструють на виставці в Кмитівському музеї

"Неслухняні тіла" радянської доби демонструють на виставці в Кмитівському музеї

Вже вп’яте Кмитівський музей образотворчого мистецтва імені Йосипа Буханчука запрошує всіх до своїх музейних залів на чергову виставку. Виставки проходять в рамках програми "Жести ставлення", яка відбувається за фінансової підтримки Українського культурного фонду та музею.

Кмитівський музей образотворчого мистецтва імені Йосипа Буханчука представляє виставку, на якій митці різних поколінь досліджують і зображують тіла за допомогою сучасних медіа. Окрім візуальної складової, на виставці будуть музика, поезія та сучасний танець. Куратор виставки "Неслухняні тіла" Микита Кадан стверджує:

"Це виставка, яка присвячена радянському та пострадянському розумінню тіла та тілесності. В колекції досить мало робіт з оголеними тілами, але там є багато образів тіла у праці, тіла спортивного, різних форм нормалізованого і дисциплінованого радянського тіла". 

Разом з роботами Кмитівської колекції показують і сучасні полотна. На виставці "Неслухняні тіла" простежується шлях від радянських "дисциплінованих" тіл до робіт часів перебудови початку 90-х.

"Роботи художників 90-х, які використовували тілесність як інструмент переходу кордонів, як інструмент для створення шокових ефектів. Ми запрошуємо художниць та художників 2010-х років, які використовують оптику у своїй діяльності, які розуміють умовність чоловічого та жіночого, умовність гендерного конструювання і переходять кордони дисциплінарного, унормованого, тілесного, але не роблять перехід заради переходу, переходячи до нового, більш рівноправного статусу", — говорить Микита Кадан.

У проєкті представлені твори радянського художника-класика Олександра Герасимова, з буремних 90-х прийшли художники Олександр Гнилицький, Максим Мамсіков, Наталя Філоненко, та багато молодих сучасних митців. Серед них — Даниїл Гальський, Креольський центр та багато інших.

Музей розташовано в селі Кмитів Коростишівського району Житомирської області.

Фото: prostir. museum