Що буде з "Українським домом"— пояснює нова директорка

Що буде з "Українським домом"— пояснює нова директорка

Національний центр "Український дім" має нову концепцію свого розвитку. Команда працює над тим, щоб він став відкритим міждисциплінарним простором взаємодії, діалогу та продуктивної співпраці мистецьких, гуманітарних, соціальних, технічних та інноваційних галузей. Про це в ефірі Українського радіо розповіла директорка Українського дому Ольга Вієру.

0:00 0:00
10
1x

Ольга Вієру зазначила, що зараз основне завдання Українського дому — продемонструвати свою діяльність та свої можливості. 

"Якщо в такі заклади вкладати помірні кошти, то вони можуть слугувати суспільству і приносити користь, а не просто бути будівлею. Зараз Український дім є в абсурдній ситуації, бо цю величну будівлю в центрі Києва утримує колектив, більше нічого корисного не відбувається. Зараз ми формуємо власну діяльність, яку ми почнемо з наступного року, готуємо перші виставки. Ми не маємо фінансування, нам допомагають партнери", — сказала Ольга Вієру. 

За її словами, Український дім  — це будівля, яка прийнятна і для конференцій, і для різних заходів освітнього характеру, які можна поєдувати. 

Ольга Вієру розповіла про основні функції оновленого Українського дому: 

  • Презентаційна та освітня: презентація нових національних продуктів та інновацій, реалізація освітніх програм.
  •  
  • Діалогова та комунікаційна: ініціювання та модерування міждисциплінарних діалогів; побудова культури діалогу. 
  •  
  • Координаційна: ініціювання та реалізація програм на міському, міжрегіональному та всеукраїнському рівнях; організація обміну досвідом та проєктами.
  •  

Ольга Вієру розповіла про те, з чого почнуть оновлення Українського дому. "Підвальна частина підтікає. Будівля стала заручником часу. Нам виділили кошти. Найперше, що ми починаємо, — це ремонт підпірної стінки з вулиці Трьохсвятительської, далі —  гідроізоляція".

Вона додала, що зараз є план поетапної реконструкції всього Українського дому. "Він передбачає облаштування зручностей, які відповідають сьогоденню. Ми вважаємо, що коли почнемо із цих ремонтних робіт, то і наступні етапи рухатимуться швидше. Ми в цьому році навіть прийняли бюджетні кошти, тому зараз швидко починаємо роботи", — уточнила вона. 

Директорка центру також зізналась, що Український зал має розкішні підвали, куди можна навіть проводити екскурсії, там можна знімати кіно.

"Ми хотіли зробити конкурс ідей стосовно енергозберігаючих технологій Українського дому, щоб трохи здешевити його утримання і привели інженерів на екскурсію. Науковці побачили одне приміщення, яке вже не функціональне, з величезними трубами і сказали: "А ви не хочете тут робити квести"? Там є питання безпеки, але над цим теж треба думати", — зазначила вона. 

За її словами, для нормального функціонування Українського дому потрібно втричі більше працівників. 

Наостанок нова директорка Українського дому наголосила, що вони налаштовані на широке партнерство: "Ми хочемо відкрити Український дім для можливостей. Ми шукаємо партнерів, які мають цікаві ідеї. Ми можемо втілити їх разом".

П’ятиповерхову будівлю Українського дому на Європейській площі було споруджено у 1982 році та оздоблено горельєфами, вітражами і гобеленами. Приміщення спершу призначалося для розміщення музею Леніна. Експозицію музею діяла до 1993 року. Потім було створено центр "Український дім".

фото - facebook.com/ukrdim