Етнологиня Оксана Косміна пояснила, чому закликає українців не носити автентичний одяг

Етнологиня Оксана Косміна пояснила, чому закликає українців не носити автентичний одяг

Етнологиня, наукова співробітниця Інституту народознавства НАН України Оксана Косміна в ефірі Радіо Культура пояснила, чому в соціальних мережах поширює меседжі #янеріжуавтентики та #яненошуавтентики з закликом не носити автентичні речі.

Етнологиня пояснила, чому закликає не носити автентичний одяг.

"Автентика — це вироби, які створені щонайменше 50 років тому. Мої меседжі спрямовані на те, щоб люди усвідомили, що цього робити не варто. Давній текстиль має ваду бути дуже крихким, нестабільним, і навіть від довгого висіння на "плечиках" у шафі протирається і рветься. Тому, як на мене, це виглядає трохи по-варварськи", — сказала Оксана Косміна.

Оксана Косміна наголосила, що варто обирати альтернативні варіанти.

"Якщо ми так любимо нашу культуру, якщо хочемо одягнути етнічне, то є й інші способи це зробити. Можна відшити самому, замовити комусь або зробити інші імітаційні прийоми вишивки. Можна використати машинну вишивку, і у цьому нічого поганого немає, якщо витримані кольори, стиль, регіон тощо", — зазначила вона.

Етнологиня зауважила, що також потрібно доглядати й за іншими предметами побуту.

"Автентична стара річ теж потребує догляду, і якщо ми не будемо за нею доглядати і покладемо в якесь вологе місце, то вона зіпріє, зітліє і просто зіпсується. Якщо щось декоровано вовною і ви недогледите, міль пролетить, і все це поїсть. Подумайте, чи варто це купувати, якщо ви не знаєте, як доглядати за цими речами", — додала Косміна.

Читайте також — Дизайнер Христина Патик: багатошаровість, яка є трендовою, співзвучна з етнікою

Оксана Косміна також зазначила, що часто колекціонери пропонують зробити фотосесії на фоні музеїв у автентичному одязі зі свої приватних колекцій, а це призводить до того, що одяг зношується і руйнується.

"Є багато випадків, коли новоспечені колекціонери у погоні за модою та бажанням бути, як всі, накупили собі автентики, поклали, а воно зіпсувалося, і потім викидається. Часто люди, які мають приватні колекції автентики, влаштовують дефіле, пропонують фотосесії. І таким чином, одяг зношується і руйнується", — пояснила вона.

Етнологиня порадила: якщо у вас збереглася автентична вишиванка, то краще зробити копію виробу і носити саме її. Оригінальну річ варто зберігати та відповідно за нею доглядати. 

Фото — facebook.com