"Бюджет-2020 не є бюджетом прискореного економічного зростання" — Савченко

"Бюджет-2020 не є бюджетом прискореного економічного зростання" — Савченко

Кабмін представив у Верховній Раді проєкт бюджету-2020. Ректор Міжнародного інституту бізнесу, колишній заступник міністра фінансів, доктор економічних наук Олександр Савченко в ефірі Українського радіо прокоментував, якими є переваги та недоліки бюджету на наступний рік.

"Бюджет-2020 — це майже калька з бюджетів минулого та позаминулого років. Це не є бюджетом прискореного економічного зростання. Це бюджет країни, яка не має власної економічної політики, гуманітарної та структурної політики, а цілком залежить від умов зовнішньої торгівлі", — зазначив Олександр Савченко.

"Я чекаю від уряду реальної економічної програми, яка доведе, що 40% зростання — це можливо. А вже потім потрібно цю програму оцифровувати, і цим має займатися Міністерство фінансів", — додав експерт.

Олександр Савченко переконаний, що державні видатки треба не нарощувати, а скорочувати.

"Зростання не може бути з "роздутим" бюджетом. Треба усвідомлювати, що ці гроші ми віддаємо, як правило, чиновникам. Для реформ треба навпаки щоб грошей у чиновників було менше, а в українців та українського бізнесу більше. У цьому суть реформ. Якщо я не побачу реального скорочення витрат на утримання чиновників, на утримання непотрібних там структур, то ніяких реформ не буде", — сказав він.

На цю тему — Бюджет-2020 працює проти тих обіцянок, які давала нова влада — Невмержицький

Зазначимо, Кабінет міністрів представив у Верховній Раді проєкт бюджету-2020. Документ надійшов до Верховної Ради 15 вересня і його повинні схвалити до 1 грудня. У проєкті доходи передбачені в сумі 1079,5 млрд. гривень, витрати — 1170,0 млрд. гривень. Інфляція прогнозується на рівні 6%, курс долара — 28,2 гривень. Мінімальна зарплата складе 4723 гривень, а мінімальна пенсія підвищиться на 8% — з 1638 до 1769 гривень.

Фото: НБУ