Що робити з опалим листям — пояснює еколог

Що робити з опалим листям — пояснює еколог

Що робити з традиційним для осені опалим листям, як його позбутися, при цьому не нашкодити собі і природі — в ефірі Радіо Культура розповів голова громадської організації "Українська природоохоронна група" Олексій Василюк.

Олексій Василюк наголошує, що опале листя у жодному разі не можна спалювати. Позбутися опалого листя можна з користю для природи і для себе.

"Я живу у приватному будинку. І у мене є прекрасний матеріал для того, щоб я мав поновлення ґрунту на своїй ділянці. Є компостна купа, яка через рік чи два стає родючим шаром грунту, який я підсипаю на тій самій ділянці. Ґрунт не можна виготовити на фабриці якимось штучним чином, можна тільки допомогти мікроорганізмам створити його, давши рослинний матеріал для цього", — каже він.

Олексій Василюк пояснює, що спалювання опалого листя виснажує ґрунт. Це значить, що з кожним роком ґрунт ставатиме все менш родючим, а отже, і зменшуватиметься врожай.

"Підіть у будь-який ліс. Хіба там лежать метрові залежні торішньої сировини? Нічого подібного. Вона прекрасно до весни перегниває. Щось залишиться, це природно. Це те, що допомагає зберігати ґрунт родючим і вологим. Вам же треба, щоб ваші дерева росли здоровими з належним запасом органічних речовин. То дайте їм самим собі щороку залишати цей запас. Це вигадано рослинами мільйони років тому, і досі нічого кращого ніхто не винайшов", — пояснює він.

Голова "Української природоохоронної групи" зауважує, що люди сприймають опале листя як сміття, коли спалюють його. "Більше того, хто спалює бадилля на городі, дуже часто його обробляє пестицидами, рятуючи рослини від шкідників, потім це все спалюємо. Це все з димом ми благополучно вдихаємо", — розповідає еколог.

У боротьбі з паліями Олексій Василюк рекомендує звертатися до поліції.

"Як правило, поліція виїжджає і зупиняє порушення. Розмова з поліцією на людей діє. Все більше людей перестають це робити. Все ж таки в людей у пам'яті залишається, що це неправильно. Я думаю, настане день, коли нам не буде сенсу говорити на цю тему," — сподівається він.

фото - pixabay.com