Звільнення Кличка та закон про столицю: політолог розповів про три сценарії подальших дій депутатів

Звільнення Кличка та закон про столицю: політолог розповів про три сценарії подальших дій депутатів

Депутати Верховної Ради мають змінити закон про столицю, обговоривши його попередньо з киянами, аби саме вони обирали керівника свого міста. Про це в ефірі Радіо Промінь заявив політолог Олександр Солонтай, прокоментувавши рішення Кабміну про звільнення Віталія Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації.

"Кличко залишається міським головою", — зазначив Олександр Солонтай.

Політолог зауважив, що на нас чекає або правильна, або неправильна робота депутатів Верховної Ради.

"Три скликання підряд депутати балотувалися у Верховну Раду і казали, що "ми виправимо цю проблему, ми бачили, яким чином сталося запровадження президентського правління у місті Києві, але ми поправимо цю проблему". Приходили у Верховну Раду і не правили цієї проблеми. І тепер ми маємо те, що маємо", — сказав він.

Солонтай додав, що "вчетверте ми маємо те, що голова КМДА — це не та особа, яку кияни обрали на виборах міського голови. Таке було за Турчинова, за Януковича, за Кучми і тепер може повторитися за Зеленського".

Політолог вважає, що є різні сценарії розвитку подальших дій нардепів.

"Є сценарій, за яким це повториться, але депутати Верховної Ради все одно виправлять цю проблему. Є сценарій, за яким це повториться, але депутати Верховної Ради не виправлять цю проблему. Є сценарій, за яким депутати Верховної Ради, яких нещодавно вибрали українці, будуть кращими у цьому питанні, ніж інші народні депутати минулих скликань і бачачи, яким чином відбуваються раунди боїв між Офісом президента, Зеленським, Богданом та командою Кличка, все-таки вирішать так — брейк-раунд: тут головне питання не Зеленський і не Кличко, а головне питання — кияни. А киянам давно потрібно повернути самоврядування, і тому ми змінюємо закон про столицю, щоб кияни мали стільки прав на самоврядування, як мають мешканці будь-якого міста", — зауважив він.  

Читайте також: Новий закон про столицю практично готовий – "Слуга народу"

Солонтай звернув увагу, що у Верховній Раді попереднього скликання були зареєстровані кілька законопроектів про столицю, в тому числі, які пройшли широке обговорення.

"Тобто насправді це не з чистого листка потрібно почати. Є законопроект, який пройшов досить детальне обговореня і серед депутатського корпусу київської громади, і серед депутатів — вихідців з міста Києва в минулому скликанні, і серед експертів. Тому, в принципі, можна спокійно взяти його за основу, обговорити місяць з киянами. І через місяць на основі нового законодавства оголосити нові місцеві вибори і зняти всю політичну дискусію", — пояснює політолог.

Він наголошує, що кияни мають визначати, хто буде керувати Києвом.

"Для того, щоб кияни визначали це по новому законодавству, його треба спочатку схвалити. Щоб це нове законодавство не було відірвано від киян, його з киянами треба обговорити, і на це все можна вкластися у декілька місяців і встигнути до кінця року", — додав він.

Зазначимо, Кабінет міністрів 4 вересня погодив звільнення Кличка з посади голови Київської міської державної адміністрації. Тепер ухвалу Кабміну подадуть президенту, який має затвердити остаточне рішення.

Віталія Кличка обрали на позачергових виборах у 2014. Від 5 червня того ж року він обіймає посаду Київського міського голови, а з 25 червня — голови Київської міської адміністрації.

На фото — Віталій Кличко, facebook.com