Дар’я Марусик про Ukrainian Fashion Week: українська мода має свою ДНК

Дар’я Марусик про Ukrainian Fashion Week: українська мода має свою ДНК

З 31 серпня по 4 вересня в Києві відбувається тиждень моди Ukrainian Fashion Week SS20. Голова відділу комунікацій Ukrainian Fashion Week Дар’я Марусик в ефірі Радіо Промінь розповіла про цю модну подію та про те, як розвивається модна індустрія в Україні.

Український тиждень моди називають найбільшою фешн-подією у Східній Європі. Це свідчить про те, що українська мода вже сформована? Вона має своє обличчя?

— Це перший тиждень моди на теренах Східної Європи, який був започаткований у 1997 році. Українська мода сформована, вона має свою ДНК. Ми дуже впізнавані у світі. По-перше, наші етнічні моменти, наш український колорит, який вдало інтегрований у сучасну моду, є, дійсно, впізнаваний.

Звичайно, не всі наші дизайнери роблять вишиванки, але вони використовують українські народні техніки, і дуже гарно імплементують це у сучасний дизайн, сучасні тренди, і це виглядає дуже класно, модерно. І цей український ДНК вони несуть через всі свої колекції, через всі свої покази, через модний прохід до світового ринку.

Але при цьому ви кажете, що українська мода досить молода.

— З комерційної точки зору ми ще досить молоді, тому що ми не експортуємо стільки речей, наприклад, як американські, італійські бренди. Нам є куди йти й рости.

На цю тему: Головна тенденція — повільна мода. У Києві стартує Ukrainian Fashion Week

А українській моді потрібно рости, ставати глобалізованою?

— Це залежить від того, які цілі ставлять дизайнери, як вони хочуть розвиватися. Зараз я бачу тенденцію, що дизайнери хочуть йти на міжнародний ринок, оскільки там сильніша економіка і більше грошей для розвитку брендів вже в Україні.

Українські дизайнери не є дешеві. Це якісні речі, унікальні, з душею. У нас немає масового виробництва, і тому кожна річ унікальна і несе свою айдентику.

В Україні є дуже багато молодих, талановитих та перспективних дизайнерів. Але часто це нові зірки, які швидко спалахують, а потім щезають. Чи це лише так здається?

— Окрім свідомої моди та показів щосезону, є підтримка молодих дизайнерів. З приводу того, що вони з’являються і згасають, це природна річ. Буває, що люди втрачають запал, натхнення, або знаходять себе в іншій сфері. Дуже часто молоді дизайнери працюють з досить відомими дизайнерами.

У нас є конкурс молодих дизайнерів "Погляд у майбутнє". Це національний конкурс, який цього року проходить удвадцяте. Також удруге ми провели міжнародний конкурс молодих дизайнерів. Цього сезону ми зібрали 11 країн з Східної та Центральної Європи, з Україною включно.

На Ukrainian Fashion Week продають речі українських дизайнерів чи ні?

— Ці речі, які показують зараз, можна буде придбати весною, оскільки це майбутня колекція. Речі цього сезону можна придбати безпосередньо у дизайнерів. У нас є шоурум, де окремі дизайнери представили свої колекції.

Зазначимо, Ukrainian Fashion Week — це не лише дефіле дизайнерських колекцій, а й низка різноманітних заходів та велика позаподіумна програма. У цьому сезоні Ukrainian Fashion Week представить 45 модних шоу, 5 спеціальних проектів, навчальні лекції для інсайдерів і серію обговорень у форматі public talk. 

Фото — fashionweek.ua