В'язниця й переслідування за жовто-блакитний прапор: правозахисники розповіли про реалії в окупованому Криму

В'язниця й переслідування за жовто-блакитний прапор: правозахисники розповіли про реалії в окупованому Криму

Про український прапор і українську символіку на окупованих територіях говорили в ефірі Радіо Культура з очільницею Кримської правозахисної групи Ольгою Скрипник та представником Кримської правозахисної групи Володимиром Чекригіним.

Про те, наскільки сьогодні безпечно чи небезпечно публічно демонструвати український прапор чи кольори українського прапора на території окупованого Криму, Ольга Скрипник каже таке:

"В цілому є ризики взагалі з проявом української ідентичності. Що стосується прапору і безпосередньо українських кольорів, то дуже часто це можуть використовувати для переслідування. Таке відбувається в рамках адміністративних справ".

За словами провозахисниці, дуже часто людей заарештовують за статтями, наприклад, про несанкціонований мітинг. Тобто порушення російського законодавства  проведення мітингів, маршів, протестів і так далі.

"Або може бути навіть кримінальне переслідування. І тут є різні варіанти. Інколи, якщо, наприклад, такі кольори з'явилися на спорудах або якихось стінах, то тоді можуть використати статтю кримінальну “вандалізм”. І це загрожує навіть позбавленням волі. І таки випадок був цього року, коли Максим із Сімферополя на знак протесту облив фарбою споруду, памятник так званим зеленим чоловічкам, і декілька місяців провів у СІЗО",  наголосила Скрипник.

"А можуть взагалі сфабрикувати крімінальну справу для того, щоб позбутися українського активіста, який намагається публічно вивісити прапор або проявити якось інакше свою українську ідентичність. Як це було, наприклад, з Володимиром Балухом"”,  додала вона.

Нагадаємо, Володимир Балух — один з найвідоміших політичних в'язнів. Він був українським фермером, який після початку Майдану в Києві, вивісив український прапор на даху свого дому. Після того, як почалася окупація Криму, він все одно залишив прапор на місці й через це почалися переслідування. Спочатку приходили з обшуками, а потім завели проти нього три сфабриковані кримінальні справи. Зараз Балух знаходиться за ґратами в російській колонії.

"В цілому таких людей, якщо говорити і про адміністративне, і про кримінальне, десятки – починаючи з 2014-го року. І це лише ті люди, про яких ми знаємо і яких змогли знайти. Скільки їх насправді — я боюся, ми навіть не знаємо всієї цифри", — вважає Ольга Скрипник.

Володимир Чекригін вважає, що в Криму небезпечні взагалі будь-які прояви української ідентичності.

"Якщо б це було безпечно, то ми і сьогодні, і завтра побачили б декілька масштабних автопробігів з українськими прапорами, але нічого цього ми не побачимо. Максимум, що ми можемо сьогодні побачити — це написи, які робляться вночі у вигляді прапору, у вигляді антиросійських написів, антипутінських написів",  зазначив він.

За його словами, у Севастополі після окупації дуже багато проросійських активістів фактично полють на українських активістів.

"Це було б логічно, якби їх переслідували в українські часи і в них накопичилася якось агресія, але цього взагалі не було", — додав він.

За словами Чекригіна, проросійські активісти почали відчувати свою безкарність і створили групу на Севастопольському форумі, яка називається "Палим бандерлогов в нашем городе".

"Там відверті виклики до розправи над українськими активістами, збирається інформація  там 150 сторінок. Там є фото українських активістів, адреси, інформація про родини, де вони мешкають, яким шляхом вони ведуть своїх дітей до садку. І пропонується їх знайти і з ними розправитися", — розповів юрист.

Володимир Балух — один з тих, хто опинився у в'язниці через український прапор в окупованому Криму. Фото Facebook

Останні новини
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
"Це дійсно історичний крок". Василь Шевченко про проєкт будівництва євроколії з Ужгорода
Суспільне стартувало не "з нуля", а з величезного "мінусу" — Розкладай
Суспільне стартувало не "з нуля", а з величезного "мінусу" — Розкладай
"Вакцинуйте своїх тварин раз на рік". Поради експерта — як вберегтися від сказу
"Вакцинуйте своїх тварин раз на рік". Поради експерта — як вберегтися від сказу
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Probass ∆ Hardi: "Українська музика має бути впізнаваною у світі"
Новини по темі
Без фото і рукостискань. Гутцайт про поводження українських олімпійців з російськими
"Її зачитували до дір". Історикиня Абдулаєва про першу кримськотатарську газету "Терджиман"
Ірина Цілик про свій фільм "Я і Фелікс", що будує містки між поколіннями
Релігійна свобода закінчується там, де починається "русскій мір" — Єленський
Фізикогеограф Роман Спиця: Відновлення Каховського водосховища в початковому стані — не найкращий варіант