Ющенко, Янукович і "Межигір’я": хто кому дав хабар і чи дав — коментує представник ГПУ

Ющенко, Янукович і "Межигір’я": хто кому дав хабар і чи дав  — коментує представник ГПУ

Начальник 2-го слідчого відділу управління спецрозслідувань ГПУ Андрій Радіонов в ефірі Українського радіо прокоментував, як держава втратила понад півмільярда гривень, хто допоміг Віктору Януковичу отримати його у приватну власність і яка роль у цьому процесі належить Віктору Ющенку.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:
    • Любомир Ференс

— Зважаючи на те, як земля "Межигір’я" виводилась, ми можемо говорити про певне організоване злочинне угрупування?

— Складний процес, багатоепізодний. З початку 90-х сама резиденція "Межигір’я" мала статус державної резиденції. Їх було декілька, і вони були закріплені спеціальними нормативними актами. За часів Кучми було створено Державне управління справами, якому і було передано більшість цих об’єктів. Просто так вивести його з володіння держави було неможливо. Спочатку отримувалось нерухоме майно, і вже потім було заволодіння землею.

— Коли ми говоримо про задіяних людей, скільки є підозрюваних? Генеральна прокуратура озвучила тільки одне прізвище — Віктора Ющенка, тому що на той час він був президентом і багато речей робилося за його відома і підписом.

— Чому президент Ющенко? Тому що йому і тільки йому за законом напряму підпорядковувалось Державне управління справами і ним розглядались документи, від яких залежала подальша передача резиденції. Наразі повідомлено про підозру 8 особам. Є навіть ті, щодо яких вступили вироки у законну силу. Починаючи від посадовців, зокрема, двох президентів та прем’єр-міністра, і до нотаріусів. Наша тактика (розслідування - ред.) — зверху-вниз.

— У 2007 році Віктор Ющенко хотів дострокових виборів, і саме цього року "Межигір’я" було передане Віктору Януковичу, як згодом буде доводити слідство. ЗМІ припускають, що, передавши "Межигір’я", Ющенко дав хабар Януковичу, який тоді був прем’єр-міністром, аби домовитися про дострокові вибори. Слідство також поділяє цю думку?

— Наразі повідомлення про підозру здійснено за статтею 191, тобто заволодіння. Це теж злочин з ознаками корупції, але це не є прямий хабар. Якби було достатньо доказів, що президент з використанням владних повноважень дав хабар, аби мати можливість розпустити Раду, то наразі ми не маємо достатнього таких даних. Хоча, звісно, всі версії розглядаються.

— На вашу думку, тоді яким був мотив Віктора Ющенка, коли підписував указ №148?

— Ми щиро вважаємо, що коли колишній президент це робив, він робив це саме з умислом, і саме в умисному злочині слідство його підозрює. Наразі ми не можемо сказати, що він вчинив злочин, ми його підозрюємо у вчиненні злочину. І це версія слідства. На сьогодні довести, що це було в обмін на щось, ми не можемо.

— Тоді який умисел за версією слідства? Ющенко ж розумів, що робить.

— Співучасть у заволодінні. Він допомагав іншій особі. Необов’язково, щоб ти отримав у власну кишеню якусь частку майна, це може бути і політичне сприяння. Наразі ми говоримо про корисливий умисел на користь Віктора Януковича.

 Фото — mnp.org.ua